---
Суспільство

Розпочався Різдвяний піст. Як поститися? Що можна їсти? Цікаві факти та рецепти

Розпочався Різдвяний піст. Як поститися? Що можна їсти? Цікаві факти та рецепти
Не найсуворіший, але найтриваліший Різдвяний піст для православних вірян розпочався 28 листопада і закінчиться 6 січня, для католиків —
з 15 листопада і до 24 грудня.
У цей період варто утримуватися не лише від певної їжі, але й духовно очищатися у спілкуванні з Богом, уникати інтимної близькості, лихослів’я, сварок, відмовитися від азартних ігор, пробачити образи і повернути борги.

Постувати можна в різних ступенях строгості:
• відмовитися від їжі, як довелося Ісусу Христу, впродовж 40 днів;
• вживати гарячі страви за бажанням з додаванням рослинної олії;
• вживати рибу, але лише в дозволені дні;
• вживати продукти без термічної обробки і без олії.

Що можна їсти в піст?
Від чого відмовитися?

Важливо не голодувати, обирайте дієтичну їжу. Варто їсти невеликими порціями, але часто. Основа меню — овочі, фрукти, хліб, каші, гриби, горіхи та бобові.

Відмовтеся від м’яса, молочних продуктів, алкоголю (виключення вино в деякі дні), яйця. Відсутність м’яса компенсуйте стравами, де є багато білка. Не вживайте солінь, маринованих продуктів та гострих, бо можуть зашкодити шлунково-кишковому тракту.

Кому варто утриматися від посту?
Заборонено постувати якщо у вас: проблеми зі шлунком, діабет, онкозахворювання, ви знаходитеся на реабілітації після хвороб. Також не можна дотримуватися посту вагітним і дітям до семи років. Для такого важливо кроку ви маєте відчувати себе повністю здоровими!

Цікаві факти про Різдвяний піст
1. Різдвяний піст має також іншу назву — Филипів піст, бо за день до початку посту святкується пам’ять апостола Филипа, одного з дванадцяти апостолів Христа.

2. Перші згадки про піст з’явилися у ІV столітті у творах святого Амвросія Медіоланського, Філастрія блаженного Августина.

3. Це сьогодні піст триває сорок днів, а спочатку тривав лише сім днів, а в деяких християн трохи більше. У 1166 році Константинопольський патріархат Лука Хрисоверг встановив дотримуватися посту сорок днів.

Пісні рецепти.
Пісні голубці з гречкою та грибами

Голубці за цим рецептом зазвичай готуються з рубаним м’ясом, а ми вам пропонуємо у Різдвяний піст приготувати пісну страву. Впевнені, що сподобається.
Інгредієнти: капуста — 1 качан (1,3-1,5 кг), гречана крупа — 100 г, гриби гливи — 500 г, морква — 4 штуки, цибуля — 3 штуки, петрушка — 100 г, рослинна олія — 6 столових ложок, томатна паста — 2 столові ложки, вода — 1,5 склянки, сіль, мелений чорний перець.

Приготування:
• Листя капусти невеликими порціями опускаємо в киплячу підсолену воду і тримаємо там три хвилини. Викладаємо на друшляк, щоб збігла вода.
• Очищаємо цибулю, дрібно нарізаємо. Моркву натираємо на крупній тертці.
• На пательні розігріваємо 1 столову ложку рослинної олії й обсмажуємо цибулю з морквою. Половину суміші перекладаємо в інший посуд, в решту додаємо томатну пасту, вливаємо 100 мл води і тушкуємо п'ять хвилин.
• Гречку відварюємо, а гриби чистимо, дрібно нарізаємо і на двох столових ложках олії смажимо помішуючи п'ять хвилин.
• Зелень ріжемо і перемішуємо з вареною гречкою, обсмаженими морквою з цибулею та грибами. Солимо і перчимо на смак. Начинка готова.
• Листи капусти розкладаємо на столі і наповнюємо їх начинкою, кожен лист капусти згорнути у вигляді конвертика.
• У великій пательні розігріваємо масло і обсмажуємо голубці.
• Духовку нагріваємо до 180°С. Голубці викладаємо в форму для запікання, змащену олією. Зверху розподіляємо залишок тушкованих овочів з томатною пастою. Запікаємо 30 хвилин.

Капустяні котлети з манкою
Інгредієнти: Капуста білокачанна — 1 кг, манна крупа — 200 мл, сіль, перець за смаком, олія.

Приготування:
• Подрібніть капусту (краще використовувати стару капусту, ніж молоду). Чим дрібніше підготуєте, тим краще будуть тримати форму котлети.
• До капустяної маси додаємо манну крупу, перець, сіль. Перемішуємо і настоюємо, щоб манна крупа краще розбухла в капустяному соці.
• Формуємо котлети і паніруємо їх в сухарях.
• Розігріваємо пательню з олією і смажимо. Капуста смажиться швидко, пильнуйте і вчасно перевертайте. Смачного!

"ВК" у PDF