---
Суспільство

На Кіровоградщині проходить ювілейний «Калиновий спів»

На Кіровоградщині проходить ювілейний «Калиновий спів»
Вже чверть століття Всеукраїнський фестиваль-конкурс вокально-хорового мистецтва "Калиновий спів" об’єднує не лише хорові аматорські колективи Кіровоградщини, а й всієї України, в різні роки учать у фестивалі брали колективи, як із Заходу, так і зі Сходу України.
Широка географія учасників фестивалю і цьогоріч, зокрема тут представлені Вінницька, Тернопільська, Черкаська, Дніпровська і навіть Луганська та Донецька області.

На Кіровоградщині проходить ювілейний «Калиновий спів»

Традиційній ранковій фестивальній ході творчих делегацій передувало вшанування видатного Кобзаря – учасники фестивалю поклали квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку з нагоди відзначення 155-ї річниці перепоховання українського поета на Чернечій горі поблизу Канева.

На Кіровоградщині проходить ювілейний «Калиновий спів»

А от подальша хронологія подій вже не відступала від традицій фестивалю. Насамперед – це уквітчання кущів калини, посаджених перед обласною філармонією з нагоди 10-ї та 15-ї річниць фестивалю. Для постійних учасників і шанувальників "Калинового співу" саме з цього дійства і розпочинається фестиваль. Разом із засновницею та головним ідейним натхненником "Калинового співу" Валентиною Пращур різнобарвними стрічками кущі калини прикрашав і голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко.

На Кіровоградщині проходить ювілейний «Калиновий спів»

Іще одна візитівка фестивалю - виставка декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва "Калиновий розмай", на якій цього року свої кращі вироби демонструють майстри Кіровоградського району. Також тут представлена і виставка короваїв від творчих делегацій з Кіровоградщини та інших регіонів нашої держави. Комусь – пригадати, а комусь і познайомитись із найяскравішими сторінками фестивального дійства "Калинового співу" минулих років допомагала фотовиставка "Калиновий дивосвіт". Всі ці творчі локації розгорнулись у фойє обласної філармонії.

На Кіровоградщині проходить ювілейний «Калиновий спів»

Коли врешті учасники та гості фестивалю зібралися у глядацькій залі філармонії – настав час для офіційного відкриття "Калинового співу".

На Кіровоградщині проходить ювілейний «Калиновий спів»

Першою зі словами привітання до присутніх звернулася Валентина Пращур. Вона нагадала як зароджувався фестиваль у перший рік незалежності нашої держави, натхненний Народним Рухом України. Говорила вона і про подальшу історію конкурсу, про його учасників та гостей, про надавану підтримку від влади та небайдужих людей. "25 калинових років ми гідно тримаємо дуже потужний патріотичний пісенний рух у самому серці нашої держави, у Центрі України", - підкреслила Валентина Пращур.

Не оминула увагою берегиня "Калинового співу" і події на Сході. Вона розповіла, що минулого року усі фестивальні короваї вирушили на Схід до хлопців, які на знак подяки у своїй символічній манері долучились до оздоблення одного із рушників, написавши на ньому слова побажань та заклики до перемоги.

Валентина Пращур висловила переконання, що "Калиновому співу" бути іще не одне десятиліття, цій твердій вірі сприяє участь великої кількості молоді та дітей у фестивалі – росте гідна зміна поколінь.

До привітань долучився і голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко: "Сьогодні дуже гарний, знаковий день, адже ми відзначаємо день народження Кропивницького, перепоховання Шевченка і християнське свято – День Святого Миколая Чудотворця. Мені приємно, що у цій залі з нагоди "Калинового співу" зібралися не лише знані кіровоградці, а й наші друзі із Луганської та Донецької областей. До нас також приїхали гості із Вінницької, Тернопільської, сусідньої Черкаської областей і славного міста Дніпра. Люди, які сьогодні виступатимуть на цій сцені – різних професій, але усіх їх об’єднує багата культура нашої нації. І найперше, це пісня, яка завжди була з українцем і в хвилини радості, і в хвилини смутку. І я гордий тим, що на рідній Кіровоградщині є фестиваль такого рівня, який знають по всій Україні", - підкреслив Сергій Кузьменко. Користуючись нагодою він подякував колегам із районів – головам райдержадміністрацій за сумлінну підготовку до участі в конкурсі.
Іще багато вітань і слів подяки, найперше на адресу ідейної натхненниці фестивалю Валентини Пращур, лунало під час офіційної частини відкриття фестивалю, зокрема від голови обласної ради Олександра Чорноіваненка, представника Міністерства культури України Олександри Іонової, директора Рубіжнянського Будинку культури Луганської області Ганни Бережної.

Відкриття "Калинового співу" стало чудовою нагодою для вшанування Вікторії Вакуленко, керівника хорового аматорського колективу "Візерунки" Гайворонського районного Будинку культури, якій присвоєно звання Заслуженого працівника культури України – відзнаку їй вручили Сергій Кузьменко і Олександр Чорноіваненко. Також голова облдержадміністрації разом із головою обласної ради вручили регіональні відзнаки "Калинового співу" творчим делегаціям усіх районів та міст області.

Іще одне символічне дійство, яке знаменує відкриття фестивалю - пов’язання рушника до фестивальної емблеми – гілки калини, завершило офіційну частину. Цьогорічний рушник, спеціально вишитий народними майстринями Кіровоградського району.

На Кіровоградщині проходить ювілейний «Калиновий спів»

Продовжила фестиваль концертна програма, де разом із вокально-хоровими колективами Кіровоградщини та різних регіонів нашої держави, глядачі матимуть змогу побачити виступи володарів нагород престижних конкурсів, а саме: солістки Заслуженого академічного Ансамблю пісні і танцю Збройних Сил України Юлії Олійник, соліста Академічного ансамблю пісні і танцю Національної гвардії України Дмитра Бойчука та інших юних обдарувань, які стартували зі сцени "Калинового співу".
А переможців фестивалю нагородять вже сьогодні, ввечері.

"ВК" у PDF