---
Суспільство

Колекція винограду Олександра Викреста

Колекція винограду Олександра Викреста
Знам’янчанин Олександр Викрест разом із сином Віталієм (на фото) займається виноградарством з 2000 року. Олександр Володимирович
пояснює таке захоплення просто: подобається.
Люблю цю справу, — розповідає знам’янський виноградар. — Як каже моя дружина, на нашому городі росте виключно виноград. Так, на 12 сотках ростуть близько ста кущів винограду. Це 90 сортів (в основному — столові, але є й винні, з яких син робить вино) — «Софія», «Дашуня», «Лора», «Дар’я», «Божена», «Слава Україні», «Кодрянка», «Аркадія». Обираю найкращі шляхом проб: сподобався — залишаю, не сподобався за смаковими якостями чи врожайністю — замінюю. Так що збираємо своєрідну колекцію винограду.

Усі знання з догляду за рослинами я отримав практичним шляхом. Почав з того, що купив чотири сорти і доглядав за ними. Були й помилки, коли втрачав урожай. Але не опустив руки, а почав читати літературу, з’явився інтернет — став учитися більш глибоко.

Від тих, хто теж цікавиться виноградарством, жодної інформації не приховую: якщо запитують — обов’язково відповідаю, нехай і в них буде гарний урожай. Люблю подискутувати на теми виноградарства з іншими господарями — є невелика спільнота, у якій три-чотири знам’янські виноградарі постійно спілкуються між собою. Є у нас однодумці й в Олександрії, куди теж приїздимо з продукцією.

Що стосується обсягів, то ягодою смакує уся родина і рідні, надлишки продаємо і вдома, і на ринку, і на ярмарки та святкові заходи нас запрошують. В основному це Знам’янка, а також Олександрія та Кропивницький. Але я торгувати не люблю, люблю вирощувати. Саджанцями наділив усіх родичів: насадили і теж займаються — хто для себе, хто продає. Збільшувати господарство
не планую: для нас достатньо.

До пенсії я працював машиністом електровоза на станції Знам’янка, так що професія із захопленням ніяк не пов’язана. Але коли зараз аналізую, то пригадую, що у школі ботаніка мені подобалася дуже: із жадібністю вивчав її.

Звісно, це заняття потребує багато часу. Першу половину літа я щодня на ділянці: підв’язка, прищіпка, обломка, обробка від шкідників, внесення добрив. Хоча можна сказати, що усе літо я цілковито зайнятий виноградом. Але це того варте! Таке диво — дивишся і радієш, що зміг таку красу і смакоту виростити. Рекомендую усім займатися виноградарством.


Тетяна Юганова

"ВК" у PDF