---
Благодійність

Дмитрівський "Кущ добра" допомагає українському війську

Дмитрівський "Кущ добра" допомагає українському війську
До власноруч приготованих сухих борщів та супів вони спакують випічку та трав’яний чай «Дмитрівський». На виручені кошти від зданих на макулатуру книг російською мовою закуплять медикаменти, а гроші за придбані лотерейні квитки спрямують на придбання дронів. Усе це й багато іншого волонтери і волонтерки підрозділу «Кущ добра» громадської організації «Чорноліські волонтери» Дмитрівської сільської громади Кропивницького району роблять з весни 2022 року й робитимуть до перемоги.
Волонтерська ініціатива «Кущ добра» виникла навесні 2022 року. Тоді її засновники — подружжя фермерів Галина й Олександр Кущові — повернулися з гостин у Польщі. 

«Пункти пропуску "на виїзд" 1 березня 2022 року були переповнені, а ми чимдуж поспішали додому, в Україну», — пригадує Галина Кущова. 


Декілька днів знадобилося, аби опанувати емоції, відлагодити роботу господарства в умовах воєнного стану і розпочати допомагати війську.

Тоді саме до Кущових заїхав заправити машину фермер Олексій Федорченко із сусіднього села Богданівки Суботцівської громади і принагідно запитав, чи є щось передати для війська. Дмитрівці зібрали нашвидкуруч, що було, а згодом почали співпрацювати з богданівцями, допомагаючи одне одному. Зрештою об’єдналися і стали дмитрівським підрозділом «Кущ добра» богданівської громадської організації «Чорноліські волонтери». 

Загалом «Кущі добра» об’єднав 17 осіб. Збираються, коли в кого виходить, але діяльність ніколи не зупиняється. Чоловіки виготовляють буржуйки та мініпічки для свічок, коптять сало; жінки, яким допомагають діти, готують їжу та реалізують інші види допомоги.

У перші місяці повномасштабного вторгнення Росії в Україну для доставки необхідного військовим підрозділам, де служать і жителі Дмитрівки, і жителі Богданівки, здійснювали чотири виїзди на тиждень, зараз виїжджають 2-3 рази на місяць. 

У передачах завжди хліб і здоба з власної мініпекарні Кущових. Крім того, волонтерки готують затребувану їжу: вареники, голубці, млинці, гречаники, фарширований перець, сальну намазку, коржики, енергетичні батончики «Дмитрівський козак», влітку минулого року заквасили 270 літрів помідорів і скільки ж огірків.

Є страви, якими пишаються особливо. Це сухий «Дмитрівський борщ» і сухі супи «Суп з перчинкою від файних молодичок» з локшиною, рисом, вівсянкою і гречкою. Інгредієнти для цих перших страв господині проварюють і сушать вдома в сушарках та зносять у штаб, де овочі подрібнюють і фасують порціями. Вміст такого пакету достатньо залити окропом — і можна їсти.

Також самі сушать і фасують протизапальні та заспокійливі чаї із зібраних трав. На етикетці чай окрім назви «Дмитрівський» має напис: 

«Готується з любов’ю для наших захисників і захисниць. З нами Бог і Матір Божа — Україна переможе!» 


Волонтери відзначають, що харчове забезпечення війська значно покращилося порівняно з першими місяцями широкомасштабної війни. Але домашню їжу воїни продовжують замовляти, вона їм потрібна для особливого настрою: 

«Як вдома побували». 

Допомагають волонтери не тільки продуктами. Купували амуніцію, міношукачі, біноклі, рації, зарядну станцію, генератор, планшет, набір для розмінування, дальномір, тепловізор, лафет, кошти на придбання яких збирають під час ярмарків та концертів і які переказують на благодійний рахунок як місцеві жителі, так і ті земляки, котрі давно живуть у Польщі, Литві, Латвії та інших країнах. 

Швачки, які приєдналися до організації, шиють розгрузки, плитоноски, труси, футболки, панами, балаклави, рукавиці, спальні мішки, прапори. Також в «Кущі добра» плетуть сітки, в'яжуть шкарпетки, виготовляють окопні свічки, розпалювачі. 

З літа минулого року приймають від жителів громади літературу російською мовою, яку потім централізовано здають на макулатуру. Виручені кошти йдуть на придбання знеболювальних та протизастудних ліків, перев’язувального матеріалу, про що просять військові. 

У серпні 2023 року придбали 3D принтер. Тепер закуповують пластик і друкують необхідні запчастини під замовлення військових.

На сторінці організації у фейсбуці відбуваються розіграші та лотереї, лоти для яких у вигляді солодощів, сувенірів, послуг перукарів чи фотографів надають небайдужі жителі Дмитрівської та сусідніх громад. На сьогодні у такий спосіб йде збір на дрони, які так необхідні на передовій. Але внески можна робити і без участі в лотереї. Звіти про витрачені кошти організатори публікують на цій же сторінці. 

Останні тижні дмитрівчани підтримували цивільних жителів з прикордонної Сумщини, яку нещадно бомблять російські окупанти. Зібрали і відправили Новою поштою посуд, ліки, рушники, побутову хімію, постільну білизну.

«З передової захисники і захисниці нам передають вітання, подяки, підписані прапори, навіть тубус від NLAW маємо. З часом хочемо облаштувати музейну кімнату, щоб закарбувати історію, — говорить Галина Кущова. — А ми громадою допомагали, допомагаємо і будемо допомагати українським Силам оборони. Щиро дякую усім, хто довіряє і підтримує «Кущ добра». Ми ж як волонтери просто робимо свою справу: полегшуємо воїнам побут і в такий спосіб допомагаємо їм нищити і гнати ворога з нашої благословенної землі». 


Реквізити ініціативи «Кущ добра»:
Картка Приватбанку: 4246 0010 0468 8333
рахунок UA953052990000026004005107736
ЄДРПОУ 44977262. Призначення платежу: на дрони.
Дмитрівський "Кущ добра" допомагає українському війську
Дмитрівський "Кущ добра" допомагає українському війську
Дмитрівський "Кущ добра" допомагає українському війську

"ВК" у PDF