Світловодський район
Суспільство

Зупинемо туберкульоз у Світловодську!

Зупинемо туберкульоз у Світловодську!
24 березня — Всесвітній та Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом — вкрай небезпечним захворюванням. ВООЗ віднесла Україну до третьої категорії країн Європи — це країни з високим показником захворюваності на туберкульоз, хоча в останні 2-3 роки ситуація з епідемією туберкульозу в Україні, згідно зі статистичними даними, почала потроху поліпшуватися.
Було прийнято Закон України "Про боротьбу із захворюваністю на туберкульоз" та Загальнодержавна цільова соціальна програма протидії туберкульозу на 2013-2016 рр. Щороку в Україні реєструють 84 нових випадки, а в 19 – від нього помирають, тобто захворюють на туберкульоз щороку понад 30 тис. осіб, а помирають близько 7 тис., що більше ніж від СНІДу та інших інфекційних та паразитарних захворювань разом взятих.

Економічний тягар від туберкульозу в Україні близько 4 млрд. грн. Без політичної підтримки на всіх рівнях туберкульоз перемогти неможливо.

По Кіровоградській області захворюваність на туберкульоз складала 78,8 на 100 тис. населення (дані 2014р.) Завдяки проведенню всього комплексу протитуберкульозних заходів ситуація в області поліпшується.

26 листопада 2013 р. рішенням виконавчого комітету Світловодської міської ради була затверджена програма протидії захворюванню на туберкульоз на період 2013-2016 рр. Завдяки цій програмі, порівняно з 2013 роком, показник захворюваності на туберкульоз зменшився з 68,6 до 42,2 на 100 тис. населення. Серед дітей та підлітків випадків туберкульозу не зареєстровано.

Однак, ряд причин змушує побоюватися можливості нового різкого його спалаху. Треба брати до уваги і наслідки війни, яку в даний час веде на сході України Росія. Близько 20 протитуберкульозних санаторіїв України розташовані на території окупованого Криму, і тепер хворі втратили можливість відновлювати своє здоров’я в цих закладах. А ситуація гуманітарної катастрофи, що складається на окупованих територіях, неминуче спричинить спалах захворювань на туберкульоз та зробить ці території вогнищами епідеміологічної небезпеки.

Високий рівень захворюваності вважається вже тоді, коли спостерігається 20 випадків на 100 тис. населення. Для порівняння в Білорусії – 41,2; а в США – 4. Тут туберкульоз "зупиняють" буквально на генетичному рівні.

Туберкульоз відомий давно. Під час археологічних досліджень в Єгипті, було знайдено мумію людини, внутрішні органи якої були заражені туберкульозом. Вік її був більше 2000 років, але при посіві на живильні середовища, збудник дав ріст і почав розмножуватися. Це говорить про те, що туберкульоз був, є і буде на Землі.

Збудником туберкульозу є туберкульозна паличка, яку виявив в 1882 році німецький учений Роберт Кох. 80% дорослого населення є носіями туберкульозної палички, проте не хворіють і не можуть заразити інших, аж поки за сприятливих умов паличка не активізується. Крім легеневих форм, туберкульоз має багато інших форм. Більшість із них загрожує інвалідністю.

Туберкульоз проблема соціальна, немає чіткої залежності, які категорії населення хворіють частіше. Необов'язково це безпритульні, ув'язнені, наркозалежні. По статистичним даним в Кіровоградській області лише 5% хворих — асоціальні прошарки населення, 11% — пенсіонери, а більшість це — люди працездатного віку.

Які ж обставини сприяють захворюванню на туберкульоз? Насамперед, це контакти з хворими на туберкульоз, захворювання на туберкульоз в минулому, інтенсивне ультрафіолетове випромінювання. Один хворий на туберкульоз може заразити 10-15 осіб. Наш район сільськогосподарський, тому певне значення має захворювання на туберкульоз домашніх тварин. Найчастіше туберкульозом хворіє велика рогата худоба, рідше — свині, собаки, коти. Серед птиці туберкульоз найчастіше буває в курей. Найімовірніше можна заразитися вживаючи сире молоко хворих корів. Але не виключена можливість інфікування людини хворими тваринами шляхом прямого контакту.

Якими можуть бути скарги хворого на туберкульоз? Лікаря повинні насторожити, насамперед такі бронхо-легеневі скарги хворого: кашель (понад 3 тижні), виділення мокроти, біль в грудях, задишка, присутність крові в мокроті. До загальних скарг відносяться підвищення температури тіла, озноб, пітливість (особливо вночі), прискорене серцебиття, слабкість, втома, погіршення апетиту, схуднення. Щоб виявити туберкульоз органів дихання своєчасно, необхідно регулярно проходити флюорографічне обстеження. При обстеженні групи ризику ефективність виявлення туберкульозу у 55 разів вища, ніж при суцільному обстеженні.

Кого ж можна віднести до групи ризику? Інститут фтизіатрії та пульмонології визначає групи ризику за епідеміологічними, медико-біологічними та соціальними ознаками. До першої групи відносяться особи, які перебували чи перебувають в контакті з хворими на туберкульоз, у тому числі працівники протитуберкульозних закладів та особи, які працюють на фермах, де можуть бути хворі на туберкульоз тварини.

Група ризику за медико-біологічними ознаками включає осіб, що кашляють 3 тижні і більше, ВІЛ-інфікованих хворих та хворих на СНІД, осіб з хронічним отруєнням пестицидами, хворих на цукровий діабет, психічні хвороби, хто вживає алкоголь та наркотики.

Всі знають, що особливу небезпеку становлять особи, які відносяться до соціальної групи ризику. Це особи без постійного місця проживання, ті що повернулися з пенітенціарних закладів та інше.

Важливе значення в профілактиці має своєчасно розпочате лікування. Деякі пацієнти уникають його. З 1995 року насильно госпіталізувати хворого з відкритою формою було неможливо, не порушуючи його прав, тому що відповідні розпорядження радянських часів відмінили. Показово, що в цьому ж році в Україні було оголошено епідемію туберкульозу.

У 2012 році в Закон України "Про боротьбу з захворюванням на туберкульоз" було внесено зміни. Кабінет Міністрів України розпорядився примусово госпіталізувати хворих відкритими формами туберкульозу. У випадку їх відмови від лікування чи порушенні лікарняного режиму (стаття 11 Закону України), до порушників можуть застосувати штрафні санкції і навіть позбавити волі строком до трьох років.

Як же вберегтися від туберкульозу? Стовідсоткового рецепту, як захистити себе, на жаль, немає. Але поради можна дати: їжте білкову їжу, вживайте вітаміни, висипайтесь, більше гуляйте на свіжому повітрі, займайтеся спортом, позбудьтеся шкідливих звичок, уникайте стресів, щорічно проходьте флюорографічне обстеження, а для дітей — туберкуліно-діагностику.


Флюорографічне обстеження в Світловодську можна пройти безкоштовно в кабінеті №79 поліклініки, флюорографічному кабінеті хірургічного корпусу.

Подбайте про своє здоров'я та своїх близьких!

"ВК" у PDF