---
Інтерв’ю

Здаючи кров, можна врятувати людину, навіть якщо ви не медик, — Ігор Андросов

Здаючи кров, можна врятувати людину, навіть якщо ви не медик, — Ігор Андросов
Лікар-травматолог і за сумісництвом завідувач пункту переливання крові Знам'янської міської лікарні імені А.В. Лисенка Кропивницького району Кіровоградської області Ігор Андросов цього року до Всесвітнього дня донора крові єдиний з Кіровоградщини став лауреатом премії ДонорUA Awards 2023. Донором він є вже вісім років. За цей час здав кров 40 разів. Робить це заради порятунку життя людей і закликає до надважливої справи інших. Далі — пряма мова Ігоря Андросова.
— Я родом зі Знам’янки. Моя мама працювала сестрою медичною, тож з дитинства хотів бути медиком. Після закінчення Олександрійського медичного училища працював у Знам’янці фельдшером швидкої допомоги. Потім вступив до Київського медінститу на спеціальність лікувальна справа. Декілька років працював у Києві. Зараз лікар-травматолог Знам'янської міської лікарні імені А.В. Лисенка, із вересня минулого року за сумісництвом — завідувач пункту переливання крові. 

Уперше здав кров у 2014 році, коли в інституті побачив оголошення, що її потребують поранені на Майдані. Відчув соціальну відповідальність, а як медик знав, що не всі люди можуть бути донорами за станом здоров’я, а багато просто бояться.

До речі, директор лікарні Руслан Пушкаренко, призначаючи мене відповідальним за трансфузіологію, не знав, що я є донором. Я травматолог, а трансфузіологія раніше теж належала до хірургічних спеціальностей, тож я у достатній мірі дотичний до неї. Про донорство не заведено голосно оголошувати. Це як колекціонувати значки чи тримати собаку — ми ж не повідомляємо про це при знайомстві. Тільки через деякий час в ході роботи я розповів колегам, що здаю кров.

До того, як став завідувачем відділення, знав про донацію у більшості як донор, тепер заглибився в процес як лікар: вивчив процеси розподілення крові, регламенти, стандартні операційні процедури тощо. 

Я відповідаю за допуск донорів до кровоздачі; як лікар визначаю, хто за станом здоров'я може, а хто не може виконувати цю функцію; також присутній пре венепункціях, бо інколи у людей при цьому може погіршитися самопочуття; контролюю процес розподілу крові на компоненти, а також дотримання температури при її зберіганні, адже, наприклад, плазма заморожується при -35°C і нижче.

Разом зі мною у пункті теж за сумісництвом працюють сестра медична і молодша медична сестра. Працюємо щодня у визначені години. Забираємо цільну кров, яку потім розділяємо на компоненти: еритроцити і плазму, проводимо власні лабораторні дослідження та відправляємо дослідити зразки на трансмісивні захворювання до лабораторії у Кропивницькому. Після того, як прийдуть результати, компоненти готові до видачі. 

Маємо власний банк крові, для якого у нас є потужні морозильні камери. Забезпечуємо пологове відділення, дорослу і жіночу хірургії (дітей ми не оперуємо), реанімацію, травматологію, терапевтичне відділення нашої лікарні, які в ургентних ситуаціях потребують компонентів крові. У 2023 році ми вперше за останні роки силами свого пункту переливання крові забезпечили лікарню компонентами крові на 100%. Колегам з інших громад також підставляємо плече.

Ми зацікавлені, щоб у нас було багато донорів, тоді не треба їхати по кров до Кропивницького чи Олександрії о 3-й ночі і наші пацієнти не втрачатимуть дорогоцінний час. У нас є постійні донори і ті, хто приходить разово.

Роботу свого пункту популяризуємо в соцмережах, проводимо спеціалізовані акції. Найбільший наш рекорд — 27 осіб за один день. Відгукуються жителі Знам’янки та населених пунктів Знам’янської міської громади, жителі сусідньої Дмитрівської сільської громади. Якщо є термінова потреба, то звертаємося до наших медиків, які у переважній більшості є донорами. Окрема подяка особовому складу 18-ї пожежно-рятувальної частини м. Знам’янка, які систематично приходять на донації. 

Загалом донорів до тисячі, із них найбільш активних близько тридцяти, це і чоловіки, і жінки. Дехто з них приходить навіть з низьким гемоглобіном або на 57-й день, але не можна — для здавання цільної крові має пройти два місяці, тому просимо прийти пізніше. 

Я як донор теж дотримуюся двомісячної періодичності, хіба що коли хворію, то період дещо затягується. Свого часу зареєструвався на сайті «ДонорUA», аби мати оперативну інформацію про тих, кому необхідна кров і здавати її адресно. Цього року у мене набралося вже 40 донацій. І я отримав запрошення у Київ на церемонію вручення премії ДонорUA Awards, яку проводять задля популяризації донорства. 

Донорство — це профілактика серцево-судинних захворювань, зменшення ризиків захворіти на рак легень, прямої кишки, шлунку та гортані. Донор регулярно і безоплатно проходить аналізи на гемоглобін, ВІЛ, гепатити B та C і сифіліс. Щодо соціальної складової, то наголошу: у такий спосіб той, хто не має медичної освіти, може врятувати людське життя.

Ставайте донорами. Здавайте кров — робіть корисну справу для себе і для інших.
Здаючи кров, можна врятувати людину, навіть якщо ви не медик, — Ігор Андросов
Здаючи кров, можна врятувати людину, навіть якщо ви не медик, — Ігор Андросов
Здаючи кров, можна врятувати людину, навіть якщо ви не медик, — Ігор Андросов
Здаючи кров, можна врятувати людину, навіть якщо ви не медик, — Ігор Андросов
Здаючи кров, можна врятувати людину, навіть якщо ви не медик, — Ігор Андросов
Здаючи кров, можна врятувати людину, навіть якщо ви не медик, — Ігор Андросов

"ВК" у PDF