---
Суспільство

Комітет Верховної Ради вирішив: Кам'янське замість Новгородки

Комітет Верховної Ради вирішив: Кам'янське замість Новгородки
Хоч у січні цього року Новгородківська селищна рада Кропивницького району ухвалила рішення про перейменування селища на Кам'янець, Комітет Верховної Ради не підтримав таку пропозицію. Натомість днями ухвалив рішення, в якому значиться нова назва — Кам'янське. Не прислухалися до думки місцевих депутатів й у перейменуванні села Перше Травня на Травневе, ухваливши назву Здорівка.
Виконуючи вимоги Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», у селищі Новгородці тривала робота над пошуком нових назв для двох населених пунктів громади, які підпадали під дію зазначеного Закону — Новгородка і Перше Травня.

За інформацією селищної ради, відбулися громадські обговорення, про проведення яких жителів Новгородківщини інформували на сторінках місцевого видання «Новгородківські вісті» та в соцмережах.

Пропозиції щодо перейменування селища Новгородки надійшли наступні:
  • Кам’янець — від Анатолія Малінського;
  • Квітуча Балка, Тернівка та Кам’янка — від Ірини Макусінської;
  • Кришталеве — від Анни Палій.

Пропозицій від громадян щодо перейменування села Перше Травня не надходило.

Депутати селищної ради розглянули питання з перейменування 24 січня 2024 року на позачерговій сесії селищної ради. Одностайно підтримали варіант Кам’янець замість Новгородки та Травневе замість Перше Травня. Назву Травневе за відсутності інших пропозицій запропонував селищний голова Олександр Сириця.

На своєму засіданні 10 квітня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув пропозиції органів місцевого самоврядування, військових адміністрацій населених пунктів та рекомендації Українського інституту національної пам’яті, Національної комісії зі стандартів державної мови щодо перейменування окремих населених пунктів та районів, назви яких містять символіку російської імперської політики або не відповідають стандартам державної мови, й ухвалив наступне рішення.
Селище Новгородку перейменувати на Кам’янське, село Перше Травня — на Здорівку.

Остаточне рішення щодо перейменування ухвалюватиме Верховна Рада України.

Нагадаємо, що назву Кам’янське вже носить місто у Дніпропетровській області. Згідно із законом про декомунізацію у 2016 році місту Дніпродзержинську повернули його історичну назву.

"ВК" у PDF