---
Суспільство

Секрети вирощування розсади

Секрети вирощування розсади
Городники знають, що виростити розсаду — важка праця. Одні з успіхом вирощують розсаду з року в рік, в інших все щось не виходить: то не сходять насіння довго, то мають слабкий вигляд, то хвороби з’являються. Щоб уникнути чергових розчарувань відкриємо секрети вирощування якісної розсади. Досягти прекрасних результатів легко, якщо знати і дотримуватися певних вимог.
Правило 1
Купуйте насіння у перевірених виробників: поцікавтеся про це у сусідки, яка має вдалий досвід вирощування розсади чи обирайте посівний матеріал у великих стаціонарних і онлайн точках. Самостійно огляньте упаковку, там має бути опис умов і термінів вирощування культури, інформація про виробника, номер партії товару, рік фасування та придатності, певні посівні характеристики, кількість насіння в упаковці, схожість посівного матеріалу (який би хороший виробник не був він не може гарантувати 100% схожості, але 80% і вище — високий показник і він вартий уваги), рік врожаю посівного матеріалу, попередження від виробника тощо. Не ризикуйте купувати старе насіння.

Правило 2
Ґрунт для розсади має бути якісним власний. Вимоги до ґрунту — поживний, легкий, рихлий. Грунт домашнього приготування обов’язково пропастеризуйте у духовці (120 градусів на 45 хвилин). А потім відновіть його корисну мікрофлору, додавши живі добрива та активатори. Вирішили не прожарювати землю, тоді обробіть фунгіцидами. Оптимальна суміш: перегній, садова земля та розпушувачі — вермикуліт, кокосовий ґрунт та перліт.

Правило 3
Більшість насіння продається вже оброблене стимулятором росту. Необроблене замочіть в стимуляторах для підвищення схожості, щоб були стійкішими до стресу, також це є захистом від хвороб.

Правило 4
Не висівайте глибоко. Товщина ґрунту повинна дорівнювати висоті однієї насінини. Місячний календар допоможе вибрати ідеальний період для висівання різних культур. Після висівання накрийте ґрунт прозорою плівкою, щоб наблизити умови до тепличних.

Важливо знати:
» поливайте часто, але не багато і нехолодною водою;

» забезпечте рослини яскравим освітленням, щоб вони не витягувалися. Помітили, що витягуються — обробіть препаратом, який затримує ріст верхівки, а корінь стимулюйте;

» рятуйте рослини від хвороб. Якщо в приміщенні з розсадою прохолодно, є протяги і дуже волого, то рослини можуть захворіти на чорну ніжку. Якщо занадто сухо в приміщенні і помітили павутиння чи білі цятки на листках — уражені кліщем чи іншими хворобами. Обробіть рослини від хвороб;

» перше підживлення розсади починайте, коли з’являється 2-3 листочки, останнє незадовго до висадження сіянців на постійне місце;

» якщо насіння висіяли густо — доведеться розсаду пікірувати, бо вона любить простір. За дві години до пікірування полийте рослини, щоб при вийманні не пошкодити коріння. Пропікірувавши тримайте рослину в тіні дві доби;

» за два тижні до висаджування розсади — загартуйте її. Спочатку відкрийте її на декілька годин, згодом збільшуйте час перебування на свіжому повітрі. Перед висадкою обробіть коріння від хвороб та шкідників і підживіть добривом.

Якщо зробили все як треба, то результат порадує вас врожаєм!

"ВК" у PDF