---
Влада

У Кіровограді відбулось виїзне засідання Комітету з питань бюджету Верховної Ради України

У Кіровограді відбулось виїзне засідання Комітету з питань бюджету Верховної Ради України
7 квітня в обласній державній адміністрації, вперше за історію незалежності України, пройшло виїзне засідання Комітету з питань бюджету Верховної Ради України.
Ключові питання, які обговорювались, стосувались формування і виконання місцевих бюджетів області в умовах реформи міжбюджетних відносин, інвестиційних проектів як стратегії розвитку регіону та перспектив дорожнього господарства і транспортної інфраструктури області.

Про основні проблеми і потреби Кіровоградщини, що потребують уваги з боку центральних органів влади, а разом з тим і державного фінансування, говорив особисто голова облдержадміністрації Сергій Кузьменко. Найперше він зупинився на проблемах, пов’язаних із дорогами.

- Безумовно, обласна влада, як і Уряд, і Верховна Рада України, ставить собі за завдання залучення інвесторів. А однією із важливих умов приходу інвестицій на територію є якість доріг. Кіровоградщина за останні 2 роки жодного фінансування на капітальне будівництво чи ремонт доріг з державного бюджету не отримувала. І ми сподіваємося, що у 2016 році ця ситуація зміниться. Щоб привести до ладу всі дороги області необхідно півмільярда гривень, звісно, це великі кошти, тому ми й просимо підтримки і будемо вдячні за позитивне рішення, - прокоментував цю проблему голова ОДА,

Інший напрямок, який виділив очільник області – галузь охорони здоров'я: "Обласна влада вживає значні кроки в галузі охорони здоров'я. Це низка заходів із закупівлі обладнання та проведення ремонтів у закладах ІІІ рівня, зокрема в обласній лікарні та в обласній дитячій лікарні. Що стосується останньої, то цей об'єкт соціальної сфери потребує завершення робіт, розпочатих минулого року за бюджетні кошти". Сергій Кузьменко недарма виділив дитячу обласні лікарню, адже левова частка фінансування робіт по даному об’єкту була за державним фондом регіонального розвитку. Сміливі задуми по реалізації ІІ черги робіт по даному об’єкту обласній владі дозволив будувати той-таки Державний фонд регіонального розвитку - в планах на видатки для Кіровоградщини на 2016 рік була сума більше 100 млн. грн. Згодом ця сума скоротилась більш ніж у два рази.

- Мотивація скорочення фінансування наступна: за соціально-економічними показниками Кіровоградщина вийшла з категорії "депресивних" територій. Безумовно, ми докладаємо максимум зусиль в усіх галузях, аби покращити рівень життя наших жителів. Але виходить, ці здобутки обернулися проти нас. Тому, хотілося б, щоб рішення про скорочення фінансування по фонду регіонального розвитку було переглянуте, - наголосив Сергій Кузьменко.

Інший об’єкт, який виділив Сергій Кузьменко, хоч і промисловий, але безпосередньо стосується соціального аспекту. Мова йшла про недобудований Криворізький гірничо-збагачувальний комбінат окислених руд в Долинській і пов’язане із ним житлово-комунальне господарство міста.

- Недобудований КГЗКОР – це не Дніпропетровська область, а Кіровоградська. І я не буду тут агітувати про його добудову. А говоритиму про місто Долинська, яке зводилось разом із комбінатом, і де зараз проживає 20 тис. населення. Так склалось що вся інфраструктура життєзабезпечення міста пов'язана із підприємством і його фінансуванням. На утримання КГЗКОРу, об’єкту державної власності, щороку має виділятись 83 млн. грн. Мінімальна потреба – 51 млн. грн. А по факту КГЗКОР на поточний рік отримав 23 млн. грн. На підприємстві систематично виникають проблеми із розрахунками за електроенергію, які доводиться вирішувати практично в ручному режимі. А в цей час страждають жителі Долинської, адже водопостачання і водовідведення в місті тісно пов’язані із КГЗКОРом, - окреслив проблему Сергій Кузьменко. А далі продовжив: "Для вирішення проблеми необхідне державницьке рішення: або інвестиції в будівництво нової інфраструктури для міста; або розуміння, що КГЗКОР – це не лише підприємство, яке повинно виробляти сталь, а й яке забезпечує життя в Долинській".

Перш ніж перейти до розгляду інших питань, що стосувалися потреб конкретно Кіровоградщини, члени комітету разом із іншими посадовцями, які взяли участь у виїзному засіданні – а це заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Едуард Кругляк, Голова Державного агентства автомобільних доріг України Андрій Батищев, директор Департаменту управління державним боргом та міжнародного співробітництва Міністерства фінансів України Сергій Макацарія, обговорили низку питань державної ваги. Зокрема йшлося про проблеми ЖКГ і теплоенергетики, ремонт доріг в державі та наповнення бюджетів усіх рівнів.

Що стосується потреб області, розглядаючи які крізь призму проблем Кіровоградщини, можна говорити про них, як про притаманні й іншим регіонам, їх окреслили керівники структурних підрозділів облдержадміністрації. Зокрема директор департаменту фінансів ОДА Сергій Шеремет говорив про відшкодування пільгового перевезення, утримання ПТНЗ та недостатні медичну й освітню субвенції. Директор департаменту житлово-комунального господарства ОДА Ольга Довжук зупинилась на відшкодуванні різниці в тарифах – Кіровоградщина іще не отримала 35 млн. грн. за минулий рік. Виділила вона й потребу підприємств житлово-комунальної сфери отримувати розрахунки за свої послуги через нараховані субсидії хоча б частково живими коштами. Потребує реакції законодавців і ситуація з арештованими рахунками підприємств теплоенергетики, коли всі надходження йдуть на сплату боргів за спожитий газ, коштів на утримання і модернізацію підприємств взагалі не лишається.

Окремо розглядалось питання по інвестиційній діяльності та впровадженню інвестиційних проектів.

Інша важлива тема, що неодноразово порушувалася під час засідання – ремонт доріг. Як повідомив Андрій Батищев, на ремонт доріг для Кіровоградщини передбачено у поточному році 225 млн. грн., більше 80 млн. грн. – на ямковий ремонт. Голова Державного агентства автомобільних доріг України і члени Комітету з питань бюджету Верховної Ради України наголошували, що якості ремонту доріг і освоєнню виділених коштів приділятиметься посилена увага – до контролю залучатиметься громадськість, буде створено спеціальну громадську раду.

Засідання тривало майже 3 години. І те, що потреби Кіровоградщини, обговорювалися безпосередньо в обласному центрі, голова ОДА Сергій Кузьменко називає непересічною нагодою донести до законодавців позиції регіону і розраховувати на підтримку у відповідь.

Голова Комітету з питань бюджету Верховної Ради України Андрій Павелко радив керівництву області усі подальші пропозиції і потреби регіону напрацьовувати за участі народних депутатів, які представляють у Верховній Раді інтереси Кіровоградщини – це означатиме, що позиція місцевої влади буде донесена безпосередньо до парламентарів.

"ВК" у PDF