---
Суспільство

Сезонна алергія: як полегшити свій стан

Сезонна алергія: як полегшити свій стан
У серпні і вересні продовжують цвісти алергенні рослини, які викликають сезонну алергію. Симптоми цієї недуги схожі на симптоми застуди.
Найбільші алергічні прояви викликають амброзія, лобода, полин та береза.
Під час сезонної алергії у людини з’являються нежить, чхання, різь в очах, сухий кашель, біль і сухість у горлі, висип, набряки м’яких тканин. Підвищення температури тіла як при застуді відсутнє.

Алергікам треба вживати профілактичні і лікувальні препарати, щоб уникнути ускладнень під час нападу бронхіальної астми, набряку Квінке, анафілактичного шоку.

Лікування. У першу чергу потрібно відвідати лікаря-алерголога та здати аналіз на алергологічну панель, щоб визначити чутливість організму до того чи іншого алергену. Календар цвітіння допоможе зрозуміти, на який саме період цвітіння рослин варто зменшити перебування на вулиці або почати вживати антигістамінні засоби.

Календар цвітіння рослин: кінець березня — вільха, пролісок; квітень — ліщина, береза, верба; кінець квітня — верба, тополя, в’яз, ясен, клен, осика; травень — дуб, бузок, яблуня, хвойні; кінець травня — кульбаба, тонконіг, лисохвіст; червень — липа, костриця; з червня по серпень — липа, кропива, щавель, гречані; кінець липня — амброзія, циклахена; вересень — лобода. Алергени легко переносяться у
повітрі у вітряну погоду. Пилок можна принести на власній шкірі, волоссі та одязі. Пилок трав і злаків може знаходитися за кілька метрів від самої рослини, пилок з дерев розлітається на десятки кілометрів. Алергікам корисно відвідувати високогірні райони і морські узбережжя, там найменша кількість алергенів.

Алгоритм дій алергіків: мінімізувати вихід на вулицю, уникати рослинних місцевостей, у вітряну погоду закривати вікна, встановити дрібну москітну сітку, промивати ніс морською водою, частіше робити водні процедури, змінити регіон перебування на період загострення ситуації, за один місяць до цвітіння починати профілактичне лікування та вживати протиалергічні засоби під час усього періоду цвітіння рослин.

Алгоритм дій при загрозі життю: викликати карету «швидкої допомоги», лягти горизонтально і підняти ноги вище рівня голови, заспокоїтися, знизити потрапляння алергену — закрити вікна, умитися, промити ніс, прикласти холод до місця з набряком; випити антигістамінні препарати і відмовитися від вживання їжі та води.

Лікування ін’єкціями. Лікарі радять застосовувати алерген-специфічну імунотерапію, після якої організм перестає гостро реагувати на
подразник. Ін’єкції проводяться взимку. Дія такої терапії триває від трьох років і більше. У 90% випадків алергіки забувають про хворобу на понад двадцять років, а 5% пацієнтів позбуваються недуги назавжди. Поки що це єдиний метод для тривалого лікування.

Альона Зозуля

"ВК" у PDF