Олександрівський район
Суспільство

Богдан Завальний — суперчитач Кіровоградщини

Богдан Завальний — суперчитач Кіровоградщини
16 червня в онлайн-форматі відбувся обласний етап 16-го Всеукраїнського конкурсу дитячого читання «Книгоманія 2020». За рішенням журі переможцем — суперчитачем Кіровоградської області —став шестикласник Богдан Завальний із села Підлісного Олександрівського району.
З кінця лютого юні читачі Кіровоградщини розпочали змагання на районному рівні, а фінальний етап Кіровоградська обласна бібліотека для дітей ім. Т.Г.Шевченка разом з громадською організацією «Форум видавців» провела у червні, у зв’язку з карантином —дистанційно. 17 учасників з багатьох районів Кіровоградщини — переможців других етапів конкурсу, надіслали свої виконані завдання (результати тестів на знання літератури, розв’язані кросворд та ребус, враження від прочитаних під час карантинних обмежень книг тощо) до обласної бібліотеки. За рішенням журі переможцем обласного етапу від Кіровоградської області став Богдан Завальний, який не тільки набрав найбільшу кількість балів за тестові завдання, а й підкорив усіх членів журі своєю харизматичністю та талантом представляти улюблені книжки у стилі реп.

Ми поспілкувалися з Богданом і його родиною, щоб дізнатися, як стають суперчитачами.

Читати Богдан навчився у 3 роки, першою книгою тоді став «Букварик школярика», а любов до читання розпочалася з книги Всеволода Нестайка «Дивовижні пригоди в лісовій школі». До речі, цей автор і зараз залишається улюбленим, до улюблених додалися і Катя Матюшкіна та Володимир Рутківський. У домашній бібліотеці сім’ї Богдана переважно корисні видання: енциклопедії, наука в коміксах, книги з історії та географії, які батьки Богдана, Віктор Завальний і Сніжана Парієнко, систематично купують у книгарнях та інтернет-магазинах.

Окрім читання хлопець захоплюється історією (переглядає документальні фільми переважно про великі битви тощо). Цього навчального року посів І місце у районній олімпіаді з математики. У його кімнаті дві величезні карти світу: політична і контурна. Збирає моделі танків і знає про них майже все. Любить футбол, грає в комп’ютерні і настільні ігри, тому є старостою клубу шанувальників настільних ігор «Позитив», що діє при Підлісненській бібліотеці, а зараз працює над створенням власної настільної гри. Він активний учасник бібліотечних заходів (ще б пак, там працює мама).

У родині читають усі: і тато, і мама, і дід, а бабуся ще й захоплюється поезією. Богдан також пробує віршувати, навіть домашні завдання з мови чи історії інколи виконує у віршованій формі. До конкурсу теж готувалися усією родиною: книги читали щовечора перед сном вголос по черзі, а головною умовою було не читати одне без одного. За цей період познайомилися з новими творами, з яких найбільше сподобалися «Лісом, небом, водою» Сергія Оксеника, «Сторожова застава» Володимира Рутківського, «Перемагаючи долю» Олександра Зубченка.

Зазвичай юні книгомани області виборювали звання «Кращий читач Кіровоградщини» та головний приз конкурсу — поїздку до Львова. Цього року поїздка до міста Лева відміняється, усі учасники дистанційного обласного етапу незабаром отримають сертифікати та книжкові подарунки, а переможець — диплом суперчитача. Та Богдан зовсім не засмучений відсутністю поїздки. Адже участь у подібних конкурсах — це для нього інтелектуальна розвага, пригода, можливість показати себе. Наприклад, коли готувався до «Книгоманії», захопився процесом створення відеокліпів з начиткою репу до прочитаних книг, то як же не почитати реп перед публікою, коли випадає така нагода? Богдан і після конкурсу говорить: «О, реп, я можу іще почитати, мені це подобається». Також хлопцеві легко даються спілкування і налагодження нових контактів. Так, під час районного етапу з читачкою з Михайлівки вони обговорювали «Тореадорів з Васюківки», а ось під час обласного етапу вже не вдалося поділитися враженнями від прочитаного наживо та познайомитися з однолітками. Так що насичений подіями час і гарний настрій — ось головні призи для Богдана, а зовсім не подарунки.

До конкурсу підлісненський суперчитач готувався легко, бо комунікабельний, багато читає і любить виступати. На думку тата Віктора, син переміг, бо він розумний, легко запам’ятовує інформацію, яку здатний черпати з будь-якого джерела. Мама Сніжана переконана, що перемозі фаворизувало те, що уся родина дуже любить свого хлопчика. Сам же Богдан додав, що брав участь і переміг, бо хотів, щоб близькі ним пишалися. І вони пишаються.

Тетяна Юганова

"ВК" у PDF