---
Суспільство

Українську вакцину проти ковіду тестують у Польщі

Українську вакцину проти ковіду тестують у Польщі
Науковці Львівського інституту біології клітини Національної Академії Наук України створили вакцину проти ковіду. На це знадобилося півтора року. Наразі її тестують на мишах у Польщі, бо в Україні відсутні спеціальні лабораторії. Поки триває її дослідження, львівські науковці розробили ще одну вакцину, якщо її дія буде доведена, то можна буде випускати її у мікстурі, спреї, таблетках.
Український вчений та директор Львівського інституту Андрій Сибірний вірить в ефективність створеної вакцини: «Вакцина містить білок коронавірусу, вона неінфекційна, адже в ній відсутні нуклеїнові кислоти, лише імуногенна. Хочеться, щоб Україна довела свою розробку до успішного фіналу, але на це треба великі фінансові затрати. Складно буде вакцину зареєструвати і отримати міжнародний сертифікат. Китаю досі не вдалося цього зробити».

Якщо лабораторні дослідження у Польщі підтвердять ефективність української вакцини, то її дію треба буде перевірити на приматах і добровольцях.

Друга пероральна вакцина львівських біологів, яку можна виготовити у вигляді мікстури, таблеток, спреїв, створена на основі гуманізованих дріжджів. Дослідити цю вакцину на імуногенність також треба у Польщі, але якщо львівським біологам вдасться отримати черговий грант від Національного фонду досліджень. Андрій Сибірний повідомив, що аналогів такої вакцини у світі немає, а її виробництво дешевше і технологічно простіше за ті, що завозять з-за кордону. Але доктор біологічних наук львівського інституту Костянтин Дмитрук сумнівається, що їхні розробки використає держава.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко у жовтні поточного року заявив, що Україна фасуватиме вакцину CoronaVac, а на харківському підприємстві «Лекхім-Харків» вже налагоджують лінію виробництва.

"ВК" у PDF