---
Суспільство

Досліджуємо елетронні сигарети та вейпи і їх вплив на організм людини

Досліджуємо елетронні сигарети та вейпи і їх вплив на організм людини
Про те, що куріння шкодить здоров’ю, відомо давно, та близько десяти років тому на світовий ринок вийшли виробники, які запропонували любителям тютюнового диму безпечну (та чи безпечну?) альтернативу у вигляді електронних сигарет, вейпів, glo, IQOS та інших тютюнових смаколиків. Українці швидко підхопили тренд світового ринку, а ноу-хау зацікавило не лише заядлих курців, а й молодь, якій про куріння думати зарано.
Лише за кілька років тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) заполонили ринок та мають великий попит серед населення: за один рік їх споживання серед жінок збільшилось з 3,4 до 10,5%, серед чоловіків з 1,5 до 6,1%.

Окрім електронних сигарет, кальянів можна придбати рідини для заправки вейпа, які до того ж мають ароматичні властивості — смак вишні, кави, лимона, полуниці тощо.

Що таке вейп
Він схожий на інгалятор: всередині нього нагрівається і закипає рідина. У результаті чого утворюється пара для вдихання. Одні наповнювачі містять нікотин, інші — ні, так вказується на упаковці. У складі можна також помітити гліцерин, пропіленгліколь і ароматичні добавки. За таким попитом лікарі та вчені розпочали дослідження ТВЕНу, аби підтвердити чи спростувати твердження виробників щодо безпечності новинки.

Дослідження безпечності вейпу
У 2020 році, у журналі Американської кардіологічної асоціації опублікували дослідження електронних сигарет і вейпових продуктів. Вчені порівняли вплив різних інгаляцій на тваринах. Використали у досліджені пару з нікотином і без нього, а також тютюновий дим в порівнянні зі звичайним повітрям. Щури, які вдихали повітря без домішок, не мали ніяких захворювань, зокрема і респіраторних. Чотирнадцять з вісімнадцяти піддослідних тварин, які отримали пар з домішками, почали страждати від ускладненого дихання, у них помітили хрипи, зниження активності, а одна тварина загинула.

Так дослідили, що вейпінг підвищує артеріальний тиск, викликає дисфункції ендотелія, підвищує ризик розвитку інфаркту міокарда та інсульту.

Стан, в якому людина отримала ушкодження легень через вживання електронних сигарет зафіксували в США у червні 2019 року. Впродовж трьох місяців випадків збільшилося. У березні 2020 року в США зареєстрували 2800 випадків захворювання легень із них 68 випадків — летальні. Серед постраждалих молоді чоловіки і жінки, які останнім часом вживали електронно-сигаретну техніку і страждали гострим респіраторним розладом. У них помітили задишку, дискомфорт у грудях, кашель, лихоманку, втому.

На рентгенографії лікарі виявили двосторонні легеневі інфільтрати, а в результаті гістології виявили пневмоніт, бронхіоліт і альвеолярні ушкодження.

Попкорнова хвороба
У 2019 році у 17-річного підлітка з Канади лікарі діагностували важке респіраторне захворювання, яке провокує обструкцію бронхіол. Підліток курив вейп декілька місяців до того, як відчув перші симптоми недуги — задишку, тахікардію і сухий кашель.

Хворобу провокує інгаляція токсичної пари, а також діоксид сірки, аміаку, хлору, хлороводню і діацетила. Останній інгредієнт використовується в ароматизаторах для електронних сигарет. Цей вид бронхіту назвали попкорновою хворобою, бо зазвичай така хвороба спіткала виробників попкорну для мікрохвильовок. У процесі виготовлення продукту використовували масляний ароматизатор.

Директор клініки лікування від тютюну у Медичному центрі Джонса Хопкінса в Балтиморі Панагіас Галіатсатос досліджував різні типи ушкоджень органів дихання пов’язані зі вживанням вейпів і зробив висновок, що з приходом на ринок вейпів з’явилося нове покоління хвороби легень.

Вплив вейпу на організм підлітка
Деякі рідини для вейпів містять нікотин, який уповільнює розвиток мозку підлітків, погано впливає на пам'ять, концентрацію, самоконтроль і здатність до навчання. Деякі електронні сигарети мають вигляд флешки, яку можна зарядити від комп’ютера, рівень нікотину в капсулах можна порівняти з пачкою сигарет. Побічними ефектами куріння вейпу з безнікотиновими рідинами вважають ослаб-
лення імунітету, пошкодження тканин легенів і серця, а також когнітивні порушення.

Вчені досліджували три групи підлітків: одні постійно використовували електронні сигарети, другі — поєднували електронні і звичайні сигарети, треті — не курили взагалі. У підлітків першої і другої групи в сечі виявили найбільшу кількість токсичних хімічних речовин, серед
яких акрилонітрил, акролеїн, оксид пропілену, акриламід і кротоновий альдегід.

Вплив на здоров’я вагітних жінок

Вплив на здоров’я вагітних жінок електронної сигарети підтверджують дослідження англійських вчених з Даремського університету, які опублікували в журналі The Lancet. Вчені дослідили рефлекси 83 немовлят: 44 їхні матері не курили під час вагітності, 29 курили звичайні
сигарети, а 10 — електронні. Більшість дітей матерів, які курять народилися на 37 тижні вагітності.

Вплив на чоловічий організм

Процес куріння дуже схожий з курінням звичайних сигарет, а пар електронних замінників містить нікотин і алкалоїди, які серйозно шкодять організму. Тому негативний вплив електронних сигарет на потенцію залишається.

Вейп чи звичайні сигарети?

Дослідження 2019 року, опубліковане в журналі Американської кардіологічної асоціації, підтверджує, що шкоду від електронних сигарет можна порівняти з наслідками традиційного куріння. Вчені порівняли рівень здоров'я судин у курців і вейперів. В експерименті брали участь понад 400 осіб у віці 21-45 років. Вони здали аналіз для вивчення зразків клітин артерій.

Результати були однаковими як у любителів звичайних сигарет, так і у тих, хто вважав за краще електронні. В обох групах лікарі відзначили помітні ушкодження кровоносних судин, низький рівень кисню в клітинах і підвищену жорсткість судинної стінки.

Лікарі стверджують, що електронні сигарети провокують ризик розвитку серцево-судинних захворювань, і тому вейп не можна розглядати як менш шкідливу альтернативу сигарет з точки огляду впливу на організм. Крім того, вчені виявили низький рівень молекул оксиду азоту
в клітинах вейперів. Цей показник безпосередньо вказує на функції дихання, а також імунітет і серцево-судинний гомеостаз.

На думку фахівців, електронні сигарети ні в якому разі не повинні використовувати діти, підлітки і вагітні жінки.

Нешкідливий вейп існує?
Побічні ефекти часто залежать від виду рідини в електронних сигаретах. Багато з її інгредієнтів мають сертифікат GRAS, тобто можуть використовуватися в харчових цілях. Однак в процесі куріння вони нагріваються, випаровуються і можуть давати токсичну дію на організм. Результати дослідження 2015 року показали, що при нагріванні гліцерину та пропіленгліколю в рідинах для вейпів утворюються сполуки, які виділяють формальдегід. Ця речовина може підвищувати ризик розвитку раку.

Висновок

Куріння викликає фізичну та психологічну залежність. Не важливо, це куріння тютюну, кальяну або вейпа. Немає сенсу переходити на електронні сигарети, відмовляючись від звичайних. При курінні електронних сигарет в організм потрапляє величезна кількість шкідливих речовин, які належать до канцерогенів, вони сприяють виникненню онкологічних захворювань, згубно впливають на здоров'я
в цілому.

Як регулюється використання електронних сигарет в Україні?

На сьогодні рідини для електронних сигарет продовжують ввозити в Україну без правового врегулювання, виробники не зобов’язані повідомляти про їхній склад. І хто знає, що пропонують вдихати українцям. Але у листопаді 2020 року депутати Верховної Ради України запропонували врегулювати використання електронних сигарет та вейпів. Комплексний антитютюновий законопроєкт розробляли 14 депутатів, серед них і позафракційний Олесь Довгий. Якщо законопроєкт буде прийнято, то склад рідин електронних сигарет у нас буде врегульовано вперше.

У законопроєкті пропонується визначитися з зовнішнім виглядом обгортки для електронних сигарет, заправних контейнерів і рідин. Обов’язковим пунктом має бути прописана довідка про вміст речовини для вейпу та наявність у складі нікотину. Зокрема має з’явитися застереження про їх шкідливе вживання: "Виріб містить нікотин — речовину, що викликає сильну залежність. Не рекомендовано
для вживання некурцями" або "Цей виріб містить нікотин — речовину, що викликає сильну залежність".

Крім того, зобов’яжуть додавати інструкції з використання електронних сигарет, де сповіщатимуть про склад речовини, протипоказання, появу залежності, токсичність виробу та інше.

Важливо!

За даними опитування 2017 року в Україні кожен п’ятий підліток вживає електронні сигарети. Їхній продаж неповнолітнім був дозволений до грудня 2020 року.

Альона Зозуля

"ВК" у PDF