---
Суспільство

Майоліковий півник з Малої Виски, ну майже той самий

Майоліковий півник з Малої Виски, ну майже той самий
Уже місяць, як увагу відвідувачів музею історії Маловисківщини імені Олександра Сергійовича Ковтуна (Новоукраїнський район) привертає новий експонат — майоліковий півник, такий самий, який стояв на легендарній шафці у звільненій від окупантів Бородянці на Київщині.
— Цього півника рік назад передала в музей сім'я Рибальченків з Малої Виски, — розповідає наукова співробітниця музею Юлія Вавілова. — Його знайшли на горищі, залишився від бабусі. Як потрапив до неї, ми вже не дізнаємося, але на Васильківському заводі майоліки, де його виготовили, не було обмежень на тиражі продукції, тож таких півників могло бути дуже багато, адже ці вироби були популярними на той час.

У той довоєнний час я планувала додати цей подарунок як ще один експонат до вже наявної у закладі колекції кераміки, яку передали засновникам музею з різних куточків тодішнього СРСР (зауважу, що власного керамічного виробництва у Малій Висці не було). Але коли в один із квітневих днів побачила, що фото шафки з майоліковим півником на ній показують по усіх телевізійних каналах і всі стрічки соцмереж заповнені ними, зрозуміла, що його роль набагато більша. (Хто б міг подумати, що звична побутова річ в один момент стане символом української самобутності, незламності українського духу). Тож виставила символічну керамічну птицю як окремий експонат до Міжнародного дня музеїв, який цього року мав тему «Сила музеїв». Й у день свята, й зараз усі без виключення відвідувачі звертають на нього увагу, впізнають й із захопленням розглядають, кажуть, що цей виріб цікавий і сучасний.

А ще цим півником ми започатковуємо збір експонатів, які стосуються новітньої історії Маловисківщини та повномасштабної російсько-української війни зокрема. Охочі поповнити фонди музею можуть звертатися за телефоном (099) 528 19 89.

Майоліковий півник з Малої Виски, ну майже той самий

Нагадаємо, що мем із шафкою, який останнім часом став символом української стійкості, походить з фото кореспондентки «Суспільного» Єлизавети Серватинської. На фото ми бачимо розбомблену росіянами багатоповерхівку у Бородянці, де на стіні майже неторканою залишилася кухонна шафка із посудом. Спочатку було багато мемів щодо самої шафки, аж поки хтось не звернув увагу на куманець (інша назва — штоф) у вигляді півника, в якому розпізнали виріб Васильківського заводу майоліки — одного із найбільших в Україні виробників сувенірної продукції.

Такий керамічний сувенір подарували прем’єру Великої Британії Борису Джонсону на початку квітня під час його візиту до Києва.

"ВК" у PDF