---
Суспільство

В облдержадміністрації проаналізували стан пожежної безпеки дитячих оздоровчих та лікувальних закладів області

В облдержадміністрації проаналізували стан пожежної безпеки дитячих оздоровчих та лікувальних закладів області
Під час засідання було розглянуте питання стану протипожежного захисту об’єктів літнього відпочинку та оздоровлення дітей.
Як зазначив заступник начальника управління ДСНС України в області Василь Штогрін, протягом квітня-червня поточного року в області були проінспектовані 6 стаціонарних закладів відпочинку дітей. За результатами перевірок їх керівникам було рекомендовано невідкладно усунути виявлені порушення пожежної безпеки. Посадовець констатував, що на сьогодні протипожежні заходи у повному обсязі виконані у чотирьох з шести зазначених закладів, а саме, у дитячому оздоровчому таборі «Сонячний» Долинського району, дитячому оздоровчому комплексі «Лісова пісня» Маловисківського району, дитячому оздоровчому закладі «Бригантина» Новоархангельского району та дитячому оздоровчому таборі «Дружба» Олександрійського району.

Разом з тим, за словами посадовця, дитячі заклади оздоровлення та відпочинку «Чайка» у Гайворонському районі та «Жовтень» в Олександрівському районі не виконали повний обсяг протипожежних заходів. У першому з них адміністративне приміщення й досі не обладнане установкою автоматичної пожежної сигналізації. В іншому закладі не проведений ремонт систем протипожежного захисту, відсутні плани евакуації та пам’ятки про правила пожежної безпеки.

Незважаючи на виявлені недоліки, без підписання відповідного акту готовності з боку представника Управління ДСНС в області, дитячий табір «Чайка» розпочав свою роботу, що є грубим порушенням. Наразі, до цього закладу вже прибули на відпочинок діти з Гайворонського та Благовіщенського районів, – зазначив Василь Штогрін.

Сергій Коваленко звернувся до керівників зазначених територій з тим, щоб вони оперативно знайшли і притягли до відповідальності осіб, які попри невідповідність дитячого табору «Чайка» вимогам пожежної безпеки, дали дозвіл на його роботу, а також відправили до цього закладу дітей. Він доручив невідкладно забрати всіх дітей, які перебувають у «Чайці», і передати їхнім батькам, а також визначити та запропонувати їм нові терміни відпочинку, після того, як цей оздоровчий заклад буде приведений у належний протипожежний стан.

Василь Штогрін також поінформував присутніх про результати перевірок щодо стану протипожежного захисту у лікувально-профілактичних закладах області: 71 будівля у медичних закладах не обладнана пристроями захисту від прямих попадань блискавки, у 376 будівлях не проведене вогнезахисне обробляння дерев’яних конструкцій, 86 об’єктів не доукомплектовані сертифікованими первинними засобами пожежогасіння, 159 будівель не обладнано системами протипожежного захисту з подальшим виведенням сигналу на пульт централізованого пожежного спостереження. За словами посадовця, все це може призвести до виникнення пожеж із трагічними наслідками.

Він повідомив, що у поточному році у бюджетах усіх рівнів на виконання протипожежних заходів у закладах охорони здоров’я передбачено фінансування в розмірі 3,7 млн. грн., з яких 2,4 млн. з міських та районних бюджетів, решта з обласного. Протягом останніх двох років до окружного адміністративного суду подано 12 позовних заяв на припинення подальшої експлуатації лікувально-профілактичних закладів, де існує загроза життю та здоров’ю людей. Наразі, робота щодо усунення системних порушень пожежної безпеки у медичних закладах області триває.

"ВК" у PDF