---
Суспільство

Коронавірус диктує нові умови життя

Коронавірус диктує нові умови життя
Кіровоградська область у «жовтій» зоні

За даними МОЗ України, станом на 19 жовтня лише 5 областей знаходяться у «жовтій» зоні епідемічної небезпеки поширення COVID-19, а саме: Вінницька, Закарпатська, Київська, Полтавська та Кіровоградська.
Тут діють найменші, але суттєві обмеження, як-то:
• обов'язкове носіння маски в громадських приміщеннях та громадському транспорті;
• дотримання фізичної дистанції (1,5 м);
• заборона проведення масових заходів за участю більш як 1 особи на 4 кв. метри площі будівлі або території;
• заборонена заповненість кінозалів та залів інших закладів культури понад 50% місць;
• заповненість спортзалів і фітнес-центрів має бути не більше ніж 1 особа на 10 кв. метрів;
• дошкільні навчальні заклади та початкова школа (1-4 класи) працюють у звичайному форматі, однак робота усіх інших освітніх закладів дозволяється лише за наявності 80% вакцинованого персоналу (хоча б однією дозою). В іншому випадку заклад освіти працює у дистанційному форматі.

Нові правила пасажирських перевезень

21 жовтня набули чинності нові правила міжрегіональних пасажирських перевезень. Відтепер, аби дістатися іншої області, окрім квитка на проїзд, треба мати документ про щеплення проти COVID-19 або негативний результат тестування (чинний 72 години).

Відповідне рішення було ухвалене на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів України.

Нові правила діють на території всієї країни. Ці правила стосуються як регулярних, так і нерегулярних перевезень пасажирів. Причому йдеться про всі види громадського транспорту: автомобільний транспорт на автобусних маршрутах, авіаційний та залізничний транспорт міжобласного сполучення.

Отже, відтепер міжрегіональні перевезення пасажирів будуть дозволені лише за умови наявності у всіх водіїв, екіпажу авіатранспорту та пасажирів одного із наступних документів:
• документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації або документа, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини для регіонів
«жовтого» рівня епідемічної небезпеки;
• міжнародного, внутрішнього сертифіката або іноземного сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини, дозволених ВООЗ для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом ПЛР або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія);
• негативного результату тестування на COVID-19 методом ПЛР або експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2, який чинний 72 години.

Не поширюються нові вимоги лише на неповнолітніх пасажирів і не застосовуються до міських та внутрішньообласних перевезень.

Пункти щеплень на «Укрпошті»

Минулого тижня на Кіровоградщині у відділеннях «Укрпошти» облаштували пункти щеплень, що зручно для пенсіонерів, які отримують там пенсію, та інших її відвідувачів.

Уже працюють пункти вакцинації у відділеннях пошти за такими адресами:
• м.Благовіщенське— вул. Героїв України, 66;
• м.Бобринець — вул. Незалежності, 111;
• сел.Вільшанка — вул. Миру, 44;
• сел.Власівка — вул. Молодіжна, 15;
• м.Гайворон — пров. Героїв Майдану, 4;
• сел.Голованівськ — вул. Соборна, 39;
• с.Дмитрівка — вул. Перемоги, 4;
• сел.Добровеличківка — вул. Центральна, 105;
• м.Долинська — вул. Соборності України, 39;
• с.Злинка — вул. Центральна, 88а;
• м.Знам’янка — вул. Михайла Грушевського, 24
• сел. Компаніївка — вул. Паркова, 14;
• м. Мала Виска — вул. Центральна, 55;
• сел.Новоархангельськ — вул. Центральна, 22/25;
• сел.Нове — вул. Металургів, 10;
• м.Новомиргород — вул. Соборності, 110/33;
• м.Новоукраїнка — вул. Соборна, 53/14;
• сел.Олександрівка — вул. Незалежності України, 17;
• сел.Павлиш — вул. Поштова, 36;
• сел.Петрове — вул. Центральна, 31;
• м.Світловодськ — вул. Ювілейна, 9.

За словами голови облдержадміністрації Марії Чорної, кількість пунктів буде збільшуватися.

Як отримати безоплатну комп’ютерну томографію?

Кілька днів тому на сайті Міністерства охорони здоров’я України з’явилися рекомендації для пацієнтів, яким призначена комп’ютерна томографія грудної клітини. Таке обстеження призначається у складних випадках, коли пацієнт не може пройти ПЛР-тест на COVID-19, страждає на дихальну недостатність чи супутні патології.

Отримати у такому випадку КТ можна безоплатно, дотримуючись покрокової інструкції:
1. Звернутись до свого сімейного або лікуючого лікаря за медичною допомогою та е-направленням на обстеження. У цьому направленні вказується лише код послуги та інформація про заклад і лікаря, який його створив. Отримати е-направлення можна безпосередньо на телефон.
2. Обрати медичний заклад, який надає амбулаторну допомогу за контрактом з НСЗУ за пакетом «Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах». Знайти необхідну лікарню можна на сайті НСЗУ за посиланням: https://bit.ly/3DFPTb4. Або за номером телефону контакт-центру НСЗУ: 16-77.
3. Зателефонувати до відповідної поліклініки та уточнити, чи має медичний заклад апарат для проведення КТ (томограф) та лікаря, який його може зробити. Записатися на обстеження та пройти його у визначений час.

Однак в разі, якщо пацієнт перебуває на лікуванні у стаціонарі, всі необхідні обстеження входять до відповідного пакету послуг та проводяться одразу в тій лікарні, куди його госпіталізували.

Перевірятимуть достовірність COVID-сертифікатів

Поліція перевірятиме covid-сертифікати за QR-кодом із програми «Дія» або з паперового документа. Для цього створили близько 900 бригад для контролю епідбезпеки. Про це інформує сайт МВС з посиланням на першого заступника начальника Департаменту патрульної поліції Олексія Білошицького.

Посилені перевірки здійснюватимуть у «помаранчевих» та «червоних» зонах, а також під час транспортних перевезень до інших регіонів міжрегіональним транспортом.

«Перевіряти достовірність сертифікатів про вакцинацію громадян з 21 жовтня будуть працівники Держпродспоживслужби, Центру контролю та профілактики хвороб на місцях, а також працівники Патрульної поліції України. Перевірку проводитимуть у місцях великого скупчення людей, де може бути поширення хвороби — під час перевезень, відвідувань закладів, ринків, торговельних майданчиків», — розповів Білошицький та уточнив, що перевірятимуть covid-сертифікати «не будь-де, а виключно у тому переліку закладів чи установ, які передбачені постановою щодо ковідних обмежень».

Представник поліції наголосив, що у паперових свідоцтвах про вакцинацію обов’язково має бути інформація про вид щеплення, кількість доз щеплення, підпис лікаря та печатка офіційної установи охорони здоров’я, оскільки відомі випадки підробки сертифікатів.

Поліцейські Кіровоградщини перевіряють дотримання карантинних обмежень

Упродовж святкових та вихідних днів, з 14 по 17 жовтня, на території області працювало 98 рейдових груп з контролю за дотриманням карантинних обмежень. 242 поліцейських та 83 працівники Держпродспоживслужби проводили роз’яснювальну роботу та перевіряли дотримання населенням області карантинних обмежень.

Такі заходи були проведені в населених пунктах усієї Кіровоградської області, в результаті чого було виявлено цілу низку порушень. За 40 фактами порушень карантинних обмежень поліцейськими було складено постанови про правопорушення, передбачені ч.2 ст.44-3 КУпАП (Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб» іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами).

Поліцейські Кіровоградщини звертаються до жителів та гостей області з проханням суворо дотримуватися карантинних обмежень, визначених постановою Уряду від 09.12.2020 №1236, під час дії «жовтого» рівня епідемічної небезпеки.

Кіровоградщина: більше сотні нових випадків COVID-19

Таку інформацію у середу, 20 жовтня, оприлюднив «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».
За даними головної державної санітарної лікарки області Надії Оперчук, лише за одну добу на території Кіровоградської області було зареєстровано 112 нових випадків COVID-19. Захворіли 11 дітей та 101 дорослий. Найбільша кількість хворих (35 осіб) зафіксована у віковій категорії від 50 до 65 років, 30 — у віці від 30 до 49 років, 23 — старше ніж 65, 13 випадків у віковій категорії від 18 до 29 років.

Географія захворюваності станом на 20 жовтня виглядає так:
Кропивницький район — 70 хворих, з них троє дітей; Новоукраїнський район — 35 хворих, з них 8 діти; Олександрійський район — 5 хворих; Голованівський район — 2 хворих.

Одужало за останню добу 62 хворих: 34 у Кропивницькому районі, 19 в Новоукраїнському районі, 8 в Олександрійському районі та один у Голованівському. Летальних випадків від коронавірусу за останню добу, на щастя, не було зареєстровано.

Усього за період пандемії (станом на 10:00 20 жовтня 2021 року) на Кіровоградщині було зареєстровано 23 тисячі 198 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. Серед них 852 дитини та 1 тисяча 589 працівників закладів охорони здоров’я. Одужало 20 тисяч 615 осіб, з них 751 дитина та 1 тисяча 514 медичних працівників. Летальних випадків від коронавірусної інфекції на території було зареєстровано 928 (4,0%), серед померлих 4 дитини та 30 працівників закладів охорони здоров’я.

Керівництво області вбачає єдиним дієвим захистом від COVID-19 проведення вакцинації. На цьому наголосила голова ОДА Марія Чорна під час робочої наради з керівниками громад і територій, яка відбулася у вівторок, 19 жовтня. Звертаючись до учасників наради, очільниця області сказала, що сама зробила щеплення ще влітку та закликала мешканців області наслідувати її приклад. g

"ВК" у PDF