---
Надзвичайні події

Нинішнього року в області сталося 106 пожеж на відкритій території, у тому числі три – на сільгоспугіддях

Нинішнього року в області сталося 106 пожеж на відкритій території, у тому числі три – на сільгоспугіддях
Таку інформацію озвучив на апаратній нараді перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко, зазначивши, що горіли, в основному суха трава та рослинність.
Лісових пожеж з початку року, на щастя, не виникало. Тобто маємо трохи кращу ситуацію, ніж торік, коли на даний час було зареєстровано 119 пожеж сухої трави, сміття та сухої рослинності на відкритій території і 1 пожежу хвойної підстилки. Загалом минулого року сталося 4 пожежі хвойної підстилки, 45 пожеж на сільгоспугіддях та 415 займань на відкритій території.

Сергій Коваленко повідомив, що, з огляду на аномально спекотну погоду, на черговому засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, що відбулося 15 липня, було проаналізовано поточну ситуацію в області та поставлено завдання перед відповідними службами і органами місцевої влади на наступний період.

Зокрема районним державним адміністраціям та міськвиконкомам доручено (рекомендовано), із залученням фахівців управління ДСНС в області, державної екологічної інспекції в області, департаменту агропромислового розвитку ОДА, обласного управління лісового та мисливського господарства, головного управління Національної поліції в області, продовжити проведення через засоби масової інформації, а також із землекористувачами та населенням роз’яснювальної роботи щодо необхідності охорони навколишнього середовища, у тому числі лісових зон, від пожеж, а також посилити контроль за недопущенням випалювання залишків рослинності, сміття, сухостою.

Слід активізувати проведення спільних рейдів з метою перевірки стану земельних ділянок, лісових масивів щодо дотримання як сільгоспвиробниками, так і громадянами вимог пожежної безпеки, у тому числі щодо заборони спалювання сухої рослинності.

Обласною комісією доручено також вжити заходів щодо забезпечення місцевої та відомчої пожежної охорони необхідною технікою, засобами пожежогасіння та зв’язку, щодо укомплектування особового складу, організації залучення сил і засобів на початковій стадії виникнення пожежі у природних екосистемах, незалежно від форм власності. Необхідно також вжити належних заходів щодо недопущення горіння відходів у літній період (насамперед йдеться про сміттєзвалища).

Відповідно, має бути забезпечено і моніторинг та оперативне інформування про загрозу виникнення чи вже виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних із вогнем у природних екосистемах.

Також перший заступник голови ОДА повідомив, що з початку року на водоймах Кіровоградської області загинула 31 особа, у тому числі одна дитина, тож райдержадміністраціям та міськвиконкомам слід вжити всіх заходів щодо заборони купання громадян у необладнаних для цього місцях.

"ВК" у PDF