Новгородківський район
Влада / Суспільство

Дитячий садочок «Світлячок» радо відчинив двері своїм вихованцям

Дитячий садочок «Світлячок»  радо відчинив двері своїм вихованцям
1 вересня у Новгородці відбулася урочиста і довгоочікувана подія — відкриття після реконструкції сучасного дошкільного навчального закладу «Світлячок».
Більше 13 років цей дитячий садочок, збудований у 1975 році, не працював. Його відновлення розпочалося у травні 2015 року в межах реалізації спільного проекту Європейського Союзу і Кіровоградської обласної ради «Побудуємо майбутнє разом!» у рамках програми ЄС «Підтримка громад, що опинились у зоні конфлікту в Україні».

За цей час стара будівля садочку перетворилася на сучасний дошкільний навчальний заклад з облаштованою новим обладнанням кухнею та кімнатою для прання і прасування білизни, медичним кабінетом та комфортними і затишними кімнатами, оздобленими гарними меблями і необхідним інвентарем. Будівельниками було повністю замінено покрівлю, старі вікна та двері, утеплено фасад, встановлено нове електро-, тепло- та водопостачання, змонтовано і підключено нову котельню. Впорядкували будівельники і територію садочка — збудували зручні павільйони, обладнали ігрові майданчики для малечі. На проведення цих робіт було витрачено більше 5 мільйонів гривень, виділених Євросоюзом у співфінансуванні з обласною та місцевими радами.

Першочергово цей дошкільний заклад відбудовувався для дітей із сімей внутрішньо переміщених осіб, які переїхали жити до нашої області з тимчасово окупованих територій, але нині відвідувати «Світлячок», розрахований на 70 діточок, окрім переселенців з Донецької та Луганської областей, зможуть і інші новгородківські дошкільнята, тож, його відкриття стало справжньою святковою подією для мешканців селища.

Для участі у врочистому заході до «Світлячка» завітали і самі новгородчани, і чисельні гості, серед яких були і керівники області і району, і народні обранці та їх помічники, і депутати Кіровоградської обласної, Новгородківської районної та селищної рад, проектувальники і будівельники, представники обласних і регіональних ЗМІ.

Усі виступаючі наголошували на значимості події та бажали маленьким вихованцям «Світлячка» усіляких гараздів.

Символічним назвав відкриття нового дитячого садочку саме в День знань очільник області Сергій Кузьменко: «Це символічно, адже знання починаються не в школі, знання починаються в дитячому садку. Я радий вітати громаду Новгородки з тим, що тепер врешті-решт не буде черги до дитсадка. Мені приємно, що до цього закладу будуть ходити, як дітки, які народилися у Новгородці, так і ті дітки, які переїхали зі своїми батьками з буремного Сходу».

Голова облдержадміністрації подякував підрядникам за якісно виконану роботу та європейським партнерам, які підтримали в Україну в непростий час. Сергій Кузьменко зазначив, що спільний проект, на реалізацію якого Євросоюзом виділено майже 700 тисяч євро, окрім відновлення дитячого садочка, передбачає і будівництво житла для переселенців зі Сходу, тож, відкриття «Світлячка» — лише перший етап в реалізації спільного проекту.

Дитячий садочок «Світлячок»  радо відчинив двері своїм вихованцям

Позитивним прикладом єднання зусиль назвав реконструкцію «Світлячка» голова Кіровоградської обласної ради Олександр Чорноіваненко: «Я всіх вас вітаю з перемогою єднання. Єднання Європейського Союзу, громади Кіровоградщини, будівельників, проектантів, усіх причетних до реалізації проекту». Виступаючий подякував депутатам обласної ради та особисто керівнику проекту Валерію Кальченку.

Подякувала усім причетним до реалізації цього важливого проекту і представник народного депутата Олеся Довгого Оксана Гуляєва, яка від імені нардепа привітала новгородчан і подарувала вихованцям «Світлячка» яскраві м’які та розвиваючі іграшки.
Взагалі, цього дня лунало багато вітань і теплих слів від посадовців усіх рівнів, а від імені батьків дітей, які відвідуватимуть оновлений садочок, усім подякувала мешканка Донецької області Лідія Кондратюк.

Нагороди від облдержадміністрації, обласної та селищної рад отримали кращі фахівці з числа виконавців проектних і будівельних робіт, у тому числі працівники ТОВ «Арталекс».

Право перерізати червону стрічку під час відкриття «Світлячка» було надано Сергію Кузьменку, Олександру Чорноіваненку та Олександру Сириці, Новгородківському селищному голові, який згодом вручив Символічний ключ від оновленого дитсадочка його завідуючій Людмилі Багрін.

Дитячий садочок «Світлячок»  радо відчинив двері своїм вихованцям

Після урочистої церемонії відкриття, гучних промов та нагороджень, юні вихованці «Світлячка» запустили у блакитне небо паперових голубів та різнокольорові кульки зі своїми побажаннями та мріями, і першими переступили поріг оновленого дитячого садочка. Сподіваємося, що їх мрії здійсняться, а відвідування нового дитячого садочку принесе лише приємні емоції.

"ВК" у PDF