---
Суспільство / Благодійність

Перша в Україні жіноча військова форма: якою вона буде

Перша в Україні жіноча військова форма: якою вона буде
80 тисяч жінок захищають наш спокій у лавах Збройних сил України та у добровольчих батальйонах. Понад 8 тисяч із них саме зараз на передовій. Чи є рівність між чоловіками та жінками в армії — так: кожна на рівні із чоловіками може займати однакові позиції в ЗСУ. Але, на жаль, вони рівні і в тому, що вдягають. Фактично наші дівчата-захисниці носять чоловічу спідню та термобілизну і чоловічий однострій.
Для того, щоб бути ефективними та виконувати бойові завдання, жінки у війську повинні почуватися комфортно. Тому форма має значення. Уявіть себе в одязі більшого розміру: занадто довгий кітель, що заважає носити бронежилет, бо роздувається, як парашут. Довгі рукава, які не дають виконувати будь-які рухи та маніпуляції. Або ж штани, які навіть з поясом спадають і волочаться підлогою. Чи неанатомічна спідня білизна, яку постійно хочеться або поправити, або зняти. Ось усе це переживає кожна захисниця, надягаючи чоловічу форму.

Тому жінки повинні або перешивати цю форму, або замовляти за власний кошт нову. Звісно, є варіант лишити повністю чоловічу і кожен день зіштовхуватись не лише з ворожими снарядами, а й дискомфортом від, здавалося б, банальної речі — одягу.

Змінити це раз і назавжди вирішила Ірина Никорак, депутатка Київради, засновниця волонтерської організації Arm Women Now. Ідея створити і відшивати форму з урахуванням жіночих особливостей виникла в Ірини в процесі роботи, коли до неї почали надходити звернення від дівчат із проханням знайти/придбати саме жіночий однострій. У Arm Women Now почали вивчати зразки закордонної жіночої форми, що відшиваються за стандартами НАТО, створили власні лекала, і вже перші зразки повністю української жіночої форми тестують дівчата на передовій.

"Лекало ми розробляли півтора місяці, тому що робили тестові зразки, радилися з представниками ЗСУ та Міноборони", — розповідає Ірина.


За словами ініціаторки, форма, яку вони розробили:

  • пошита відповідно до антропометричних даних жіночого тіла;

  • кітель має звуження в області талії, аби не збирались додаткові складки тканини під час носіння бронежилета;

  • штани мають високу посадку та додаткові фіксатори в області талії і на штанинах внизу;

  • тканина — польський Ріпстоп 65/35;

  • візуально відповідає затвердженому стандарту військового однострою.


На офіційній сторінці проєкту в Instagram Ірина розказує про життя проєкту, показує відшиті ними зразки та публікує відгуки дівчат, які нарешті мають комфортний військовий одяг, що відповідає усім особливостям жіночого тіла. Проєкт функціонує виключно за підтримки благодійників. Найбільший внесок зробили благодійний фонд родини Довгих "Можемо разом", фонд "Доброго вечора, ми з України" Андрія Порайка, блогер Mamasita, компанія Perla Helsa.

Родина Довгих перерахувала до проєкту 500 тисяч гривень і поставила амбітну мету зібрати для наших захисниць 1 000 000 гривень.

Підтримати своїм внеском дівчат можете і ви за посиланням: https://send.monobank.ua/jar/3twhYZovvi

"ВК" у PDF