---
Суспільство

Виставка «Донбас: переPROчитання образу»

Виставка «Донбас: переPROчитання образу»
З 22 квітня по 3 травня в Олексан¬дрівському районному краєзнавчому музеї експонувалася Всеукраїнська ін-формаційно-просвітницька контрпропа¬гандистська виставка «Донбас: переPRO¬читання образу», створена Українським інститутом національної пам’яті з вико¬ристанням маловідомих матеріалів Цен¬трального державного архіву громадських об’єднань України, Галузевого державного архіву Служби безпеки України і Держав¬ного архіву Донецької області.
Виставка «Донбас: переPROчитання образу» є спробою деконструювання, ство¬реного російською пропагандою, негативного медійного образу Донбасу як «особливого» антиукраїнського регіону. Її головною метою є переосмислення та переозначення краю як невід’ємної частини України, без деоку¬пації та реінтеграції якої неможливі ані консолідація української політичної нації, ані Соборна Українська держава. На виставці розглядається історія краю в контексті за¬гальноукраїнської історії та культури, а також в контексті сучасних реалій українського суспільства. З її стендів постали образи давньо¬го минулого Донбасу, матеріали про освоєння і заселення регіону козаками, політичні репресії і голодомор 1932-1933 років у краї, діяльність на Донбасі підпільної організації «Молода гвардія», похідних груп ОУН, членів Української Гельсінської групи Миколи Руденка, Олекси Тихого, Василя Стуса, Петра Григоренка, внесок шахтарів Донбасу у створення незалежної держави тощо.

В Олександрівці виставку відвідали учні шкіл селища, працівники закладів культури, керівництво та працівники райдержадміністрації і районної ради, районної ради, відділів райдержадміністрації, громадськість. Серед відвідувачів виставки були гості з Харкова, а також вихідці з Донбасу.

Після Олександрівки виставка експонуватиметься у Новомиргороді і побуває у всіх районах і містах обласного підпорядкування області.

Василь Білошапка
Виставка «Донбас: переPROчитання образу»
Виставка «Донбас: переPROчитання образу»

"ВК" у PDF