---
Суспільство

Кропивничани Дмитро Кричун і Сергій Салло рік працюватимуть на українській антарктичній станції «Академік Вернадський»

Кропивничани Дмитро Кричун і Сергій Салло рік працюватимуть на українській антарктичній станції «Академік Вернадський»
Із Києва в Антарктиду, на станцію «Академік Вернадський», 18 березня вирушила 28-ма Українська антарктична експедиція. Серед її чотирнадцяти учасників — двоє з Кропивницького: метеоролог Дмитро Кричун і системний адміністратор Сергій Салло. Для обох це перша зимівля.
Про процедуру відбору в команду, емоції після довгожданої новини, очікування від роботи, екстрим та передчуття зустрічі з пінгвінами і не тільки з ними говоримо із земляками-полярниками.

Дмитро Кричун, 44 роки, за фахом штурман повітряного судна. У 2000 році закінчив тодішню Кіровоградську льотну академію, 20 років працював штурманом цивільної авіації. Обставини склалися так, що з льотної роботи довелося піти. У березні 2020 року став синоптиком, метеорологом авіаційної метеорологічної станції цивільної «Кропивницький». Із цього часу зацікавився роботою української антарктичної станції «Академік Вернадський».

Кропивничани Дмитро Кричун і Сергій Салло рік працюватимуть на українській антарктичній станції «Академік Вернадський»

— Дізнався про конкурс з відбору кандидатів до складу зимової Української антарктичної експедиції і ознайомився з його вимогами. Серед вимог була профільна освіта. Її у мене не було, тому у 2021 році документи в Національний антарктичний науковий центр я, зрозуміло, не подавав, але вступив у магістратуру до Одеського державного екологічного університету на спеціальність метеоролога-кліматолога. Розмірковував так: я працюю на метеостанції, тож чудово буде мати професійну освіту, а як пройду відбір в експедицію, то реалізується моє велике бажання. І в 2022 році подав заявку на участь. Відбір складався з трьох етапів. На третьому — зборах — ми проходили наукову підготовку, медкомісію та співбесіду з психологом. Через тиждень після повернення мені зателефонували з відділу кадрів і повідомили, що я пройшов з першого разу. Це було надзвичайно приємно.

Мене призивали до лав Збройних сил України на початку поточного року, але поки авіатори війську не потрібні, тож я можу їхати у складі експедиції. Там ми будемо робити свій внесок у перемогу через популяризацію України у світі, поширення інформації про агресію Росії серед інших антарктичних місій, благодійні заходи на підтримку ЗСУ. На цьому континенті полярники виконують державну програму, представляють і захищають інтереси України. Наші колеги з 27-ї експедиції оновили на станції дороговказ, зокрема змінивши Кіровоград на Кропивницький, і додали нові символічні міста — Маріуполь, Херсон, Бучу та інші. Наша ж експедиція доставить і встановить пам’ятну табличку до 160-річчя з дня народження українського науковця і філософа Володимира Вернадського, подаровану нам президентом Володимиром Зеленським. В обласній військовій адміністрації нам із Сергієм вручили прапор області, який ми теж доставимо на станцію, а я особисто везтиму дитячі малюнки.

В університеті навчання зараз відбувається онлайн, тож воно не перерветься у зв’язку із моїм відбуттям. Якраз на станції писатиму магістерську роботу і після повернення з експедиції наступного року захищатиму її.

Робоче місце за мною зберігається — я відбуваю у робоче відрядження. Колеги привітали мене і сказали, що чекатимуть на повернення з цікавими історіями. Звісно, раді за мене і рідні.

У мої обов’язки метеоролога, які я з двома колегами виконуватимемо позмінно, входять океанографічні дослідження: вимірювання солоності води на різних глибинах та вивчення льодовиків, також гідрометеорологічні дослідження: що три години цілодобово вимірювання і внесення в міжнародну базу параметрів погоди — температури, вітру, вологості, тиску тощо. У вільний час допомагатиму колегам, зокрема і на кухні, чи відкидатиму сніг.

Розраховую попірнати в океані, адже захоплююся дайвінгом. Колись починав в Криму, Одесі, потім досліджував глибини в Єгипті. Повномасштабна війна зупинила цю можливість, тож думаю, що в Антарктиді зможу робити це, адже вода там в середньому +2°C. Холод мене не лякає: я купаюся в морі при температурі води +14°C та занурююся на Водохреще.

Звісно, чекаю побачити пінгвінів. Кажуть, їх там зараз понад чотири тисячі.


Сергій Салло, 35 років, приватний підприємець, працює у сфері інформаційних технологій, переважно займається будівництвом інфраструктури у хмарі під інтернет-сервісом Amazon.

Кропивничани Дмитро Кричун і Сергій Салло рік працюватимуть на українській антарктичній станції «Академік Вернадський»

— Я маю великий досвід роботи адміністратором, тому і подавав свою кандидатуру на конкурс, адже вмію працювати з комп’ютерною технікою. Я надсилав заявку на участь чотири рази, тільки остання спроба стала успішною. Моя заробітна плата айтівця значно вища за оплату праці роботи в Антарктиді. Але я не боюся втратити в грошах. Як зрозуміло з кількості моїх спроб, мене цікавить цей материк, а такий шанс побувати там випадає не часто. Та й після повернення звідти у своєму резюме я зможу написати: «будував локальні мережі в Антарктиді» (сміється).

Одним із основних моментів на початку відбору була наявність актуальних документів з територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військкомату), я перебуваю на обліку як солдат запасу.

Коли мені зателефонували і повідомили, що через два тижні я маю прибути в Національний антарктичний науковий центр, оскільки пройшов відбір, у відповідь я сказав: «Ееее, окей, дякую, ура». Мої рідні теж зраділи, адже вони вже чотири роки слухають мої промови про бажання взяти участь в експедиції. Нарешті я їду — і вони не слухатимуть розмови про це (сміється). Батькам я налагодив усі засоби зв’язку, інтернет зараз вирішує усі проблеми з комунікацією, тож відчуття ізольованості, як це було раніше, у нас не буде.

Перебування на континенті мене не лякає. На зборах нам детально розповіли, до чого ми маємо бути готові, у нас крутий керівник — геофізик Богдан Гаврилюк, для якого це десята експедиція, тож мені нічого боятися. Я захоплюся екстремальними видами спорту, а там буде не той екстрим, до якого я звик під час каякінгу, роуп-джампінгу чи вейкбордингу (усміхається). Не страшний і холод. Як кажуть в Норвегії, немає поганої погоди, є поганий одяг. А одяг у нас високої якості. Це я оцінив як сноубордист.

Пінгвінів? Звісно, хочу побачити. І косаток, і морських левів, і тюленів. Я навіть пройшов курс, щоб робити якісні фото й відео, та придбав додаткову карту пам’яті, аби максимально усе зафіксувати і ділитися побаченим із зацікавленими .

Кропивничани Дмитро Кричун і Сергій Салло рік працюватимуть на українській антарктичній станції «Академік Вернадський»

За інформацією Національного антарктичного наукового центру, у цьогорічній 28-й експедиції 14 учасників: 9 вчених (по 3 на кожен напрям досліджень — біологія, метеорологія, геофізика), лікар, кухар, системний адміністратор, системний механік та дизеліст-електрик.

Рухатимуться фахівці до станції за таким маршрутом: Україна—Польща—Південна Америка, де в чилійському порту Пунта-Аренас на них чекає українське судно "Ноосфера", яким дістануться мису Марина острова Галіндез, де розташована єдина українська антарктична станція.

Робота експедиції триватиме рік.

Кропивничани Дмитро Кричун і Сергій Салло рік працюватимуть на українській антарктичній станції «Академік Вернадський»

"ВК" у PDF