---
Суспільство

Медреформа 2.0: у пріоритеті пацієнти та якість послуг

Медреформа 2.0: у пріоритеті пацієнти та якість послуг
Суть трансформації — зробити медичну систему України якісною та доступною для кожного громадянина незалежно від того, живе пацієнт у міській чи сільській місцевості. Однак, страшно те, що невідомо. Перетворення в медичній сфері таки відбулися і продовжують відбуватись, а паніка й досі залишається невгамовною як з боку пацієнтів, так і з боку лікарів. Чи то через брак достатньої кількості інформації, чи то дійсно зміни потребують ретельного удосконалення?
[Будь-яка реформа, суттєві зміни супроводжуються критикою та недовірою в суспільстві.

В Україні реальне реформування системи охорони здоров’я, у порівнянні з іншими пострадянськими країнами, розпочалося з великим запізненням.

У 2015 році уряд України ініціював трансформаційну реформу системи охорони здоров'я населення та забезпечення фінансового захисту від надмірних витрат «з власної кишені» шляхом підвищення ефективності, модернізації застарілої системи у наданні послуг та покращення доступу до якісного медичного обслуговування.

Першим кроком реформи стало запровадження цільового фінансування охорони здоров'я з державного бюджету у вигляді медичної субвенції. Крім того, Кабінет Міністрів України дозволив фінансування медичних закладів одночасно з різних бюджетів — державного та місцевого.

У чому суть реформи і що важливо знати пацієнтам
Перший етап реформи направлений на зміни в первинній ланці надання медичних послуг. У цей період відбувся і перехід від бюджетного утримання медичних закладів до закупівлі послуг.

Ключова зміна — гроші «ходитимуть» за пацієнтом. Тобто замість бюджетного фінансування закладу буде купівля в медичного закладу послуги за бюджетні кошти. За це відповідає Національна служба здоров’я України. Вона забезпечує населення гарантованим пакетом медичних послуг. Послуги медичних працівників первинної ланки повністю безоплатні для громадянина, тобто гарантовані державою.
Завдяки першим крокам реформи мешканці будь-якого населеного пункту отримали право вільного вибору лікаря первинної ланки, тобто свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Для цього необхідно лише укласти з ним декларацію. За даними НСЗУ, станом на липень 2021 року понад 31,2 мільйонів українців підписали декларації зі своїми лікарями з надання програми медичних гарантій, в Кіровоградській області — 730 тисяч мешканців області, що складає 78% від загальної кількості населення.

Кількість звернень пацієнта до свого сімейного лікаря (терапевта, педіатра) не обмежена. Гроші, які «йдуть за пацієнтом», лікар отримує незалежно від кількості прийомів.

Сімейний лікар на власний розсуд приймає рішення про надання окремих послуг за місцем проживання або перебування пацієнта. Вік пацієнта, віддаленість його місця перебування від місця прийому сімейного лікаря чи відсутність у пацієнта коштів на проїзд не можуть бути єдиними підставами для виїзду лікаря. До речі, всі послуги, які входять до Програми медичних гарантій — безоплатні для пацієнта. Щоб їх отримати, потрібне електронне направлення від лікаря первинної ланки, з яким укладена декларація, або від лікуючого лікаря. Без відповідного направлення можна піти лише до гінеколога, психіатра, нарколога, стоматолога, фтизіатра, педіатра або ж до спеціалізованого лікаря, якщо він спостерігає пацієнта тривалий час, у зв’язку з хронічною хворобою. Прийоми решти спеціалізованих лікарів без направлення НСЗУ не покриває.

Другий етап — зміна принципів фінансування вторинної і третинної ланки медичної допомоги з переходом на закупівлю послуг державою у відповідних закладів.

Головна ідея реформи — спрямувати кошти не на підтримку мережі лікарень, а на фінансування потреб пацієнтів. З 2020 року фінансування таких установ визначається згідно з переліком послуг, які гарантовано сплачує держава. Цей перелік щороку встановлюється Кабміном і затверджується парламентом.

При наданні медичної допомоги у відділеннях стаціонару пацієнт забезпечується безоплатним харчуванням.

До гарантованого пакету в Україні, відповідно до законодавства, входять послуги первинної, екстреної медичної допомоги, спеціалізованої та високоспеціалізованої, медичної реабілітації, паліативної допомоги.

Варто зазначити, що до Програми медичних гарантій також входить і програма реімбурсації «Доступні ліки», за якою пацієнти отримують медикаменти для профілактики та лікування серцево-судинних захворювань, цукрового діабету ІІ типу та бронхіальної астми та ревматичних хвороб за рецептом лікаря безоплатно або з незначною доплатою. 219 аптек надають подібні послуги в Кіровоградській області. Програмою «Доступні ліки» цьогоріч вже скористалися 26,5 тисяч жителів Кіровоградщини.

Для того, щоб отримати ліки за програмою реімбурсації, пацієнт має звернутись до свого сімейного лікаря (терапевта, педіатра) та отримати електронний рецепт на ліки. За потреби пацієнт може зателефонувати до лікаря та попросити виписати рецепт без відвідування лікаря. Головне, щоб пацієнт отримав смс з номером рецепту та кодом підтвердження, з якими він і піде до будь-якої аптеки, що бере участь в програмі «Доступні ліки».

Для більшості видів медичної допомоги НСЗУ платить за комплекс спеціалізованих послуг. Кожен гарантований комплекс «упакований» у відповідний пакет із розшифровками фінансування. Таких пакетів наразі, 37. В умовах обмеженого бюджету пріоритетними напрямками у Програмі медичних гарантій визначені ті захворювання, які є найпоширенішими причинами смертності українців, а лікування — дороговартісним для пацієнтів. Це інсульт та інфаркт, медична допомога при пологах та складних неонатальних випадках, а також інструментальні обстеження для ранньої діагностики онкології. Однак це не означає, що інші медичні послуги НСЗУ не оплачує, для них використовується збільшений тариф, а разом із тим підвищені вимоги до закладу. Тарифи за надання медичних послуг за Програмою медичних гарантій у 2021 році були підвищені щонайменше з урахуванням зростання індексу споживчих цін. Щороку кількість послуг зростає. Це означає, що вітчизняна медицина стає якіснішою та доступнішою для кожного пацієнта української лікарні. І зовсім не важливо, в якій місцевості проживає громадянин України.

Інформацію про те, які послуги надаються безоплатно і в яких закладах їх отримати, можна дізнатися, зателефонувавши за номером 16-77.

Довідка:

Українці живуть на 9 років менше, ніж громадяни ЄС. Середня очікувана тривалість життя при народженні в Україні 72 роки, в країнах ЄС — 81 рік.

Витрати на фармацевтичні товари та інші медичні засоби, здійснюють пацієнти, кошти яких складають 99% від загальних витратах на лікарські засоби.

37.6% госпіталізацій в Україні здійснюється без відповідних показань.

Близько 50% пацієнтів після перенесеного інсульту отримують первинну інвалідність,
12% померлих від цього недугу — люди працездатного віку.

Україна має один з найгірших у світі показників вакцинації дітей. Наприклад, рівень охоплення вакцинами від поліомієліту у 2018 році склав лише 69%.


Проєкт відбувається за ініціативи
народного депутата України Олеся Довгого.


Матеріал підготував
помічник-консультант
народного депутата
Антон Пустовой

"ВК" у PDF