---
Суспільство

В Олександрії краєзнавці доповідали і ходили новим туристичним маршрутом

В Олександрії краєзнавці доповідали і ходили новим туристичним маршрутом
Довгоочікувана для краєзнавців Середнього Придніпров’я подія нарешті відбулася: 23-24 червня в Олександрії на ІІІ міжрегіональну науково-практичну конференцію "Розвиток туризму та розробка нових туристсько-краєзнавчих маршрутів в об’єднаних територіальних громадах" зібралися представники Кіровоградської та Дніпропетровської областей.
Традиційно конференції приурочені до з’їзду Всеукраїнського географічного товариства і відбуваються раз на чотири роки за місяць до нього. Тож захід мав пройти минулого року, утім через коронавірусну інфекцію був перенесений на весну 2021 року, та оскільки в Україні тоді посилили карантин, для обміну думками фахівці зібралися лише наприкінці червня.

Оскільки кількість громад зросла, збільшилася (майже удвоє) й кількість учасників конференції. На зібрання прибули 25 представників з 13 громад Кіровоградщини (Бобринецької, Вільшанської, Великоандрусівської, Великосеверинівської, Знам'янської, Компаніївської, Кропивницької, Олександрійської, Новопразької, Петрівської, Попельнастівської, Приютівської, Суботцівської) та з Кривого Рогу Дніпропетровської області. Серед присутніх були вчителі географії, керівники краєзнавчих гуртків, працівники музеїв, бібліотекарі, члени громадських організацій туристичного напрямку. Якщо ж врахувати розробки, надіслані для збірника за результатами роботи конференції, загалом до заходу долучилися 35 учасників.

Співорганізаторами конференції стали Приютівська селищна та Олександрійська міська ради й Олександрійське відділення Українського географічного товариства. Голова відділення, координатор конференції Леонід Балацький відзначає, що вперше були об’єднані зусилля двох сусідніх територій, та й тема заходу якраз на часі з огляду на адміністративно-територіальну реформу: покликана вивчити туристичний потенціал нових адміністративних одиниць і знайти варіанти його розвитку.

У перший день відбулося засідання, на якому говорили про туристично-краєзнавчу діяльність в Середньому Придніпров’ї, зокрема звучали доповіді про педагогічні аспекти туристсько-краєзнавчої діяльності в освітніх закладах області, про золоте кільце Йогана Гільденштадта по Олександрійському району, про дослідження витоків річки Інгул та гідрологічної пам’ятки «Верхів’я річки Інгул» та інші. З нагоди 10-річчя Олександрійського відділення Леоніду Балацькому подарували ювілейний торт. На другий день вирушили за новорозробленим маршрутом м. Олександрія – Захарівський музей (Великоандрусівська сільська рада) – Протопопівський розріз – Протопопівські озера − паркова «Приютівка» − паромна переправа через Войнівське водосховище – дегустація винних виробів – Морозівський розріз (Приютівська селищна рада). Цікаво, що перед цим маршрут подивилися у запису з висоти пташиного польоту.

Учасники відзначали високий рівень організації заходу. Вражало навіть те, що господарі мають штаб-квартиру відділення, є й бібліотека на три тисячі книг. Тому не дивно, що не встигла закінчитися третя конференція, як однодумці взялися планувати четверту.

Якщо Всеукраїнський з’їзд відбудеться, а це залежатиме від епідситуації у країні, Кіровоградщину там представлятиме голова відділення, вчитель географії та історії Войнівського ЗЗСО I-III ст. та Цукрозаводського ЗЗСО I-III ст. – ЗПО Леонід Балацький. Він розповість про нові розробки, якими ділилися в Олександрії.

Тетяна Юганова
В Олександрії краєзнавці доповідали і ходили новим туристичним маршрутом
В Олександрії краєзнавці доповідали і ходили новим туристичним маршрутом
В Олександрії краєзнавці доповідали і ходили новим туристичним маршрутом

ТОП новини

Вісточка на фронт

22 березня 2024, 11:34

"ВК" у PDF