---
Інтерв’ю / Благодійність

Ксенія Самарська про волонтерський рух "Ластівки"

Ксенія Самарська про волонтерський рух "Ластівки"
Коли наприкінці минулого року чоловік Ксенії Самарської із селища Петрового Олександрійського району йшов до війська, вона звернулася за допомогою до волонтерок. Справа за справою — жінки потоваришували і втрьох об’єдналися у волонтерський рух «Ластівки». Батьки, старша донька Ксенії до справи теж залучені, утім робочі руки потрібні ще, адже запитів з фронту багато.
Далі — розповідь Ксенії Самарської. 

У волонтерському русі «Ластівки» нас троє: я — Ксенія Самарська з Петрового, Аліна Парасочка з міста Олександрії і Ксенія Агафонова-Цірик із села Протопопівки. У двох із нас чоловіки на війні. 

Аліна Парасочка і Ксенія Агафонова-Цірик допомагали фронту з початку широкомасштабної війни. Я познайомилася з ними у грудні минулого року, коли шукала в соцмережах волонтерів, бо треба була допомога, аби зібрати спорядження для мого чоловіка, який пішов на службу до війська за контрактом. Так ми згуртувалися і з початку лютого цього року працюємо командою. 

Те, що ми в різних населених пунктах, взагалі не проблема. Якщо комусь із нас чогось не вистачає, передаємо необхідне автобусом, Новою поштою чи їдемо одна одній назустріч. Точка нашого перетину називається «міняйло». 

У нашій команді окрім зборів коштів та придбання необхідного Аліна Парасочка робить енергетичні перекуси. Ксенія Агафонова-Цірик співпрацює з фондами, а також пече пиріжки, рогалики, булочки. Я займаюся відправками, бо живу неподалік відділення Нової пошти.

З цієї весни на мені приготування кишенькового сала. Але це якщо бутерброди зі свіжим салом. А от якщо хлопці просять з копченим, то його коптить Ксенія Агафонова-Цірик і передає мені його назад, а я продовжую роботу, вакуумуючи їжу. Хліб купую, а от сало — з вирощеного кабана, тож гроші на сало поки не витрачаємо. 

Коли хтось із нас отримує запит від військових, з’ясовуємо, що можемо зробити. Відкриваємо збір. Гроші відправляють жителі громади, наші друзі, підписники в Україні і за кордоном, Петрівська селищна рада в особі селищного голови Світлани Тилик, збирають діти в школі. 

Запити різні: від шкарпеток, термохімічних грілок і шоломів до приладів нічного бачення, тепловізорів і авто. Також просять мівіну, чай, каву, сухпайки. 

Також я закуповую тканину і з мамою Ольгою Головіною та за допомогою 11-річної доньки Олі шиємо флісові світшоти і штани. Дякую односельчанці Ользі Вергелес за поміч у пошитті.

Тато Микола Головін разом з другом Іваном Калачем з поламаних бойлерів, які надсилають з усієї України, виготовляють близько 15 буржуйок на місяць. Мають в цьому неабиякий досвід, бо займаються пічками з 2015 року, як і ремонтом авто для військових.

Із менесенджерів з дівчатами не вилазимо, а наживо зустрічаємося раз на три дні. На волонтерство йде 90% часу в добі. Добре, що я в декретній відпустці із молодшою трирічною донькою. Це тільки здається, що все легко: що там, взяв — відправив. А мені треба дітей розбудити, до когось прилаштувати, зібрати коробки, все сфотографувати, бо перед людьми треба відзвітувати, знайти машину, привезти на пошту, попросити військових про фотозвіт. І знову все розпочинати по-новій.

Прокидаюся зранку, а в телефоні вже сповіщення: «Добрий день. Я знаю, ви займаєтеся волонтерством. Нам треба зарядна станція». І починається робота: просимо, закликаємо, пояснюємо, що це життя хлопців, давайте його збережемо. 

Збори до 50 тисяч гривень тижні 2-3 тривають. Але є і рекорди: 33 тисячі за добу, наприклад.

По виписках бачу, що внески роблять одні й ті самі люди. Але я б не сказала, що збори впали. Навпаки, ті, хто усвідомили, що таке війна, донейтять систематично.

Для нас немає різниці, військовий з Петрового, Львова чи Харкова. Нещодавно мені написав тато воїна із Закарпаття з проханням допомогти сину з теплим одягом. Взяла номер сина і написала, що тато хвилюється, що він замерзне, та надіслала комплект йому і його підрозділу. До відправки дівчата напекли пиріжків з капустою і картоплею та млинці із сиром, які замовили військові. Тож вони всі наші. І будуть наші.

Періодично в соцмережах з’являються дописи про те, щоб із тилу перестали надсилати продукти на передову. У мене власний досвід щодо цього. Медикиня і психологиня з госпіталя у Кураховому щомісяця просить нас про медові пряники на додачу до дитячих малюнків, бо і те, і те здорово допомагає, коли триває спілкування з пораненими. Мій чоловік до поранення частенько просив спекти піцу, сосиски в тісті, приготувати млинці з грибами та сиром. З'їдали усе, нічого не викидали. Нещодавно дзвонили хлопці з Херсона, повідомили, що виходять на позиції і не знають, чи повернуться (плаче). Я запитала, чого вони хочуть. Кажуть: «Сала копченого домашнього». Ми давай бігом шукати. Знайшли заморожене, Ксюша (Агафонова-Цірик) його закоптила, спакували і відправили замовлене. Слава Богу, хлопці повернулися... 

А є такі, що не дочекалися допомоги… (плаче) Вибачте, просто пропускаю кожного через себе…

Я живу на дорогою, тож всі похоронні процесії у нашому селищі проходять повз двір.

«Ластівки» підтримують одна одну. Коли бачимо, що у когось вже здають нерви, кажемо, що пару днів не будемо чіпати, нехай побуде з родиною. Через дві години повідомлення: «Я вже заспокоїлася. Працюю далі». Або негайно збираємося на каву. П’ємо і швидко жаліємося одна одній. Поспілкувалися — і розлетілися по домівках. 

Руки опускаються щодня. Пишу в нашу ластівочу групу у вайбері: «Не можу, завтра нічого не робитиму». Зранку прокидаюся і сама собі кажу: «Що таке? Війна не закінчилася, перемоги ще немає. Треба діяти». Не дозволяю собі зупинятися. Ми напряму з хлопцями спілкуємося, знаємо, як їм там тяжко, тож як можна сидіти і нічого не робити задля перемоги. Закликаю односельців: долучайтеся до нашої команди чи до інших волонтерів Петрового, роботи багато. Не забувайте, їм там холодно. Купіть шкарпетки, устілки, стік кави. Передайте волонтерами чи дізнайтеся адресу і відправте самі. Військовим це завжди приємно.

Як підтримати «Ластівок»
Картка: 4790 7299 3021 5892 (Ощадбанк)
Телефон: 068 053 47 70 (Ксенія Самарська)

"ВК" у PDF