---
Суспільство

Як вберегтись від телефонних шахраїв?

Як вберегтись від телефонних шахраїв?
Впродовж останнього часу телефонні шахрайства набули особливої популярності серед аферистів.
Зазвичай подібні схеми починаються із так званої легенди: «Ваша карта заблокована», «По карті проводяться підозрілі операції», «Потрібно перереєструвати карту і пройти верифікацію», або «Вам прийшов платіж, але щоб зарахувати гроші, потрібні всі дані карти». Але дедалі частіше почали з’являтись нові види телефонних афер. Серед них:

• оцінка банківського обслуговування. Вам дзвонять, щоб нібито дізнатися вашу думку про банк. Задають безліч питань, а тим часом просять назвати і секретні дані карти.

• реєстрація в інтернет-банкінгу. Зазвичай цю схему використовують з пенсіонерами. Деякі банки мають максимально просту реєстрацію в інтернет-банкінгу: у системі досить ввести номер карти і пароль з банківського смс-повідомлення. Користуючись цим, шахрай прикидається, наприклад, помічником депутата, розповідає про виділення пенсіонеру матеріальної допомоги і питає номер карти, на яку можна перерахувати гроші. Отримавши інформацію, починає реєстрацію в інтернет-банкінгу. Розмова при цьому триває, адже шахрай ще має дізнатись пароль, який прийде в смс (може попросити назвати його, скажімо, «щоб закінчити процес перерахування грошей»). Як тільки жертва називає пароль — злодій отримує доступ до її рахунку.

• підроблені смс від банку. Злочинці надсилають жертві повідомлення, яке спонукає її зв’язатися з «банком». Найчастіше розсилаються смс про «блокування карти». У кінці, зазвичай, вказується номер телефону нібито служби безпеки банку, де можна дізнатися подробиці. Зателефонувавши на вказаний номер, на дзвінок відповість шахрай. Він намагатиметься заговорити жертву, щоб змусити її розкрити конфіденційні дані карти.

Щоб не стати жертвою телефонних шахраїв, потрібно запам’ятати прості правила:
1. У разі, якщо вас просять назвати конфіденційні дані карти — негайно завершуйте розмову. Нікому не називайте термін дії карти, три цифри CVV2 / CVC2-коду безпеки на її зворотному боці і пароль з банківського смс. Це секретна інформація!
Завжди пам’ятайте, щоб перевести вам гроші, відправнику досить знати тільки номер вашої картки, ніяких інших даних не потрібно!
2. Самостійно перевіряйте отриману інформацію. Почули радісну новину — «наш благодійний фонд виділив вам матеріальну допомогу» або «ви виграли автомобіль» — перш за все знайдіть на офіційній сторінці організації офіційний телефон і зателефонуйте.
3. Не вірте тим, хто обіцяє перерахувати вам гроші на картку і запевняє, що для цього вам необхідно піти в банкомат, адже у банкоматі можливо тільки перевести гроші зі СВОЄЇ на ЧУЖУ картку.
4. Встановіть ліміти на операції по карті в інтернеті, а також підключіть функцію смс-інформування про всі операції (в тому числі неуспішні) — щоб бути в курсі, що відбувається з вашою карткою, і вчасно її заблокувати.
5. Якщо ви все ж таки розголосили секретну інформацію шахраям, негайно блокуйте карту, зателефонувавши до колл-центру банку (за номером, вказаним на зворотному боці картки або на офіційному сайті банку) або через інтернет-банкінг і обов’язково повідомте про інцидент в кіберполіцію через форму зворотного зв’язку на сайті Департаменту кіберполіції Національної поліції України або безпосередньо звернувшись у найближчий відділ поліції.

За матеріалами сайту npu.gov.ua

"ВК" у PDF