---
Суспільство

Синергія у дії

Синергія у дії
Улітку до приймальні народного депутата надійшло колективне звернення від мешканців одного невеличкого села на Кіровоградщині щодо
використання ними земельної ділянки. Ситуація, в яку вони потрапили, буде цікава читачам «Вісника Кіровоградщини».
На одній із сесій сільради відповідно до звернення, яке готували самі мешканці, їм виділили земельну ділянку близько 30 га під громадське
пасовище.

За декілька місяців провели адміністративно-територіальну реформу, і на сесію новоствореної селищної ради об'єднаної територіальної громади було винесено питання повторного розподілу земельної ділянки, виділеної під пасовище. Мешканці села почали хвилюватися, що їх можуть позбавити права користуватись землею.

Чому ж так відбулось?
Порядок виділення земельних ділянок, включаючи громадське пасовище, регулюється Земельним кодексом України, Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про землеустрій», «Про державний земельний кадастр», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Відповідно до цих нормативно-правових актів виділення земельних ділянок проходить такі стадії:
1. Звернення зацікавлених мешканців до місцевої (міської, сільської, селищної) ради.
2. Винесення місцевою радою рішення щодо виділення земельної ділянки та надання дозволу на розроблення проєкту землеустрою
щодо відведення зазначеної земельної ділянки.
3. Розробка проєкту землеустрою сертифікованим спеціалістом та реєстрація земельної ділянки у Державному земельному кадастрі.
4. Затвердження розробленого проєкту землеустрою сесією місцевої ради.

Окрім того виділення земельної ділянки під пасовище відбувається в межах Положення про громадські пасовища, яке має бути прийнятим місцевою радою.

У нашому випадку сільська рада виділила мешканцям земельну ділянку під громадське пасовище, проте ні сама рада, ні зацікавлені мешканці села не вжили жодних заходів для реєстрації земельної ділянки. Тому відповідно до даних Державного земельного кадастру земельна ділянка вважалась вільною. Це дало можливість іншим зацікавленим громадянам звернутись до новоствореної ради ОТГ з проханням надати дозвіл на виготовлення проєкту землеустрою цієї земельної ділянки. Проте вже з подальшим переданням її у власність як землі сільськогосподарського призначення.

Ретельно вивчивши всі обставини та керуючись відповідним законодавством, народний депутат України Олесь Довгий підготував та направив депутатське звернення до голови ради об’єднаної територіальної громади з проханням захистити інтереси мешканців села, які отримали і вже використовували земельну ділянку під пасовище.

Також у зверненні нардеп звернув увагу на необхідність розробки Положення про громадські пасовища, аби надалі не було ситуацій повторного виділення одних і тих самих земельних ділянок різним громадянам.

Реагуючи на депутатське звернення, голова ради ОТГ звернув увагу на рішення щодо виділення спірної земельної ділянки під пасовище і не допустив повторного розподілу землі. Також як результат сесією місцевої ради затвердили Програму розвитку земельних відносин територіальної громади на 2021-2023 роки.

Тож ситуацію вдалося врегулювати, але в подальшому звертаємо увагу, що, отримавши дозвіл на виготовлення проєкту землеустрою чи дозвіл на користування земельною ділянкою для будь-яких потреб, не забувайте провести процес оформлення землі до кінця і реєструвати земельну ділянку у Державному земельному кадастрі.

Над вирішенням ситуації та підготовкою матеріалу
працювала приватний адвокат
Наталія Чирочка у рамках її
співпраці із громадською
приймальнею народного
депутата України Олеся Довгого

"ВК" у PDF