---
Суспільство

Чудо-вправи, що покращують зір

Чудо-вправи, що покращують зір
За статистикою, сьогодні кожна третя людина у світі має проблему з очима. Причин цьому багато, але одна з них — це надмірне використання гаджетів у роботі та повсякденному житті.
Річ у тім, що м’язи очей мають таку саму структуру, як і всі інші м’язи нашого тіла. А тіло наше дуже розумне і не хоче витрачати енергію і ресурси на те, що не використовується. Отже, якщо ви годинами безперервно сидите за комп’ютером або перед екраном телефона чи планшета, кристалик вашого ока зосереджується лише на близьких предметах, і відповідні крихітні м'язи всередині очей, так звані циліарні м'язи, скорочуються. У результаті ви відчуваєте втому, головний біль, а з часом ви все гірше бачите віддалені об’єкти. Так може розвитися міопія або короткозорість.

Допоможуть уникнути цієї неприємності прості, але дуже дієві вправи для очей. Вони покращують приток крові до сітківки ока, допоможуть зняти м'язову напругу, позбавитися головного болю, сухості в очах та перевтоми. Одна важлива умова: виконувати їх треба щодня. Особливо під час роботи з гаджетами.

Кліпання очима
Під час зосередженої роботи за комп'ютером або переглядом відео в ютубі ми просто забуваємо кліпати очима. Звідси — сухість ока і погіршення зору. Робіть перерви щонайменше кожної пів години аби просто заплющити й розплющити очі. Усього одна хвилина такого активного кліпання очима надасть помітний результат.

Зігрівання очей долонями
Добре розітріть долоні, а коли вони стануть гарячими, м'яко покладіть їх на повіки. Сядьте зручно, розслабтеся і тримайте очі закритими щонайменше хвилину, а краще — п'ять. Це допоможе вашим очам відновитися після довготривалої роботи та сприятиме виробленню основного зорового пігменту родопсину.

Тренування очних м'язів
Упродовж хвилини повільно рухайте очима по колу спочатку за годинниковою стрілкою, потім проти годинникової стрілки. Виконайте рухи очима вгору-вниз, вліво-вправо, по діагоналі. Повторюйте кожну вправу мінімум по 10 разів.

Зведення-розведення очей
Піднесіть палець до перенісся і зведіть очі в одну точку. Відведіть палець назад, слідуючи за ним очима. Повторіть 3-5 разів.

Близько-далеко
Найкраще виконувати цю вправу біля вікна. Оберіть будь-який віддалений об’єкт за вікном (приміром, дерево) і маленьку цяточку на вікні, або на вашому пальці чи кульковій ручці. Тепер по черзі, спокійно і зосереджено переводьте погляд з ближнього предмета на дальній мінімум 10 разів. Важливо досягти чіткого зображення в обох випадках. Ця вправа особливо важлива для профілактики міопії або короткозорості.

Звісно, причиною втратою зору може бути й генетична спадковість, і травми ока, і різні очні хвороби, на які ми не в змозі вплинути. Але варто зробити для свого організму хоча б те, що в наших силах. Бережіть себе і свої очі!

"ВК" у PDF