Актуально

Ранні овочі: як запобігти нітратному отруєнню

Ранні овочі: як запобігти нітратному отруєнню
Після довгої зими всі скучили за яскравою зеленню, свіжими огірками й помідорами. Дефіциту ранніх овочів у торгівлі немає, ось вони й опиняються в сумках господинь, а потім і на обідніх столах мешканців області.
Та є одне «але», про яке необхідно пам’ятати всім, хто спокушається скуштувати дари теплиць. Тепличні овочі вирощуються майже без природного сонячного світла та з використанням стимулюючих речовин. Чим вища концентрація цих речовин, тим не безпечнішим стає продукт для Вашого здоров’я.

Слід зауважити, що навіть сезонні овочі при певних умовах (замало сонця й забагато азотних добрив) можуть мати високий вміст нітратів. Але у ранніх овочах вміст нітратів у 2-3 рази більший, ніж у грунтових.

Щоб після споживання тепличних овочів у вас не виникло проблем із здоров’ям, Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області радить дотримуватися нескладних рекомендацій.

Повністю позбутися нітратів в овочах неможливо, та й недоцільно - разом зними гинуть і вітаміни. А от зменшити їх кількість можна: під час очищення, варіння, бланшування, засолювання.

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області радить дотримуватися наступних порад при купівлі ранніх овочів:
- Купуйте їх тільки в пристосованих торговельних точках, де продавець може підтвердити якість овочів якісним посвідченням, в якому зазначений вміст нітратів. Не слід соромитися запитати про наявність документів.
- Не здійснюйте купівлю в місцях стихійної торгівлі, адже походження та якість таких овочів невідомі.
- Піддавайте овочі термічній обробці, так знищуються шкідливі речовини.
- Ретельно мийте та очищуйте овочі перед споживанням.
- Замочуйте овочі на 15-20 хвилин, змінюйте воду 2-3 рази.
- Овочеві салати необхідно готувати безпосередньо перед вживанням.
- Обмежуйте споживання тепличних овочів дітьми, літніми чи хворими людьми.

Ці прості й водночас ефективні заходи допоможуть зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших дітей!

Головне управління держпродспоживслужби

"ВК" у PDF