Новгородківський район
Спорт

Євгеній Захожий: "Хочу, щоб займатися спортом було престижно"

Євгеній Захожий: "Хочу, щоб займатися спортом було престижно"
У Всесвітній день футболу говоримо про цю гру з директором Новгородківської дитячо-юнацької спортивної школи «Колос» Євгенієм Захожим. Йому 35 років, футболом захопився зі шкільних років, адже грав за місцеву футбольну команду та брав участь у всіх спортивних подіях селища Молодіжного Долинського району. Коли постало питання обирати професію, за ініціативою батьків, обрав правознавство, а вже згодом справу до душі - фізичну культуру і спорт.
- Народився 7 грудня 1985 року в селищі Молодіжному Долинського району Кіровоградської області, - розповідає Євгеній Миколайович. - У 2006 році закінчив Кіровоградський кооперативний коледж економіки і права імені Миколи Сая за спеціальністю «Правознавство», а потім вступив у Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича на спеціальність «Фізична культура і спорт». Трудову діяльність розпочав у Новгородківському районному суді. Тоді працював вчителем фізичного виховання у КЗ «Новогригорівської Першої ЗШ І-ІІІ ступенів Долинської районної ради». З 2016 року влаштувався тренером-викладачем з футболу у Новгородківську ДЮСШ «Колос», до речі, у Новгородку переїхав з родиною, бо дружина Олена працювала там за направленням. Через рік мене обрали на посаду голови Новгородківської районної федерації футболу та одночасно призначили на посаду директора місцевої ДЮСШ «Колос». Ще через два роки обрали головою комітету розвитку футболу серед ветеранів Кіровоградської обласної асоціації футболу. Відтоді із запалом розпочав активну роботу з розвитку спорту Новгородківщини.

У 2016 створив юнацький футбольний колектив спортивної школи, який представляє заклад на районних, обласних та всеукраїнських змаганнях. Команда стала призеркою обласних спартакіад з футболу та футзалу, що проходили під егідою Всеукраїнського фізкультурно-спортивного товариства «Колос», бронзовою призеркою обласної футзальної ліги України, що проходила у Світловодську, посіла друге місце у Всеукраїнських змаганнях з футзалу «Кубок мрії» у срібній лізі. Починаючи з 2019 року, переможці Всеукраїнських змагань з футзалу «Кубок мрії» в бронзовій лізі. І таких командних перемог багато, є чим пишатися.

Улітку 2018 року відбувся курс навчання Всеукраїнського соціального проєкту «Відкриті уроки футболу». Залучили близько 200 дітей навчальних закладів району. За моєї ініціативи тепер такий проєкт проводиться щорічно і серед найменших вихованців спортивної школи.
Щоб підтримувати тісний зв’язок з батьками дітей, було організовано футбольні турніри між сімейними колективами.

Дитячо-юнацька футбольна команда «Ювента», про перемоги якої часто пишете у «Віснику Кіровоградщини», також була створена за моєї ініціативи у 2019 році. Ювентівці одразу стали переможцями чемпіонату Новгородківського району та Кубку району серед дорослих команд.

Починаючи з 2004 року, я є гравцем команди «Сокіл», яка змагається в чемпіонаті Долинського району. За цей час команда стала неодноразовою чемпіонкою та переможницею різноманітних кубків, а я - кращим бомбардиром та гравцем турнірів.

Збірна Новгородківського району в 2017-2018 роках стала бронзовою призеркою чемпіонату Кіровоградської області з футзалу у третій лізі. У 2018 році в чемпіонаті міста Кропивницького команда із селища Новгородки стала срібною призеркою чемпіонату. У кожному з проведених турнірів мені вдавалося потрапити до трійки кращих бомбардирів змагань, а в сезоні 2020 року став кращим бомбардиром четвертого чемпіонату міста Кропивницького з мініфутболу.

Команда ветеранів району, яку я очолюю, двічі стала срібною призеркою обласних турнірів з футболу та футзалу пам’яті ветеранів спорту Анатолія Кравченка та Олексія Черноівана. У 2020 році команда ветеранів у вікових категоріях 35+, 45+ та 50+ стали призерами чемпіонатів Кіровоградської області з футболу та мініфутболу.

На початку 2019 мав нагоду пройти курс навчання лідера масового футболу УЄФА для менеджерів аматорського футболу «Проєкт 11х11 чемпіонів», після чого відвідав семінар щодо розвитку спорту в районі та області.

У 2017-2019 роках був представником та капітаном команд Новгородківського району на обласних змаганнях «Краще спортивне село Кіровоградщини», на змаганнях серед сільських, селищних голів та старост, депутатів сільських і селищних рад. За цей період команди перемагали як у футболі, так і в настільному тенісі, волейболі, дартсі та інших видах спорту.

Активно підтримую жіночу футбольну команду, ветеранів футболу району та ініціюю відродження пам’ятних Кубків, зокрема на честь загиблих воїнів АТО. Протягом останніх чотирьох років займаюся створенням кімнати спортивної пам’яті, де зібрані дані про історичні події участі команд району з футболу у змаганнях різного рівня. У планах спортивної школи відновити футбол на все поле, щоб був формат 11х11 і залучити дитячо-юнацькі команди у всіх змаганнях області. Також допомагати розвивати інші відділення спорту для досягнення високих спортивних результатів в усіх напрямках.
За успішну працю на спортивній ниві був нагороджений нагрудним знаком «За заслуги» та почесною грамотою Кіровоградської обласної федерації футболу, грамотами Новгородківської районної ради та сільської ради Новогригорівки Першої Долинського району, подякою за сумлінну працю від народного депутата України Олеся Довгого, Кіровоградської обласної ради «За розвиток спорту», за співпрацю в проєкті «Майбутнє Кіровоградщини - талановиті діти», за співпрацю з освітніми закладами району.

Під час обмеження на футбольні турніри в період карантину вихованці відділення футболу в домашніх умовах брали участь у футбольній вікторині. Знімали на відео, потім районна федерація футболу підраховувала кількість жонглювання і набивання м’яча і вже після зняття заборони на проведення змагань було визначено переможця і нагороджено подарунком.

У кожному тренуванні застосовуємо новітні технології, практикуємо перегляд футбольних поєдинків професійних команд, щоб опанувати атакуючими і оборонними навичками гравців. Робота з дітьми потребує витримки й енергії, я вчу їх і разом з ними вдосконалююся сам. Роблю усе можливе, щоб було більше сильних команд, які б могли втримувати глядацький інтерес до змагань на місцевому рівні. Сьогодні у спортшколі навчається 190 дітей на секціях футболу, волейболу, легкої атлетики, дартсу, панкратіону, з них 40 моїх футболістів. У старшій групі дітей, яка вже бере участь в обласних змаганнях серед дорослих, є діти, що вирізняються здібностями, і на них ми покладаємо великі сподівання щодо розвитку у футбольному напрямку. Це Микола Донченко, Богдан Дем’яненко, Богдан Рапіцький, Денис Козенко, Максим Чорний, Артем Лавров.

Важливою частиною моє роботи є співпраця з меценатами, які допомагають нам у поїздках та організаційних питаннях. Завдяки небайдужим до спорту змогли придбати футбольну екіпіровку, спортивний інвентар для якісного проведення тренувань і участі в змаганнях. Велике значення для розвитку футболу відіграє Кіровоградська обласна асоціація футболу, депутати колишньої районної ради. Маю надію, що надалі співпрацюватимемо з депутатами об’єднаної територіальної громади.

Серед позитивних моментів мого спортивного життя - власна фан-зона, в якій постійно підтримують мене і мою команду під час ігор кохана дружина Олена, донька Єлизавета та син Тимофій. До речі, син також відвідує заняття з футболу, а ще при будь-якій нагоді я намагаюся взяти його з собою на футбольні турніри. До карантину їздив з сином на матчі у Кропивницький та в Олександрію.

Окрім футболу маю інші захоплення: читаю біографічні книги, дивлюся історичні фільми та фільми, створені на реальних подіях. Улюблений - «Андердог» про збірну Данії на чемпіонаті у 1992 році. Маю хобі збирати старовинні значки спортивного характеру і вже зібрав колекцію значків "Динамо" за 1975 рік.

Я щасливий, що визначився у житті, що мої здібності затребувані, що є люди, з якими я працюю на одній хвилі, і є діти, які люблять футбол так само сильно, як і я. Усіх футболістів зі святом!

Альона Зозуля

"ВК" у PDF