---
Суспільство

Новий пік пандемії COVID-19. Чого очікувати та що варто знати про вакцинацію?

Новий пік пандемії COVID-19. Чого очікувати та що варто знати про вакцинацію?
За весь час пандемії в Україні кількість хворих впевнено наближається до позначки 3 мільйони осіб. Вже померло 67 тисяч українців, з них 1000 — жителі Кіровоградщини. Проте цифри продовжують зростати. Пік захворюваності на COVID-19 в Україні очікується щонайменше до середини листопада.
Що відбувається в лікарнях Кіровоградщини?

Для лікування хворих в області визначено 5 госпітальних баз на 800 ліжок: 572 ліжка забезпечені централізованим киснем, 228 ліжок — кисневими концентраторами, — про це повідомила заступниця директора департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА Наталія Горбенко.

За її словами, кисневі концентратори є й в інших закладах, загалом їх більше 700.
Станом на 1 листопада зайнято 33,9% від вищезазначеної кількості ліжко-місць:
• Кіровоградська обласна лікарня — 67;
• центральна міська лікарня Кропивницького — 105;
• обласний клінічний госпіталь ветеранів війни — 30;
• Олександрійська міська лікарня — 44;
• Добровеличівська КНП — 25.


На сайті та офіційній сторінці Facebook Кіровоградської обласної державної адміністрації ви можете стежити за актуальними даними щодо наповненості лікарень та статистики хворих у регіоні.

Які застереження мають українці перед вакцинацією?

В Україні пройшли повну вакцинацію лише 18,02% населення, ще 6,76% отримали першу дозу вакцини.

Українці найчастіше озвучують побоювання про тромбози, анафілактичний шок, хвороби серця і навіть — смерть як можливий наслідок після вакцинації. Але, на жаль, COVID-19 дає в рази вищий ризик виникнення цих ускладнень.

«Дослідження на національному рівні в США показали: один випадок міокардиту на сто тисяч вакцинованих, проти 12 випадків на сто тисяч у людей, які перехворіли. А ризик виникнення тромбозів при COVID-19 — в 8-10 разів вищий, ніж випадки, які були зафіксовані після щеплення», — коментує Федір Лапій — імунолог, голова Національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики при МОЗ України.

Хірург львівської лікарні Андрій Цвік додає, що коронавірусна інфекція викликає не лише тромбози в кінцівках, що призводить до ампутації рук та ніг, а й у магістральних судинах (наприклад, легенева артерія). На жаль, такі випадки призводять до смерті.
Офіційна статистика вказує, що близько 0,2 відсотка вакцинованих мають тромботичні ускладнення безпосередньо від мРНК вакцин Pfizer і Moderna.

Відсутність належних клінічних досліджень. Після розробки медичного препарату мають проводитись 5 років спостережень. Дійсно, вакцини від COVID-19 не мали можливості пройти всі належні стадії клінічних досліджень. У таких випадках у світі практикується фармакомоніторинг, і кожен українець також може повідомити про своє самопочуття після вакцинації. Потрібно зайти на сайт Державного експертного центру МОЗ України, знайти форму-повідомлення від пацієнта про несприятливі події після імунізації (НППІ) і вказати про побічну реакцію, якщо така сталася. Таким чином вдасться налагодити збір великого обсягу інформації, яка потім буде науково оброблятися. Це допоможе зробити стійкі висновки щодо вакцин від COVID-19.

Вакцинувався і захворів — означає неефективність вакцини? Зовсім ні! Людина, яка вакцинується, все ж зберігає шанси на інфікування і навіть на важкий перебіг хвороби (у дуже рідкісних випадках). Тому після вакцинації все одно варто дотримуватися режиму і максимально себе убезпечувати. Проте з погляду імунології, якщо ви вакциновані, — з великою ймовірністю хвороба протікатиме в легкій формі!

Переваги вакцинації
Дані США, Великобританії та інших країн свідчать, що ризик захворіти після вакцинації знижується у три рази, а ризик госпіталізації знижується в 10-11 разів (навіть з огляду на більш агресивний варіант вірусу «Дельта», який зараз домінує).

Українська статистика свідчить: 98% пацієнтів, які потребують кисневої підтримки, — невакциновані. Про це розповів імунолог Федір Лапій.

Крім того, нове дослідження показує, що люди, які вакциновані проти COVID-19, мають менше шансів поширювати вірус, навіть якщо вони інфікуються дельта-варіантом.

Учені оксфордського університету дослідили, як поширюється вірус після імунізації вакцинами Pfizer-biontech та Astrazeneca.
При зараженні дельта-варіантом на 65 відсотків зменшувались шанси отримати позитивний результат, якщо людина, від якої стався контакт, була повністю вакцинована Pfizer. У випадку з AstraZeneca вірогідність заразитися зменшувалась на 36 відсотків.

Організм людини після щеплення швидше виводить інфекційний вірус і має менші його концентрації. Такий ефект зберігається близько трьох місяців після повної вакцинації двома дозами.

Які вакцини доступні в Україні?

1. Moderna — мРНК-вакцина, розроблена американською фармацевтичною компанією Moderna;
2. Oxford/AstraZeneca — векторна вакцина, яку розробила шведсько-британська компанія AstraZeneca разом з Оксфордським університетом. Вакцина, вироблена в ЄС, має торговельну марку Vaxzevria, в Південній Кореї — AstraZeneca-SKBio, в Індії — Covishield.
3. Pfizer/BioNTech — мРНК-вакцина, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer;
4. Sinovac — CoronaVac від Sinovac Biotech. Це інактивована вакцина, яку розробила китайська біофармацевтична компанія Sinovac Biotech.
Яку вакцину краще обрати, може рекомендувати лише ваш сімейний лікар! Він знає вашу історію хвороби та особливості перебігу хронічних захворювань.

Головне завдання щеплення — не допустити смертності, зменшити до мінімуму випадки госпіталізації та захистити від ускладнень. Усі вказані вище препарати з цим завданням повністю справляються.

Яка різниця у вакцинах?

В Україні доступні 3 типи вакцин:
1) векторна вакцина (Oxford/AstraZeneca).
Вектор — це безпечний для людини аденовірус шимпанзе, який виконує доставку всередину клітини «посилки» з геном. У випадку вакцини від COVID-19 — це ген спайк-білку коронавірусу. Клітина на основі отриманого гену синтезує цей білок, і організм запускає механізм формування імунітету.
2) мРНК-вакцина (Moderna та Pfizer/BioNTech).
Матричні РНК-вакцини — це інноваційне рішення. Ідея їх створення з’явилася ще на початку 1990-х. З того часу було здійснено понад 500 досліджень цієї технології. Але реалізовано лише навесні 2020 року, коли почалися клінічні дослідження таких препаратів проти COVID-19.
Вакцини мРНК не можуть змінити ДНК людини. Незабаром після того, як клітини організму закінчать виконувати інструкції, вони руйнуються і позбавляються від мРНК. Такі вакцини не містять живого або інактивованого вірусу.
3) інактивована вакцина (CoronaVac від Sinovac Biotech).

Містить у своєму складі неактивний, «вбитий» вірус. Організм реагує на нього та виробляє імунітет.

Технології вироблення таких вакцин вже майже 70 років. Першою за цією технологією була вакцина від поліомієліту.

Розширена офіційна інформація про склад вакцин, їх принцип дії та ефективність розміщена на урядовому порталі vaccination.covid19.gov.ua!

Де вакцинуватися жителям Кропивницького та Кіровоградщини?

Усі пункти на базі медичних закладів міста Кропивницького працюють за звичайним графіком роботи. Вакцинація проводиться безплатно, добровільно та вакциною на власний вибір. Зараз наявні такі вакцини: Astrazeneca, CoronaVac, Pfizer:
• амбулаторія загальної практики сімейної медицини — с.Гірничне, вул.Лінія, 10А, 61 (каб.23);
• АЗПСМ №7 — вул.Кропивницького, 22 (каб.104);
• АЗПСМ №3 — вул.Габдрахманова, 5 (каб.219);
• АЗПСМ №2 — вул.Космонавта Попова, 9Б (каб.229);
• АЗПСМ №5 — вул.Руслана Слободянюка, 136 (каб. 11);
• АЗПСМ №7 — вул.Металургів, 25А (каб.101).

Пункти масової вакцинації проти COVID-19 в Кіровоградській області:
• м.Кропивницький, міська рада міста Кропивницького, вул. Велика Перспективна, 41 (каб. 146), пн-пт, 09.00-17.00 субота-неділя, 09.00-15.00;
• м.Кропивницький, будівельно-господарський гіпермаркет «Епіцентр К», вул.Попова, 8, пн-пт — 09.00-17.00, сб-нд — 09.00-16.00;
• м.Кропивницький, медичний факультет №2 Донецький національний медичний університет, філія у м. Кропивницькому, вул.Велика Перспективна, 1, пн-пт — 09.00-17.00, сб-нд — 09.00-15.00;
• м.Світловодськ, Світловодський міський Палац культури, вул .Приморська, 16, щоденно, 09.00-14.00;
• м.Знамянка, міський Палац культури, вул. Грушевського, 30, щоденно, 09.00-13.00;
• м.Олександрія, Будинок культури шахти «Світлопілля», проспект Соборний, 89, щоденно, 09.00-15.00;
• м.Петрове, Будинок культури, вул. Центральна, 45, щоденно, 09.00-13.00;
• м.Голованівськ, Голованівський районний Будинок культури, ву.Суворова, 3, щоденно, 09.00-14.00;
• м.Бобринець, Кетрисанівська амбулаторія загальної практики-сімейної медицини, м.Бобринець, провулок Василя Порика, 6, щоденно, 09.00-14.00;
• м.Мала Виска, дитячо-юнацький центр «Вись», вул. Центральна, 107, щоденно, 09.00-13.00;
• м.Новоукраїнка, міський Палац культури «Ювілейний», вул. Соборна, 55, пн-пт — 09.00-15.00, сб-нд — 09.00-14.00.

Додатково виїжджають мобільні бригади, обладнуються тимчасові кабінети для вакцинації. Слідкуйте за анонсами у вашому населеному пункті!

Шановні читачі, завжди перевіряйте інформацію щодо COVID-19 на актуальність та правдивість в офіційних джерелах:
1. Управління охорони здоров’я Кропивницької міської ради.
2. Сайт Кіровоградської обласної державної адміністрації.
3. Сторінка Центру громадського здоров’я України.
4. Сторінка Міністерства охорони здоров'я України.
5. Офіційний інформаційний портал «Коронавірус в Україні».
6. Веб-сайт «Все про вакцинацію від COVID-19 в Україні».


Бажаємо здоров’я вам і вашим родинам!

"ВК" у PDF