---
Актуально / Влада / Суспільство

Мешканців багатоквартирних будинків проконсультували з питань створення ОСББ

Мешканців багатоквартирних будинків проконсультували з питань створення ОСББ
З 1 липня управління багатоквартирними будинками здійснюватиметься за новими правилами: управлінські функції буде передано об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) або управителям. Зважаючи на це, сьогодні в обласному контактному центрі відбулася «гаряча лінія» з питань створення ОСББ.
Консультувала мешканців багатоквартирних будинків директор департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Ольга Довжук.

Протягом години на "гарячу лінію" надійшло 9 дзвінків від жителів Кіровограда і 1 дзвінок – із Львівської області. Додзвонювачів цікавили питання методики створення ОСББ, подальшого управління багатоквартирним будинком у випадку відмови його мешканців створювати таке об'єднання, терміни створення ОСББ, право об'єднання користуватися пільгами та субсидіями на комунальні послуги тощо.

Відповідаючи на дзвінки, Ольга Довжук зазначила, що з липня цього року будуть можливими три форми управління багатоквартирним будинком: ОСББ (якщо мешканці будинку на зборах проголосують за створення такого об'єднання), через управителя, з яким укладуть договір самі мешканці будинку, або через управителя, якого визначить орган місцевого самоврядування на конкурсних засадах.

Посадовець звернула увагу на деякі нововведення: відтепер ОСББ може бути створеним, якщо на зборах власників квартир будинку 50% плюс 1 мешканець приймуть таке рішення. Усі інші – автоматично стають членами об'єднання співвласників. Наголосила Ольга Довжук і на тому, що ОСББ – організація не прибуткова і не сплачує податків. Мешканці будинку будуть сплачувати лише внески на його утримання, а також зарплату бухгалтеру, який вестиме облік, та голові ОСББ. Усіх інших робітників (електриків, сантехніків, прибиральників) можна буде винаймати періодично – лише на виконання окремих послуг.

Ольга Довжук також зауважила, що за ОСББ залишається право отримувати усі пільги та субсидії на житлово-комунальні послуги, а також брати участь у різних державних програмах з енергоефективності та грантах, які надають іноземні фонди і організації. Вона також навела декілька прикладів зразкових багатоквартирних будинків, де вже по декілька років успішно функціонують об'єднання співвласників: відремонтовано під'їзди, замінено мережі, утеплено стіни, прибудинкову територію упорядковано, прикрашено квітами, встановлено альтанки для відпочинку. Саме у співвласників таких будинків посадовець порадила консультуватися усім, хто планує створювати ОСББ.

– Треба відходити від старого принципу, що хтось щось за вас робитиме. Це ваш приватний будинок – спільна колективна власність, тому саме мешканці повинні його утримувати і про нього дбати, для того, щоб зберегти його і передати нащадкам, – підсумувала Ольга Довжук.

"ВК" у PDF