---
Суспільство

Роз’яснення щодо міжрегіональних перевезень

Роз’яснення щодо міжрегіональних перевезень
Як ми вже розповідали, з 21 жовтня в Україні почали діяти карантинні обмеження щодо міжобласних перевезень. Яким чином обмеження втілюються в життя та до чого треба бути готовими пасажирам і перевізникам, пояснили під час онлайн-брифінгу у Кіровоградській облдержадміністрації.
Так, Олег Рибальченко, директор департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА, нагадав, що для користування міжрегіональним транспортом у регіонах із жовтим та червоним рівнем епіднебезпеки пасажири (крім осіб до 18 років) повинні мати один із вказаних документів:
• оформлений на порталі «Дія» або в однойменному додатку «жовтий» чи «зелений»;
• міжнародний чи внутрішній COVID-сертифікат на підставі отримання однієї дози вакцини або повного курсу вакцинації;
• іноземний COVID-сертифікат про щеплення;
• документ про отримання однієї дози вакцини – форма 063-О, яку можна отримати одразу після процедури у лікаря, який проводив щеплення;
• міжнародне свідоцтво про вакцинацію, яке буде чинним рік від дати останнього щеплення або ж негативний результат ПЛР-тесту або експрес-тесту на COVID-19, чинні 72 години від часу здавання матеріалу на аналіз.

Один із перелічених вище документів повинні мати й ті пасажири, які подорожують в межах своєї області автобусами міжрегіонального сполучення. На це звернув увагу під час брифінгу начальник управління інфраструктури Кіровоградської ОДА Володимир Дмитренко. Тобто, якщо пасажир придбав квиток для поїздки між населеними пунктами в межах однієї області на міжобласному маршруті, він також повинен мати сертифікат вакцинації або ж чинні результати ПЛР-тестування.

Відповідальність за наявність цих документів в автомобільному транспорті покладається на пасажирів, а в залізничному та авіатранспорті — на перевізників. У разі їх відсутності передбачені штрафи від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 17 000 до 34 000 грн.

Без сертифікатів та негативних тестів наразі можна подорожувати між областями лише власним авто. Але і тут є певні обмеження. Як зазначив Володимир Дмитренко, існуючі вимоги не поширюються на перевезення легковими автомобілями у випадку, якщо кількість пасажирів там не більше п’яти (без врахування дітей до 14 років) або ж подорожуючі є членами однієї сім’ї.

"ВК" у PDF