Світловодський район
Суспільство

Село надихає на творчість

Село надихає на творчість
Бувати на міських та сільських святах для Олени Мустивої не в новину. Адже її яскраві роботи з бісеру та фоамірану (м’який матеріал — спінена гума, схожий на замшу) прикрашають будь-який захід, у якому вона бере участь.
Розповідає Олена Мустива: — Родом я зі Світловодська, де прожила 17 років. Потім вийшла заміж (з чоловіком Миколою ми вже 20 років разом) і тепер вже 19 років, як живу в Захарівці Світловодського району. Маємо двох синів: старшому Олександрові — 17 років, молодшому Єгорові — 10. За освітою я програміст-оператор. Зараз у селі не так легко знайти роботу, тому, знаходячись вдома, я почала займатися бісероплетінням. Це було 10 років тому, після народження другого сина. У цей період до мене і прийшло натхнення. Почала з маленької роботи — обплела бісером яйце до Пасхи, тож те свято для мене стало яскравим і незабутнім. Потім взялася за більші поробки. Мій найбільший виріб — грошові дерева вистою 60 та 70 см, а найювелірніші — брошки, кільця, серги, також я створюю шпильки для волосся, букети квітів, кольє, магніти.

Я добре малюю. У мене вдома розмальовані стіни, навіть стіну сараю розписала. Сама реставрувала прабабусину шафу, яка довго стояла на веранді, і я вже мало її не викинула. А потім вирішила спробувати попрацювати над нею, розписавши звичайними емалевими фарбами. Я самоучка у творчості. Окремі знання можна взяти з інтернету, але всього там не знайдеш, слід підключати уяву, фантазію, логіку. Вдома зробила дитячий майданчик. Займаюся і квітами. Мої улюблені — троянди. Їх у мене 39 кущів. Декілька тижнів тому уже провела обрізку. Ще я вирощую 15 видів лілій, 16 видів ірисів. Кожна квітка по-своєму гарна, тому хочу якнайбільше мати їх на своєму подвір’ї. Можливо, моя мальовнича колекція збільшиться, адже важко встояти перед такою красою. Саджаю і картоплю — городу півгектара, так що усім рослинам місця вистачає. Роблю поробки з пластику — непотребу. У дворі викопала озеро. Зробила фонтан. Якщо у мене з’являється натхнення, то роблю усе надзвичайно швидко. Так, своє міні-озеро глибиною 80 см викопала за один день без перепочинку. Його береги прикрашає альпійська гірка. Так що село мене надихає на творчість. Два роки поспіль отримую відзнаку від сільської ради: наше подвір’я визнають найкращим. Я в свою чергу рідній Захарівці подарувала об’ємну роботу — розписала сільську зупинку. Ідея належала нашому сільському голові Вікторові Гарбузу. Я та інші художниці відгукнулися на цю цікаву пропозицію, адже кому, як не самим жителям, дбати про вигляд свого населеного пункту.

Нові роботи зазвичай з’являються взимку, коли не треба працювати надворі. А в теплу пору року перемикаюся на інші захоплення, про які вже говорила. Так, цієї зими з’явилися три ґердани (шийна прикраса у вигляді стрічки з орнаментом). До цього я виготовила одну нескладну прикрасу, а ці три вже були на декілька порядків складніші від неї. Візерунок однієї я відтворила з роботи в інтернеті, дві інші — мої, авторські, виготовлені не на станку, а виключно вручну. У мене гарна уява, тож мені важливо опанувати саму техніку, а тоді створювати своє вже не складає жодних проблем, і це ж набагато цікавіше, ніж запозичувати. Оскільки це моє хобі, тож займаюся ним у вільний від господарства час, тому представляю свої вироби в основному на виставках, інколи виготовляю на замовлення, які передають через рідних і знайомих. Наприклад, замовляли кольє і браслет на подарунок у Київ. Уже квітень, тож за декілька тижнів розпочнеться сезон виставок та ярмарків. Мене часто запрошують на виставки у Світловодськ та у сусіднє село Косівку Олександрійського району — маю пам’ятні грамоти про участь у них. В інших населених пунктах з роботами поки що не довелося побувати.

Півтора роки тому почала займатися фоаміраном, в’яжу, вишиваю. Вже рік як мрію вишити бісером ікону, але все ще не розпочала — слід навчитися цій техніці вишивки. Зате цієї зими навчилася робити манікюр гелем-лаком. У сім’ї я одна — творча натура, так що усі до мене ставляться прихильно, поважають мої ідеї та захоплення.

За словами Олени, її рідні та друзі забезпечені оригінальними яскравими подарунками. Можливо, вам теж щось сподобається.

(067) 895 88 71 (Олена Мустива)

Розмову записала та вела Тетяна Юганова
Село надихає на творчість
Село надихає на творчість
Село надихає на творчість

"ВК" у PDF