---
Суспільство

Петро Прохода про свій медичний досвід

Петро Прохода про свій медичний досвід
Лікар-фтизіатр Знам’янської міської лікарні імені А.В. Лисенка Петро Прохода 23 липня відсвяткував свій ювілей — 75 років, 57 з яких він присвятив медицині. Мав широкий досвід роботи на різних посадах у різних містах і навіть країнах. Зараз вирішив вийти на пенсію і відпочивати. В один з перших вільних від роботи днів захотів розповісти свою історію життя жителям Кіровоградщини через наше видання.
Отож про роботу в Україні та Казахстані та власний досвід у боротьбі з інфекційними захворюваннями розповідає Петро Прохода.

— Родом я з Миколаївщини, але з дитячих років жив у селі Красносіллі ще донедавна Олександрівського району на Кіровоградщині. Навчався на санітарно-гігієнічному факультеті Київського медичного інституту, у 1971 році отримав фах санітарного лікаря — епідеміолога-інфекціоніста. Вісімнадцять років працював завідувачем епідвідділу Козятинської районної санепідстанції (Вінницька область), де боровся з інфекційними захворюваннями: дизентерією, дифтерією, черевним тифом, туберкульозом та іншими. У 1988 році у медичній газеті прочитав об’яву, що Міністерство здоров’я СРСР оголошує конкурс на заміщення вакантних посад головних спеціалістів для роботи в регіонах з підвищеною материнською і дитячою смертністю. Я цікавився географією, тож уявляв, що таке аули і яке в них життя, тому мав бажання допомогти тим, хто цього потребував, мою ініціативу підтримала моя дружина Олександра, яка працювала бактеріологинею. Тож невдовзі я отримав направлення як офіційний представник Міністерства здоров’я Радянського Союзу в Казахстан, в найбільш складну Чимкентську область. Там була висока народжуваність — 56-60 тисяч дітей на рік, але й високий рівень смертності та патологій серед немовлят. Насамперед через низький рівень культури та низький рівень життя. Медзаклади знаходилися в незадовільному стані, наприклад, у пологовому прямо над головами звисали плити перекриття і не сьогодні-завтра могли обрушитися, а там, де пологових не було, жінки народжували у шкільному класі, розміщуючись з малюками на матрацах на підлозі. Але часто народжували прямо в юртах, якщо дитина помирала при пологах, її ховали неподалік, такі випадки навіть не обліковувалися, бо вагітна ніколи не зверталася в лікарню. У моїх повноваженнях було закривати заклади, і я це робив одночасно з переведенням породіль в інше безпечне місце. Я пояснював, що висока дитяча й материнська смертність ще й тому, що відсутній належний діагностичний центр, а в області не вистачає педіатрів, гінекологів та акушерів-гінекологів. До моєї рекомендації прислухалися, обладнали одну з наявних будівель та оснастили її медтехнікою, так в області з’явився сучасний медцентр. Також в результаті моєї роботи у кожному районі області організували дитячі молочні кухні та відкрили реанімаційні відділення на шість ліжок, де рятували життя жінок і дітей. Радий, що тільки за перший рік роботи ці та інші заходи допомогли знизити дитячу смертність з 2500 до 1700 випадків, а за увесь період моє роботи вона знизилася з 36,9% до 28,9%.

На цій посаді я пропрацював три роки і два місяці, до розпаду Радянського Союзу. Після повернення в Україну приїхав в рідне Красносілля. На жаль, цей період співпав з тяжкою хворобою дружини, яка невдовзі померла. Коли шукав роботу, мені запропонували організувати й відкрити у Знам’янці обласний дитячий санаторій «Мрія». Я взявся за справу: займався підготовкою відповідних документів та два роки робив капітальний ремонт виділеної будівлі колишнього тубдиспансера, а потім очолив «Мрію» на посаді головного лікаря. Дивлюся зараз на фото моїх тодішніх підопічних — сиріт і напівсиріт і бачу картини: хто взутий в один кед і один черевик, у кого шнурків немає в туфлях. Ми дбали про дітей, добре годували, у нас вони навчалися. Потім заклад знов перепрофілювали в обласний протитуберкульозний санаторій, де я теж працював головним лікарем. Мав неприємну ситуацію, розгляд якої дійшов до суду. Мене виправдали, але на посаді залишатися я не зміг. Перейшов на роботу в залізничну санстанцію, а потім у санітарно-контрольний пункт станції Знам’янка, де перевіряв санітарний стан поїздів. Викладав й в Олександрійському медучилищі, з 2015 року працював фтизіатром, на цій посаді і завершив свій трудовий шлях. Маю про нього численні грамоти обласного і державного рівнів та хороші спогади.

Вирішив, що буду відпочивати. Читатиму: маю велетенську бібліотеку, біля якої можу провести цілий день, переглядаючи та обираючи для читання наступну книгу. А може поїду до своєї дружини Антоніни, яка з початком повномасштабного вторгнення тимчасово виїхала за кордон.
Петро Прохода про свій медичний досвід
Петро Прохода про свій медичний досвід
Петро Прохода про свій медичний досвід
Петро Прохода про свій медичний досвід
Петро Прохода про свій медичний досвід
Петро Прохода про свій медичний досвід

"ВК" у PDF