Знам’янський район
Влада / Суспільство

Старт команди «Квітуча Знам’янка»

Старт команди «Квітуча Знам’янка»
Що в Знам’янці є патріоти рідного міста, котрі не на словах, а конкретними діями змінюють місто на краще, ми й не сумнівалися. Але якщо їх така велика кількість, а це підтвердило зібрання прихильників - учасників команди «Квітуча Знам’янка», яке відбулося 20 березня у сесійній залі міськвиконкому, то гарні задуми неодмінно стануть реальністю.
- Такий захід у Знам’янці відбувається вперше, - наголосила, відкриваючи нараду, радник міського голови, головний редактор міської газети «Знам’янські вісті» Надія Коленченко, - тому сподіваємося на вашу допомогу. Міський голова Сергій Філіпенко звернувся за підтримкою до всіх вас, кому не байдуже, в якому місті ми будемо жити завтра і через роки. Ця ініціатива з’явилася тому, що впродовж багатьох років Знам’янка за своєю охайністю та ошатністю не відповідала сучасним стандартам озеленення, яке спостерігаємо у сусідніх містах. Цьому й сприятиме новостворена команда міського голови «Квітуча Знам’янка». Ми зібралися, щоб об’єднати свої зусилля у цій благородній справі, обрати правління, обговорити організаційні та інші важливі питання, вислухати думки й пропозиції кожного учасника зібрання щодо особистої участі й спільної роботи.

Старт команди «Квітуча Знам’янка»

Перший заступник міського голови Валентина Загородня поінформувала, що в місті триває місячник з благоустрою, закликала голів ОСББ, голів та секретарів будинкових і квартальних комітетів навести лад на прибудинкових територіях, вулицях і обов’язково прикрасити їх квітами. Щиро подякувала пристунім за особистий внесок кожного у розвиток і розквітання рідного міста, за небайдужість та підтримку у вирішенні злободенних проблем, які порушує міська влада.

Схвальними оплесками зустріли квітникарі-активісти повідомлення заступника міського голови Сергій Гребенюка про ініціативу міського голови провести конкурс на кращу клумбу та кращого квітникаря, із відзначенням призами 10 переможців. Зазначивши, що в Знам’янці вже давно не діє «Зелене господарство», Сергій Анатолійович висловив прохання до знам’янчан, які займаються вирощуванням квітів, надати посильну допомогу місту розсадою та насінням квітів.

Першою від квітникарів-любителів слово мала Т.М.Стеблевська:

- У цьому залі сьогодні зібралося багато моїх колег, разом із якими ми вже впродовж 4-х років допомагаємо місту квітами – розсадою, багаторічниками, кущами. Я особисто минулого року надала квіти на суму понад 3,5 тисячі гривень. Висловила й конкретні побажання - висадити частину на новій клумбі біля споршколи. Але куди вони подівалися – невідомо, це питання – до виконавців. Тому давайте подумаємо і вирішимо всі разом – як діяти, щоб наша спільна справа була результативною, щоб Знам’янка потопала у квітах. Вважаю за необхідне провести роботу з головами квартальних комітетів, яким слід посилити роботу з мешканцями й контроль не лише за прибиранням біля будинків, а й висаджуванням квітів. Порушила виступаюча й питання торгівлі квітами у центрі міста:

- Ми вирощуємо квіти своєю працею. Рослини дорогі, а ми їх продаємо за півціни. До нас приходять мешканці і багатоповерхівок, і приватних будинків, працівники різних організацій. Купують і висаджують на клумбах. Тож для того, щоб Знам’янка розквітала у повному розумінні цього слова, давайте знаходити спільні взаємовигідні рішення. Маємо прохання, щоб й влада надала можливість здійснювати торгівлю квітами у центрі міста, де є затінок під деревами, адже на сонці рослини швидко гинуть.

Голова ОСББ «Чайковського 30» В.О.Каретникова порушила важливу тему – збереження насаджень. Зокрема навела приклади крадіжок рослин. Так, нещодавно біля будинку викопали висаджені нею дорогі рослини – ялинку, ялівець і самшит.

- Тому, скільки б ми не вкладали коштів, природних матеріалів, але за такого споживацького ставлення всі наші старання змінити на краще вигляд прибудинкових територій будуть марними. Необхідно вести боротьбу з безкультур’ям, крадіжками. І коли я в черговий раз привезла з дачі голубу ялинку, довго думала, де її посадити. Я подарувала її Центру зайнятості, зважаючи на те, що там є паркан, охорона і камера відеоспостереження.

Цю тему продовжила у своєму виступі й учитель НВК «ЗШ І-ІІІ ст. №2-ліцей» С.М.Філіпова. Навівши за приклад місто Кременчук Полтавської області, закликала впорядкувати всі існуючі клумби. Зокрема, розповіла, що учні НВК прибирають не лише територію навчального закладу та проспект Шкільний, а й клумбу між будинками №9 та №12 по вулиці Гагаріна. Однак висаджені квіти викопують, зривають. Вона запропонувала звернутися до громадських формувань, які патрулюють вулиці, з метою спостереження за квітниками у вечірній час та виявлення порушників, до яких слід вживати суворі заходи. Друга пропозиція – за кожним освітнім закладом закріпити квітник, який доглядатимуть школярі.

Голова учнівського парламенту дітей ЗШ №4 Богдан Морговський повідомив, що вони долучилися до всеукраїнського проекту «Відкривай Україну». Перший етап уже пройдено, а в другому він запропонував узяти під своє «шефство» клумбу перед залізничною платформою на зупинці «Знам’янка-Сортувальна». Адже перше враження про місто починається відразу, як пасажир виходить із потяга.

Тетяна Захарчук, підкреслила, що їхнє ОСББ чи не найменше у Знам’янці – всього лише 20 квартир, але мешканці взяли на себе зобов’язання обробляти всі зелені зони, хоч вони дуже великі за розміром. Самотужки прибрали територію (навпроти «Оптовичка»), купили й висадили дерева, встановили бордюри. Але земля на клумбах вперемішку з будівельними матеріалами, тож для подальшого їх впорядкування звернулася з проханням завезти чорнозему.

Пенсіонер Л.С.Ягодзінський у своєму виступі зазначив, що насамперед необхідно виробити програму озеленення міста, спланувати вирішення технічних питань, залучити, по-можливості, спеціалістів – ландшафтних дизайнерів, людей, що мають досвід у цій галузі.

Голова ОСББ «Чайковського» запропонувала залучати до впорядкування клумб та висадження квітів дітей, а підприємців зобов’язати впорядкувати клумби біля їхніх закладів.

В.В.Лимаренко ініціював розподілити між квітникарями-активістами загальноміські клумби, які слід впорядкувати і прикрасити.

Своїм досвідом підбору рослин для квітників поділилася Г.В.Ульяніч, котра близько 40 років працювала у Знам’янському зеленому господарстві.

Гарних задумів, ідей і пропозицій на цьому зібранні небайдужих знам’янчан-квітникарів було дуже багато. Їх має узагальнити правління, до якого було обрано: Миколу Кравцова (голова), Тамару Стеблевську, Валентину Каретнікову, Ганну Ульяніч, Леоніда Ягодзинського, Володимира Лимаренка, Богдана Морговського, Валентину Панкевич, Тетяну Захарчук, Людмилу Тертишну.

Команда «Квітуча Знам’янка» стартувала, проте в якому місті нам жити – залежить від кожного з нас. Підтримаємо?

"ВК" у PDF