---
Влада

У розвиток переробної галузі внесено більше 5,7 мільйона доларів США прямих іноземних інвестицій

Про це повідомила на апаратній нараді в облдержадміністрації директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Ніна Рахуба, зазначивши, що за темпами зростання даних інвестицій Кіровоградщина посідає друге місце серед регіонів України (середньодержавний показник – 0,7%). Порівняно з початком поточного року, обсяг іноземних інвестицій в економіку області збільшився на 6,6%.
Також директор департаменту акцентувала увагу на тому, що не менш важливе значення для регіонального розвитку має активізація інвестиційної діяльності, перш за все, самими підприємствами області, що і спостерігається нинішнього року. За січень-березень обсяг вкладених ними капітальних інвестицій становить майже 1,1 мільярда гривень – це на 61,5% більше, ніж за аналогічний період 2015 року. За даним показником Кіровоградщина посідає 3 місце в державі.

При цьому 90% всіх інвестицій, а саме 900 мільйонів гривень, освоєно у промисловості і сільському господарстві: введено в експлуатацію нові об?’єкти, придбано обладнання й техніку, проведено реконструкцію виробництв, що вже позитивно впливає і впливатиме надалі на конкурентоспроможність виробленої продукції.

Процес інвестування коштів суб’єктами господарювання області, за словами Ніни Рахуби, триває й на даний час. Зокрема, у сфері АПК реалізується ряд інвестпроектів у Долинському, Новгородківському, Новомиргородському, Світловодському та Устинівському районах (йдеться про будівництво елеваторів, зерносушильних та зернозберігаючих підприємств, тваринницьких комплексів).

Разом з тим, незрозумілою є позиція керівництва ряду районів, де за підсумками січня-квітня зменшились обсяги сільськогосподарського виробництва, у тому числі через скорочення чисельності ВРХ та свиней, однак у цих районах не здійснюється і не планується в поточному році реалізація інвестиційних проектів у тваринницькій галузі.

Щодо сфери промисловості, то продовжується будівництво та реконструкція переробних підприємств, а також реконструкція і модернізація підприємств машинобудування у містах Кіровограді та Олександрії. Разом з тим, незважаючи на найменші, за підсумками чотирьох місяців, обсяги реалізованої промислової продукції у розрахунку на одного жителя в Устинівському, Петрівському, Бобринецькому, Маловисківському та Добровеличківському районах, інвестиційних проектів у промисловій галузі в цих районах, окрім Маловисківського, у 2016 році не здійснюється.

"ВК" у PDF