Олександрівський район
Інтерв’ю

Він з пташенят ростить орлів

Він з пташенят ростить орлів
Все життя у спорті. Він присвятив себе тренерській роботі і роками передає свої вміння іншим. Колись з усіх видів спорту уродженець Компаніївки обрав саме легку атлетику.
Житель Олександрівки Микола Іванов говорить, що у тренерській роботі потрібні всього три речі: професіоналізм, порядність та безкорисливість. Адже тільки так вихованці спортивної школи матимуть бажані результати, йтимуть далі й зможуть здобути звання чемпіонів. Тренер зізнається, що контакт із дітьми знаходить легко. Можливо тому, що у них бачить самого себе. Адже й він колись з усіх видів спорту обрав легку атлетику, яка стала усім його життям.

Після закінчення ВУЗу працював вчителем фізкультури в с.Шишкіно Новоукраїнського району, потім була служба в армії в Білорусі в танкових військах. З Олександрівкою доля пов’язала його, випускника Київського інституту фізкультури, з 1977 року. З того часу він працює в Олександрівській ДЮСШ.

Коли почав трудитися на посаді директора, в спортивній школі було всього два тренери, один із яких — він. Саме він прискіпливо підбирав і виховував тренерські кадри з різних видів спорту, і кількість відвідувачів спортшколи з кожним роком тільки збільшувалася. Підсумовуючи роки навчання у ДЮСШ, кожен спортсмен згадує власні історії, але своїм спортивним успіхам всі завдячують колективу тренерів на чолі із Миколою Павловичем. Цю людину поважають не тільки на Олександрівщині, його знали далеко за межами області. Олександрівська ДЮСШ завжди асоціювалася з імям Миколи Іванова, який більшу частину свого життя присвятив роботі та спілкуванню з дітьми. Завжди чесний і безкінечно добрий — він стоїть на боці юних спортсменів, піклується не тільки про поліпшення умов для їхніх тренувань, а й організацію літнього відпочинку для вихованців спортивної школи. Микола Іванов є взірцем педагога для своїх вихованців. Він дисциплінований і високоморальний професіонал, який заслужено користується великою повагою та авторитетом серед педколективу спортивної школи та батьків своїх учнів.

За довгі роки роботи з-під його тренерського крила вийшло багато спортсменів різного рівня, у тому числі і Чемпіони Європи та світу, майстри спорту. Чимало колишніх вихованців також вирішили пов’язати своє життя із фізкультурою і надали перевагу навчанню на факультетах фізичного виховання в ВУЗах. Є серед його вихованціві ті, що не тільки пронесли любов до спорту через все своє життя, а і досягли чималих успіхів у повсякденному житті, адже спорт не тільки долучає молодь до здорового способу життя, а і навчає спортсмена цілеспрямованості та вмінню досягати будь-яких поставлених завдань. Вихованці очолюваної ним школи постійно захищають честь Олександрівщини не тільки на районних та обласних змаганнях, а й на міжнародній арені. А збірна команда Олександрівської ДЮСШ упродовж багатьох років є незмінним переможцем всіх обласних змагань та спартакіад.

Ось уже 40 років Микола Іванов є незмінним директором цього закладу, пройдені роки лишили на шляху досить значимі віхи. Це, насамперед, досягнення і здобутки вихованців. А «за кадром» залишається найвища напруга зусиль тренера — викладача, який вкладає усю щедрість своєї душі у підготовку юного покоління до омріяних сходинок п’єдесталів пошани.

Що найбільше вражає: про себе Микола Павлович розповідав надто скупо, зате, коли мова зайшла про вихованців, пожвавішав, і разюче, просто на очах, помолодшав. Гадаю, жителі Олександрівки однозначно погодяться, що Микола Іванов — людина, яка щиро та віддано закохана у спорт, багато власних сил і ресурсів майже щодня витрачає на розвиток олександівського спорту. А про вихованців може розповідати годинами, адже чимало поколінь шліфували свою спортивну майстерність під керівництвом цього тренера. Сьогодення Олександрівської спортивної школи — це 18 творчо працюючих тренерів-викладачів та 630 учнів — спортсменів різного віку, у школи є свої філії майже в кожному селі району. І все це результат його багаторічної самовідданої праці.

Крім того, Микола Павлович постійно робить великий особистий внесок у справу розвитку фізкультури та спорту як нашого селища, так і Кіровоградщини загалом, докладає максимум особистих зусиль для популяризації здорового способу життя серед шкільної молоді та населення району. І варто відзначити, до своєї роботи підходить творчо, застосовує нові форми та методи підвищення спортивної майстерності своїх вихованців, відзначається вимогливістю та справедливим характером. За час трудової діяльності завдяки застосуванню сучасних методик навчання та виховання, а також впровадженню інноваційних технологій, у педагогіці дитячого спорту він досяг високих показників у праці. Підтвердженням цього є те, що минулого року згідно з Указом Президента України за значний особистий внесок у культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм директорові КЗ ДЮСШ Олександрівського району Миколі Іванову присвоєно звання «Заслужений працівник фізичної культури та спорту України».

Кипуча енергія Миколи Павловича не дозволяє йому спочивати на лаврах попередніх звершень. Усе й усюди встигнути — ось його девіз. І хоча інколи, дуже рідко, шкодує, що свого часу сфокусувався на тренерській діяльності, бо ж мріяв стати військовим, та, мабуть, зараз у нього чимало приводів для гордості, адже багато його вихованців здобувають «пальми першості». Ними, уже відомими стрибунами, гімнастами, майстрами влучних м’ячів, нині по праву пишається рідне селище.

В переддень Дня працівника фізичної культури та спорту, який щорічно святкується в другу суботу вересня, хочеться звернутися до героя нашої рубрики, ентузіаста, котрий присвятив десятки літ життя вихованню та фізичному гарту майбутніх спортсменів. Вагомих Вам звершень, перемог вихованців і успіхів у підготовці нових зірок легкої атлетики!
Він з пташенят ростить орлів
Він з пташенят ростить орлів
Він з пташенят ростить орлів

"ВК" у PDF