---
Суспільство

Комітет Верховної Ради вирішив: Олександрію не перейменовувати

Комітет Верховної Ради вирішив: Олександрію не перейменовувати
На своєму засіданні 10 квітня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ухвалив рішення не перейменовувати місто Олександрію. Цю пропозицію обстоює Олександрійська громада, натомість Український інститут національної пам'яті обстоює думку, що назва є імперською.
Із кінця 2023 року історики, крає-знавці, працівники міської ради та різних структур міського та обласного рівнів шукали підтвердження, чи справді Олександрія названа на честь Олександра І, як про це у своєму обґрунтуванні зазначив Український інститут національної пам'яті:

«1784 року Усиківку перейменували на Олександрівськ, згодом Олександрію на честь онука російської імператриці Катерини ІІ та майбутнього імператора Олександра І».


Жодних документальних підтверджень, що назва міста Олександрія пов’язана з російською імперією, Олександрійська громада не знайшла. Олександрійський міський голова Сергій Кузьменко мав можливість приєднатися до онлайн-трансляції засідання підкомітету Верховної Ради із питань деколонізації і донести депутатам думку громади, про що повідомив на своїй фейсбук-сторінці.

У коментарі Суспільному спеціаліст відділу аналізу українського державотворення Українського інституту національної пам'яті Богдан Короленко зазначив, що позиція інституту залишається незмінною, але носить виключно рекомендаційний характер.

«Схоже, членам Комітету було недостатньо аргументів, наведених у фаховому висновку Інституту, чия позиція лишається незмінною: це імперська назва, яка підпадає під дію законодавства про засудження російської імперської політики та деколонізацію топонімії».


Остаточне рішення — за Верховною Радою України.

"ВК" у PDF