---
Суспільство

Хвороби, які чатують на нас у води влітку

Хвороби, які чатують на нас у води влітку
З початком літнього сезону 85% інфекційних хвороб передаються через воду, зокрема небезпеку несе і вода відкритих водоймищ. Пропонуємо дізнатися, чого варто остерігатися і як уникнути зараження.
Люди господарюють на присадибних ділянках, відпочивають на пляжах та на природі, де відсутня можливість дотримуватися правил гігієни. Купаються у водоймах, вживають фрукти та овочі без термічної обробки, які, до речі, не завжди ретельно вимиті. Цим і наражають себе на інфекційне зараження.

Вода відкритих водойм може бути забруднена нечистотами, що скидаються з каналізаційних труб або змиваються з поверхні землі атмосферними опадами, інфікована хвороботворними організмами, які у теплу пору року активно розмножуються.

Водним шляхом передаються гострі кишкові інфекції: ротавірусний гастроентероколіт, черевний тиф, дизентерія, холера, паратиф, вірусний гепатит А, лептоспіроз. Кожна з хвороб проявляється у різний термін. Наприклад, холера проявляється через годину і до п’яти днів, дизентерія — 2-7 днів, черевний тиф — 7-25 днів, гепатит А — 15-50 днів. Хвороботворні мікроби, віруси та їхні токсини вражають не лише шлунково-кишковий тракт, а й центральну нервову систему.

Ентеровірусна інфекція
Ентеровірусна інфекція має інкубаційний період 2-7 днів. У людини проявляється підвищенням температури тіла, головним болем, нудотою, блюванням, діареєю, болем у животі, шкірними висипаннями. Хвороба проходить без ускладнень, однак бувають рідкісні випадки появи менінгіту, набряклість головного мозку, епілепсія, психічні розлади, дихальна недостатність у гострій формі, частковий параліч тіла та пневмонія.

Гепатит А
Гепатит А вражає печінку. Перші ознаки захворювання з’являються через 30 днів, хоча інкубаційний період від 15 до 50 днів. Людина відчуває себе погано, температурить, темніє сеча, з’являється слабкість, важкість в області шлунку і правому підребер’ї. Жовтіють склери і шкіра, знебарвлюється кал.

Церкариоз
Церкариоз, друга назва «свербіж купальника», може вразити людину, яка прогулялася босоніж по мокрій траві на березі, за 10-15 хвилин. Збудниками є личинки гельмінтів та водоплавних птахів. Людина відчуває свербіж або печіння, поколювання або почервоніння шкіри на гомілках, стегнах, сідницях, з’являються пухирці, запаморочення, слабкість, сухий кашель і температура. Хвороба триває до трьох тижнів.

Лептоспіроз
Лептоспіроз — найсерйозніше захворювання, яким можна заразитися у водоймах. Бактерія потрапляє у воду із сечею хворих тварин, що перебуває близько 25 днів у стоячій воді. Зараження відбувається через дрібне ушкодження шкіри, слизові оболонки. Хвороба має безліч ускладнень. Симптомами є головний біль, гарячка, почервоніння очей, біль у м’язах, блювота, діарея, висипання, марення, непритомний стан, а також ураження нирок, печінки, менінгіт.

Не можна купатися якщо: на березі водойми встановлено табличку про заборону купатися; поруч з водоймою є очисні споруди, заводи, фермерські господарства; у водоймах мешкають водоплавні птахи, які заражають воду мікробами і паразитами разом з калом; водойма непротічна, бо в ній розмножуються кишкові палички, небезпечні для здоров’я мікроби; вода цвіте, плаває сміття та харчові відходи; незадовго пройшов сильний дощ, бо разом з ним у водойми стікають бруд, пестициди та добрива.

Важливо слідкувати, щоб діти не пили воду з річки, ставка чи озера і випадково не заковтували її під час купання. А ще обережно входити у незнайомі водойми, обходити водорослі, щоб не натрапити на небезпечні предмети.

І нагадуємо, що після купання треба приймайти душ з милом, рани та подряпини обробляти спеціальними засобами.

Альона Зозуля

"ВК" у PDF