---
Суспільство

Знам'янська лікарня оновлює обладнання, розширює спектр медичних послуг і запрошує на роботу лікарів

Знам'янська лікарня оновлює обладнання, розширює спектр медичних послуг і запрошує на роботу лікарів
Рік як в Україні змінився адміністративно-територіальний устрій, нові укрупнені громади вчаться жити в нових умовах. Медичні заклади громад впроваджують принципи медичної реформи і долають виклики пандемії коронавірусної інфекції. Про розвиток медичної сфери Знам’янської громади Кропивницького району розповідає директор КНП «Знам'янська міська лікарня ім. А.В. Лисенка» Знам'янської міської ради Руслан Пушкаренко.
— На посаді директора комунального некомерційного підприємства «Знам'янська міська лікарня ім. А.В. Лисенка» працюю із серпня минулого року, до цього очолював КНП «Знам'янський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Знам'янської міської ради, — розповідає Руслан Володимирович. — Справ чимало: щодня щось викреслюю і щодня щось додаю у свій план роботи.

Нові часи вимагають нового підходу у діяльності. Тому наш власник — Знам’янська міська рада — замовив незалежне аудиторське дослідження, під час якого фахівці вивчали фінансово-господарську діяльність закладу. Ми отримали їхні висновки, які стосувалися системних недопрацювань, і розпочали величезний процес з їх виправлення.

Що вже виконано на сьогодні? Розробили та затвердили статут лікарні, а також структуру закладу з частковою оптимізацією чисельності персоналу, яка буде введена в дію з 1 березня цього року. Розпочали приводити у відповідність документи на землю, замовили оцінку майна, розширили спектр платних послуг з відповідним перерахунком вартості. Змінили підходи у бухгалтерському обліку: замінили програмне забезпечення, яке відповідає сучасним вимогам. Це полегшило роботу не лише бухгалтерам, а й мені, оскільки тепер мені зручно переглядати потрібні дані й приймати відповідні управлінські рішення.

Наприкінці минулого року із місцевого бюджету отримали 250 тисяч гривень на часткове асфальтування території лікарні, оскільки службовому транспорту було проблематично проїжджати між двома корпусами. На кошти у сумі 580 тисяч гривень теж з місцевого бюджету встановили частину огорожі з боку вулиці Гагаріна, яку систематично ламали вандали, у цьому році плануємо завершити, як і встановити протипожежну сигналізацію у корпусах. Маємо три котельні, дві з яких твердопаливні й одна газова. Оскільки на початку опалювального сезону ціни на газ зросли, було ухвалено рішення опалювати лікарню твердим паливом — вугіллям, пелетами і дровами.

Вимоги Національної служби здоров’я на закупівлю тих чи інших пакетів медичних послуг підвищуються щороку, це спонукає нас до оновлення матеріально-технічної бази, аби відповідати вимогам і мати право купувати пакети. Тож у грудні розпочали роботи з реконструкції приймального відділення за кошти місцевого бюджету й бюджету обласної ради. Проєкт є, роботи тривають. Плануємо частину відділення відкрити у І півріччі цього року. Вже централізовано отримали комп'ютерний томограф Aquilion Lightning 32-зрізовий виробництва Японії вартістю 11,9 мільйонів гривень.

Завдяки сприянню народного депутата України Олеся Довгого було виділено цільові 800 тисяч гривень державної субвенції, на які ми наприкінці минулого року придбали новітнє високовартісне медичне обладнання: 6 моніторів фізіологічних показників, кардіомонітор з неонатальним датчиком, фетальний монітор, відеоларингоскоп, напівавтоматичний коагулометр, білірубінометр, лампу фототерапії та пристосування для ентерального харчування.

Як резервна госпітальна база для надання медичної допомоги пацієнтам з ознаками гострого респіраторного захворювання, спричиненого коронавірусом, навесні минулого року ми були залучені до надання медичної допомоги хворим на коронавірусну інфекцію. У зв’язку з цим наприкінці року отримали субвенцію для заходів з киснезабезпечення. За 2,8 мільйони державних коштів ми придбали кисневу станцію на 300 л/год, яка вдвічі потужніша за попередньо придбану навесні, що вже забезпечує централізованим медичним киснем частину відділень. Виготовили проєкт будівництва кисневого забезпечення першого корпусу лікарні. На даний час разом з власником вишукуємо кошти, щоб завершити будівництво системи постачання медичного кисню.

Багатопрофільність лікарні, її матеріальна база і лікарський склад дозволяють нам бути конкурентними. Минулого року у нас діяло 14 пакетів медичних послуг, цього року ми вже подали пропозиції на 17 пакетів, але протягом року плануємо подати заявки на ще на декілька три пакетів.

Вчимося самі, запрошуємо до себе колег, це дає нам змогу збільшити кількість наших пакетів, а значить, і наші фінансові надходження.

Працюємо над пошуком лікарів, дбаючи про перспективу, бо кадровий лікарський склад відсотків на 60% складається з медиків передпенсійного та пенсійного віку.

Із 1 жовтня у нас почали працювати відразу два молодих медики: травматолог та анестезіолог, останній за сумісництвом. Зараз нам потрібні невропатолог, анестезіолог, рентгенолог та інші спеціалісти. Для медиків міська рада надає службову квартиру у центрі міста, і саме зараз ми розпочинаємо медіакампанію: запрошуємо до Знам’янки лікарів.

У роботі відчуваємо постійну підтримку власника — Знам’янської міської ради і міського голови Володимира Сокирка зокрема, а також увагу та реальні дії народного депутата України Олеся Довгого та його помічників-консультантів.

Наш колектив — єдина команда: розбираємо недоліки, вчимося, працюємо і досягаємо своїх висот у створенні людино орієнтованого медичного закладу.
Тож нам буде що розповідати про подальші досягнення, які ми робимо задля здоров’я мешканців Знам’янської громади.

"ВК" у PDF