---
Суспільство

«Є_ноти»-патріоти з Успенки

«Є_ноти»-патріоти з Успенки
Любов до музики та симпатичних тваринок об’єднала творчу молодь із села Успенки Онуфріївської селищної ради Олександрійського району в кавер-гурт «Є_ноти». Концертувати вони мріяли давно, а поштовхом до дії стало бажання допомагати українському війську, бо стояти осторонь біди юнаки та дівчата не могли. За два концерти, що відбулися, музиканти зібрали трохи менше чотирьох тисяч гривень, які передали на Збройні сили України.
Звісно, виступи на підтримку української армії не розпочалися на порожньому місці. До цього для більшості учасників «Є_нотів» були сім років занять у гуртку «Завзяті музики» при сільському Будинку культури під керівництвом Наталії Шеклунової, яка як випускниця факультету мистецтв Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова співає та володіє скрипкою, гітарою, фортепіано, сопілкою та баяном.

Найініціативніші учасники гуртка восени минулого року заявили, що хочуть створити окремий кавер-гурт. Придумали назву «Є_ноти», бо усім учасниками подобалися ці тваринки, та відповідну емблему з їх зображенням. Мова зайшла й про концерт. З’ясували, що мають репертуар на понад годину звучання. Але вуличний виступ вирішили відкласти на теплу пору року. А потім розпочалися лютневі події. Коли поступово оговталися від перших шокуючих новин, з’явилася ідея поставити коробку та співом збирати гроші на підтримку Збройних сил України. Бо хоч у артистів і не було близьких людей на передовій, але були ті, кого вони добре знали, і були готові їм допомагати.

Як зазначили чотирнадцятирічна солістка Поліна Лебедєва, п’ятнадцятирічна солістка Вікторія Корнута, вісімнадцятирічні гітаристи Іван Панченко та Анастасія Дерипаска, війна вплинула на кожного з них і вони не можуть просто чекати на її закінчення та хочуть якомога більше допомагати коштами війську, і раді, що їм це вдається. Шістнадцятирічний гітарист колективу Анатолій Петля прибув в Успенку із селища Новоайдар Луганської області наприкінці лютого:

«Мій рідний Луганськ окупували у 2014 році, тепер уже в ставшому рідним Новоайдарі, куди ми переїхали, теж ходять загарбники, тож я готовий збирати хоча б по одній тисячі гривень за концерт, аби мій край був вільний».


Сімнадцятирічна вокалістка і гітаристка Софія Філоновська розповідає:

«Що таке війна, я знаю не з телевізора. Увечері 23 лютого ми з мамою поїхали в Київ, адже мали квитки на виставку картин в Америці. У столиці зранку 24 лютого я чула вибухи, а потім бачила безкінечні черги машин, в яких люди рятувалися, виїжджаючи з небезпечних місць, та бабусь з онуками, які йшли пішки. Коли після завершення справ у США ми повернулися в Україну, в моїй голові не переставала звучати думка, що я маю щось робити для перемоги. Тому коли з’явилася ідея з концертом, я запропонувала зробити його благодійним і збирати кошти для української армії».


Виступили двічі у сусідньому Кременчуці Полтавської області. Перший вуличний концерт 4 червня тривав чотири години, включаючи час на зміну локації. Виконували українські народні пісні, патріотичні твори: Гімн січових стрільців та Гімн України, інструментальну музику, композиції сучасних іноземних та українських рок-гуртів. Виставили дві коробочки: «на ЗСУ» і «на їжу "Є_нотам"», гроші з останньої потім чесно забрали собі, компенсувавши ними витрати на квитки та хот-доги й каву. Зібрали 1430 гривень, які одразу ж у найближчому терміналі переказали на рахунок Кроп-хабу, про який знали завдяки гітаристу Анатолієві Непотрібному, котрий з перших днів повномасштабного вторгнення волонтерив у Кременчуці та підтримував зв'язок з волонтерами з Кропивницького. Як зізнаються молоді артисти, такого фінансового результату вони не очікували, думали, що гратимуть за респект і просто підніматимуть настрій перехожим. Окрім грошей отримали також досвід. Так, один чоловік зняв відео виступу і запитав, як називається сторінка гурту, на яку можна виставити ролик. А сторінки не було, тож негайно зареєструвалися у фейсбуці, інстаграмі та ютубі. Від вітру літали по алеї коробочки для грошей і постійно доводилося поправляли плакати з тематичними написами. Тож до наступного разу врахували недоліки і виглядали вже більш достойно. Аби створити унікальні концертні костюми, придбали та власноруч розписали мордочками єнотів сорочки. Другий концерт відбувся 25 червня. Усе пройшло успішно, за вісім годин зібрали 2200 гривень. Наступного дня гроші передали 57-й бригаді, де водієм «швидкої» працює їхній земляк з Успенки. Наступний концерт був запланований на середину липня.

Керівниця колективу, а також його вокалістка, скрипалька та гітаристка Наталія Шеклунова говорить:

«Пишаюся, що мої вихованці, яких я навчала сім років, стали настільки самостійними, що утворили гурт, а свої виступи присвятили допомозі нашій армії. Мені подобаються їхній патріотизм і самосвідомість. Сьогодні (у день інтерв’ю — Ред.) відсутні з різних причин наші учасники — сімнадцятирічні вокалістка Поліна Орел та гітарист і вокаліст Анатолій Непотрібний. А наприкінці літа половина з «Є_нотів» роз’їдеться: хто на навчання до інших міст, хто за кордон. З тими, хто залишається, продовжимо заняття. Та завжди будемо між собою на зв’язку і згадуватимемо наші творчі ініціативи».


А староста села Тетяна Плітка називає своїх юних земляків «Є_ноти»-патріоти.

P.S. Цей матеріал мав вийти до друку раніше. Та 25 червня «Є_ноти» зіграли свій другий благодійний концерт, а 27 червня стався ракетний удар по торговельному центру «Амстор» в Кременчуці, де знаходилася мама учасниці колективу Софії Філоновської Ольга Павленко. З етичних міркувань ми відклали публікацію і видаємо матеріал з дозволу Софії тільки зараз. Світла пам'ять...

"ВК" у PDF