Розпочався Різдвяний піст. Як поститися? Що можна їсти? Цікаві факти та рецепти
- 8 грудня 2021, 14:40
Не найсуворіший, але найтриваліший Різдвяний піст для православних вірян розпочався 28 листопада і закінчиться 6 січня, для католиків —
з 15 листопада і до 24 грудня.
Постувати можна в різних ступенях строгості:
• відмовитися від їжі, як довелося Ісусу Христу, впродовж 40 днів;
• вживати гарячі страви за бажанням з додаванням рослинної олії;
• вживати рибу, але лише в дозволені дні;
• вживати продукти без термічної обробки і без олії.
Що можна їсти в піст?
Від чого відмовитися?
Важливо не голодувати, обирайте дієтичну їжу. Варто їсти невеликими порціями, але часто. Основа меню — овочі, фрукти, хліб, каші, гриби, горіхи та бобові.
Відмовтеся від м’яса, молочних продуктів, алкоголю (виключення вино в деякі дні), яйця. Відсутність м’яса компенсуйте стравами, де є багато білка. Не вживайте солінь, маринованих продуктів та гострих, бо можуть зашкодити шлунково-кишковому тракту.
Кому варто утриматися від посту?
Заборонено постувати якщо у вас: проблеми зі шлунком, діабет, онкозахворювання, ви знаходитеся на реабілітації після хвороб. Також не можна дотримуватися посту вагітним і дітям до семи років. Для такого важливо кроку ви маєте відчувати себе повністю здоровими!
Цікаві факти про Різдвяний піст
1. Різдвяний піст має також іншу назву — Филипів піст, бо за день до початку посту святкується пам’ять апостола Филипа, одного з дванадцяти апостолів Христа.
2. Перші згадки про піст з’явилися у ІV столітті у творах святого Амвросія Медіоланського, Філастрія блаженного Августина.
3. Це сьогодні піст триває сорок днів, а спочатку тривав лише сім днів, а в деяких християн трохи більше. У 1166 році Константинопольський патріархат Лука Хрисоверг встановив дотримуватися посту сорок днів.
Пісні рецепти.
Пісні голубці з гречкою та грибами
Голубці за цим рецептом зазвичай готуються з рубаним м’ясом, а ми вам пропонуємо у Різдвяний піст приготувати пісну страву. Впевнені, що сподобається.
Інгредієнти: капуста — 1 качан (1,3-1,5 кг), гречана крупа — 100 г, гриби гливи — 500 г, морква — 4 штуки, цибуля — 3 штуки, петрушка — 100 г, рослинна олія — 6 столових ложок, томатна паста — 2 столові ложки, вода — 1,5 склянки, сіль, мелений чорний перець.
Приготування:
• Листя капусти невеликими порціями опускаємо в киплячу підсолену воду і тримаємо там три хвилини. Викладаємо на друшляк, щоб збігла вода.
• Очищаємо цибулю, дрібно нарізаємо. Моркву натираємо на крупній тертці.
• На пательні розігріваємо 1 столову ложку рослинної олії й обсмажуємо цибулю з морквою. Половину суміші перекладаємо в інший посуд, в решту додаємо томатну пасту, вливаємо 100 мл води і тушкуємо п'ять хвилин.
• Гречку відварюємо, а гриби чистимо, дрібно нарізаємо і на двох столових ложках олії смажимо помішуючи п'ять хвилин.
• Зелень ріжемо і перемішуємо з вареною гречкою, обсмаженими морквою з цибулею та грибами. Солимо і перчимо на смак. Начинка готова.
• Листи капусти розкладаємо на столі і наповнюємо їх начинкою, кожен лист капусти згорнути у вигляді конвертика.
• У великій пательні розігріваємо масло і обсмажуємо голубці.
• Духовку нагріваємо до 180°С. Голубці викладаємо в форму для запікання, змащену олією. Зверху розподіляємо залишок тушкованих овочів з томатною пастою. Запікаємо 30 хвилин.
Капустяні котлети з манкою
Інгредієнти: Капуста білокачанна — 1 кг, манна крупа — 200 мл, сіль, перець за смаком, олія.
Приготування:
• Подрібніть капусту (краще використовувати стару капусту, ніж молоду). Чим дрібніше підготуєте, тим краще будуть тримати форму котлети.
• До капустяної маси додаємо манну крупу, перець, сіль. Перемішуємо і настоюємо, щоб манна крупа краще розбухла в капустяному соці.
• Формуємо котлети і паніруємо їх в сухарях.
• Розігріваємо пательню з олією і смажимо. Капуста смажиться швидко, пильнуйте і вчасно перевертайте. Смачного!