---
Суспільство

Рівень діагностичної бази Маловисківської ЦРЛ зростає

Рівень діагностичної бази Маловисківської ЦРЛ зростає
За останні півтора року Маловисківська центральна районна лікарня поповнилася трьома високотехнологічними приладами, якими може похвалитися не кожна клініка в області. Два апарати придбали за власні кошти, один — завдяки співпраці з міжнародним фондом.
Пацієнти лікарні мають змогу проходити обстеження на сучасних апаратах експертної якості. Минулого року заклад за власні кошти придбав рентгенапарат з томосинтезом вартістю 5 млн 200 тис. грн. Він не тільки робить рентгенівський знімок, а й показує у високій роздільній якості екрану пошарові зрізи тканин, наприклад, 120 для грудної клітини і 180 для кісток. Що це означає? Якщо дивитися звичайний рентгенівський знімок, є вірогідність щось пропустити, оскільки проєкції накладаються одна на одну, при томосинтезі фото зрізів фахівці гортають, як книгу, і бачать усі проєкції органу та його можливі патології. Не потрібно проявляти плівку — знімки роблять сухим друком. За словами керівництва лікарні, таке обладнання в Україні є тільки в Києві і на Тернопільщині.

З благодійним фондом «Міжнародна асоціація підтримки України» лікарня співпрацює вже чотири роки. За цей час до Малої Виски фонд постачив близько 80 лікарняних ліжок, постільну білизну, деззасоби, лікарські костюми, багаторазові й одноразові халати. Цього року також надійшли деззасоби, а також щитки й маски. Найвагомішим же надходженням від фонду в рамках програми підтримки безпеки людини «Кусаноне» посольства Японії в Україні став стаціонарний УЗД-апарат останньої моделі вартістю 2 млн гривень. За допомогою датчиків можна дивитися серце, судини, щитовидну залозу, органи черевної порожнини і малого тазу; зображення зберігається в архіві,
тож результати обстежень можна порівнювати. «З фондом ми уклали угоду. За отриману допомогу лікарня нічого не повинна, але я як головний лікар маю посприяти, щоб у фонд надійшли гроші, — роз’яснює директор ЦРЛ — заслужений лікар України Костянтин Чурпій. — Тоді відбудеться нове фінансове накопичення — й інші заклади отримають нове обладнання. Місцеві фермери, до яких я звертаюся за допомогою, бачать, куди йдуть кошти, розуміють, що співвідношення внеску й отриманої допомоги на нашу користь, тому відгукуються, за що я їм вдячний».

Другий УЗД-апарат — портативний (але це ніяким чином не впливає на якість зображення), його лікарня придбала за власні кошти теж в цьому році. Установку можна переміщати, а значить, обстежувати тяжкохворих хворих, зокрема і з коронавірусною інфекцією, а також працювати за відсутності електрики — він живиться і від батареї.

У день через кабінет УЗД-діагностики проходить 25-30 пацієнтів з усього колишнього Маловисківського району та сусідніх громад — Новомиргородської, Новоукраїнської. З ними працюють сертифіковані лікар ультразвукової діагностики з тридцятирічним стажем Василь Баннов, який спеціалізується на огляді серця, та лікарка-гінекологиня з чотирирічним стажем Ольга Маковійчук. «Лікарня займається ультразвуковою діагностикою з 90-х років минулого століття, — розповідає Василь Миколайович. — Ми завжди мали сучасну техніку, яка тільки була можлива на момент придбання. Але, працюючи на апаратах перших поколінь, навіть не уявляли, якою може бути якість апаратури і, відповідно, оглядів. Тож лікарям зараз приємно працювати, а пацієнтам — отримувати високоякісне обстеження, за яким не треба їхати до столиці».

"ВК" у PDF