Новгородківський район
Суспільство

А душа тільки молодіє…

А душа тільки молодіє…
Четвертий рік Вища Народна Школа, яка функціонує при Новгородківській центральній районній бібліотеці, святкує свій випускний. В світлий червневий день в читальній залі бібліотеки з гарним настроєм зібралися слухачі підвести підсумки занять та отримати дипломи.
Швидко промайнув час з 2012 року коли вперше розпочались заняття Вищої Школи. Звичайно було хвилювання: як проводити заняття, чим зацікавити людей, чи прийдуть вони і наступного разу. Але склалося так, що і слухачі і працівники бібліотеки зрослися в єдиний колектив, зріднилися і згуртувалися. Вже важко уявити бібліотеку без наших «школярів»!. А за роботу ВНШ іде добра слава у районі та області.

Наша Народна Школа це інтеграція неформальної освіти. І освіта ця призначена для дорослого населення, для людей пенсійного і поважного віку, якими і є наші слухачі. Вони не зупиняються на досягнутому і прагнуть підкорювати все нові вершини. Всі слухачі із задоволенням підвищують свій освітній та загальнокультурний розвиток, що є одним із завдань ВНШ. Накопичення нових знань дозволяє слухачам реалізувати свої здібності, залишатися активними, впевненими у собі і бути менш схильними до різноманітних життєвих стресових ситуацій. ВНШ переслідує єдину мету: «Освіта впродовж усього життя». Слухачі Вищої Школи – люди з великим потенціалом та життєвим досвідом. Важко виміряти і оцінити той багаж знань, мудрості, виваженості з яким вони приходять до бібліотеки. І цими знаннями та досвідом наші старші товариші діляться з бібліотекарями. Ми навчаємося разом і доповнюємо одне одного. Бібліотечні працівники з великою відповідальністю відносяться до підготовки та проведення занять використовуючи книжковий фонд районної бібліотеки та користуючись мережею Інтернет. За період навчального року було проведено 18 занять. Засідання проводилися не тільки в бібліотеці. Відвідували слухачі музей історії району, районний будинок культури та подорожували. Часто на засідання запрошувалися шановані та талановиті люди нашого краю. Це зустрічі із селищним головою О. Сирицею, головним лікарем ЦРЛ О. Нестройним, лікарем-інфекціоністом Н. Жуковою, керівником агромагазину «Урожай» Л. Захаровою, поетами В. Савчуком, Я. Дудчик, самобутнім художником О. Дяченко, психологом НВК С. Черкасом.

Не залишили байдужими слухачів тренінг «Масмедіа» за проектом «Програма медіа грамотності для громадян» проведений бібліотекарем районної бібліотеки для дітей Н. Кузьміною та оформлені персональні виставки І. Гребіневич « Диво власними руками» та О. Дяченка «Образи, що надихають».

Цікаво та змістовно були проведені: презентація куточка «Жива книга природи», свято весни та жінок з концертною програмою, години повідомлень «Театральна весна крокує Кіровоградщиною», вечір пам’яті «Поріс Чорнобилем Чорнобиль…», народознавча година «Хліб, рушник, калина і пісня – одвічні символи України», краєзнавча година «Веселі Боковеньки – перлина степового краю» та багато інших заходів. А ще не тільки проводилися навчальні заняття, а й часто просто відпочивали душею за цікавими розмовами та душевною піснею. Тому, що і тут нам пощастило бо всі слухачі ВНШ дуже талановиті. І вірші пишуть і гарно співають і музику створюють. Стало традицією і привітання з днем народження.

На святковий випускний до слухачів ВНШ завітали селищний голова О. Сириця і головний спеціаліст відділу культури, туризму та культурної спадщини С. Хижняк. Вони щиро привітали присутніх із закінченням четвертого курсу навчань та побажали подальшого розвитку творчих здібностей, реалізації всіх задумів та дружнього спілкування. Передала вітання начальник відділу культури, туризму та культурної спадщини Л. Бойко. Вона побажала слухачам міцного здоров’я, творчого натхнення, миру і злагоди. Від провідного методиста РБК Н. Бойко випускники отримали в дарунок чарівні поезії. Центральна районна бібліотека разом із ВНШ має багато гарних і щирих друзів та колег, які в цей святковий день прийшли привітати слухачів. Це працівники районного Будинку культури, дитячої школи мистецтв, працівники та учні Новгородківського ПТУ № 36 з якими бібліотека давно і плідно співпрацює. За сприяння директора училища О. Вєтрова маємо змогу користуватися мультимедійним обладнанням, що значно покращує якість проведених заходів. Слухачі із задоволенням переглянули сценку «Романтичне побачення», яке підготували акомпаніатор РБК О. Гопак та керівник гуртків ПТУ № 36 Я. Шевченко та зачарувалися піснею, яку виконав учасник народного аматорського хору «Ветеран» М. Довженко під музичний супровід керівника хору М. Кузьменка.

Працівники сільського клубу та аматори народного мистецтва Л. Вєтрова, О. Фоменко, О. Оводенко, Д. Фоменко підготували концертну програму, яка проводилася протягом всього заходу. Це пісні «У нас сьогодні свято», «Веселкова пісня», «Під горою яворина», «Щастя, добра і любові»; гуморески у виконанні О. Фоменка та комедійний уривок «Палажка і Параска».

За активну участь в роботі Вищої Народної Школи отримали дипломи Бондаренко Р. Н., Черкас Г. Я., Шкварько К. І., Улюкаєва В. К., Гопак Г. І., Орел І. М., Ткачук В. І., Горощак В. Г., Акопян А. М., Остаповець О. Ю., Остаповець Є. М., Мамалат Г. С., Панченко О.О., Оводенко О.І. Ветрова Л. П., Кравченко Т. Й., Застьоба О. Л.

Провідним методистом ЦРБ Н. Третяк виготовлено відеофільм « Вища Народна Школа. 4-й рік навчання», який мали змогу переглянути всі присутні (відеофільм викладено в Інтернет мережі на YouTube).

Дипломи про закінчення четвертого курсу ВНШ отримали Косяченко Т. В. та Діденко Н. М. Ці слухачі за станом здоров’я, перебували на дистанційній формі навчання, але активно співпрацювали з Народною Школою. Косяченко Т. В. тримаючи безперервний зв'язок з районною бібліотекою взяла участь у патріотичному бібліопроекті «З Україною в серці».

Працівники бібліотеки С. Застава, К. Крижановська, Н. Третяк, О. Григор, Л. Гонтар доклали максимум зусиль, вклали частинку серці до проведення навчань та технічного забезпечення заходів. Тож за якісну організацію, високий професіоналізм у проведенні засідань Н. Третяк, С. Застава, К. Крижановська нагороджені грамотами відділу культури, туризму та культурної спадщини.

Пролунав останній дзвінок, який нагадав слухачам, що заняття закінчено. Але цей дзвінок не останній і вже у вересні слухачів з радістю чекатимуть у центральній районній бібліотеці.

Від своїх колег бібліотекарів і особисто від себе бажаю всім слухачам Вищої Народної Школи гарно відпочити на канікулах, щоб доля була до них прихильною даруючи міцне здоров’я, творче натхнення та життєву енергію. Щоб у їхніх оселях завжди панували мир і злагода, а в серці – доброта. І нехай над нашою Україною буде тільки мирне небо!

"ВК" у PDF