---
Суспільство

Перемоги України у 2021 році

Перемоги України у 2021 році
2021 рік без сумніву був складним для кожного українця — восьмий рік війни на Сході України, втрати захисників, загроза повномасштабного вторгнення Росії та життя в умовах пандемії коронавірусу. Але відбувалися й інші події, якими варто пишатися. Пропонуємо пригадати перемоги та досягнення України та українців у минулому році.
Українські айтівці зрівнялися з олігархами

За даними американського журналу «Forbes», українські співзасновники стартапу онлайн-сервісу «Grammarly» Максим Литвин та Олексій Шевченко стали доларовими мільярдерами. Максим та Олексій, які мають по 35% акцій компанії, збільшили свій дохід в 4 мільярди доларів після залучення фінансування у 200 мільйонів доларів та росту капіталів до 13 мільярдів і змогли опинитися на передових позиціях рейтингу найбагатших людей. (Для довідки: онлайн-сервіс «Grammarly» шукає граматичні, стилістичні та логічні помилки в англомовних текстах).

Відзначився неабияким успішним стартапом айтівець Олег Рогінський, який керує сервісом «People.ai», що допомагає компаніям збільшити продажі.

Відкриття ринку землі

З 1 липня 2021 року Україна за прикладом прогресивних країн світу розпочала офіційно продавати й купувати землю. З мораторію вивели 27 мільйонів гектарів земель сільськогосподарського призначення, на які можуть претендувати українці — фізичні особи з обмеженням у 100 гектарів, а вже з 2024 року придбати землю зможуть підприємці — 10 тис. гектарів в одні руки.

Застосування безпілотника «Байрактар»

26 жовтня українські військові вперше за вісім років війни на Сході України застосували турецький розвідувально-ударний безпілотник «Байрактар». Керована бомба знищила гармату окупантів, не перетинаючи лінію зіткнення.

Військовослужбовці вчилися керувати ним за спеціальною програмою у турецькому Кінаші.

Львів — центр трансплантології

Медики Львівської клінічної лікарні вперше пересадили легені 56-річному пацієнту, який потребував цього понад десять років, а останні чотири роки був повністю залежний від кисневого концентратора і тому не мав можливості виходити з дому.

Це справжній прорив для української медицини, до цього трансплантували лише серця, нирки й печінки. Донором став чоловік який помер від інсульту. Його дружина дала згоду пожертвувати нирки, печінку, серце та рогівку ока. Серце цього ж чоловіка пересадили тринадцятирічній дитині, це також досягнення, бо пересадка серця дитині в Україні відбулася вперше.

Важливою подією року став запуск медичної авіації. Перший виліт гелікоптера відбувся у гірське місто Турку Львівської області. Завдяки медичній авіації вдалося зекономити дві години вкрай важливого часу для жінки з ішемічним інсультом.

Цифровізація у «Дії»

Українці розпочали користуватися мобільним сервісом «Дія». Застосунок має понад сорок опцій, послуг та документів, які з’являються автоматично, якщо в реєстрі є повні дані. Завдяки новітнім можливостям можна замінити місце реєстрації, водійське посвідчення, підтягнути ковідний сертифікат, підприємці з легкістю сплатять податки. Україна першою в світі прирівняла е-паспорт до фізичного.

Саміт Кримської платформи та скіфське золото

Масштабний саміт Кримської платформи був створений для деокупації Криму. Київ відвідали представники 47 країн світу. Учасники саміту засудили вторгнення Росії в Україну і підтримали у посиленні санкцій щодо країни-агресора. Після саміту в Україні створили Офіс Кримської платформи, який працює над стратегією деокупації Криму.

26 жовтня Апеляційний суд Амстердама вирішив, що колекція експонатів «Скіфське золото» з музеїв анексованого Криму має повернутися в Україну.

Всесвітнє визнання творчості українців

Гурт «Go_A» з солісткою Катериною Павленко брав участь в Євробаченні у Роттердамі і посів п’яте місце за сумарною кількістю балів та друге — у глядацькому голосуванні, зі своєю піснею артисти потрапили у топи відомих музичних сервісів, зокрема iTunes та Apple Musik.

Кінорежисер Олег Сенцов виборов головну нагороду на Stockholm International Film Festival у Швеції з фільмом «Носоріг». Це перша робота режисера після звільнення з російського полону. Американська платформа Netflix придбала права на онлайн показ фільму.

Також Україна здобула нагороди у баварському кінофестивалі «5 озер»: головна нагорода фестивалю дісталася Катерині Горностай та її стрічці «Стоп-земля», фільм Наталки Ворожбит «Погані дороги» виграв у номінації «Перспективне молоде кіно».

У Польщі вчетверте номінували Україну головною літературною нагородою Центральної Європи «Ангелус». Її власницею стала Катерина Бабкіна зі збіркою оповідань «Мій дід танцював краще за всіх».

Кліп одеситки Тані Муіньо для американського репера Lil Nas X посів найвищу сходинку на МТV Europe Musik Awards 2021. Муіньо співпрацювала з багатьма відомими людьми як України, так і за кордоном, зокрема з Вірою Брежнєвою, Надею Дорофєєвою, Кеті Перрі. До речі, чотирнадцять кліпів Монатіка зняті саме Муіньо, зокрема на пісню «Кружит».

Історичне Євро та інші спортивні досягнення

29 червня футболіст Артем Довбик головою забив гол у ворота Швеції і Україна вперше за всю історію держави вийшла у чвертьфінал Євро. Греко-римський борець Жан Беленюк виграв єдине золото для України на Олімпіаді, а плавець Максим Крипак став найтитулованішим спортсменом до завершення Паралімпіади — здобув сім медалей з різних видів спорту, з них п’ять — золоті.

Боксер Олександр Усик став новим чемпіоном світу в суперважкій вазі.

Сподіваємося, 2022 рік матиме ще більше можливостей для гордості за нашу державу.

Стрічка новин

"ВК" у PDF