---
Влада

Як пішли, так і повернулися: росіяни зрозуміли, що зернова угода може існувати і без них

Як пішли, так і повернулися: росіяни зрозуміли, що зернова угода може існувати і без них
На тижні, що минає, керівництво Росії намагалося зірвати зернову угоду. Приводом стало звинувачення України в "авіаційних та морських ударах" по кораблях Росії, які знаходяться на анексованої української території. Проте, росіяни як заявили про припинення розблокування південних портів України на "невизначений термін", так і повернулися 3 листопада до виконання угоди.
Щоб хоч якось "зберегти обличчя", оскільки підтримка світу явно не на боці РФ, президент Росії заявив, що його країна повернулася до зернової угоди після надання Україною "гарантій" про невикористання зернового коридору у військових цілях. А також — завдяки участі в угоді Туреччини, яка є "основним чинником довіри для Росії", повідомив речник російського президента Дмитро Пєсков, проінформували українські ЗМІ.

Але Україна не використовувала і не планувала використовувати гуманітарний коридор у таких цілях та жодних нових зобов'язань на себе не брала. Про це заявив спікер Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

"Москва повернулася до зернової угоди завдяки активній дипломатії Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша та Президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. У координації з Україною вони знайшли слова, які зрозумів Путін. Це була позиція сили, а не поступок", — підкреслив він.


Українська сторона подякувала ООН та Туреччині "за лідерство задля відновлення функціонування зернового коридору, який відіграє важливу роль в забезпеченні глобальної продовольчої безпеки" і продовжила виконувати взяті на себе зобов’язання щодо забезпечення продовольством.

Як повідомило Міністерство інфраструктури України, 3 листопада з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" вийшло 7 суден з 290 тис. тонн української агропродукції до країн Азії та Європи.

Серед них ESENTEPE з 29 тис. тонн насіння соняшника до Оману та KEY KNIGHT з 67 тис. тонн кукурудзи для Китаю. А загалом вже 10 млн тонн української агропродукції відправлено до 43 країн світу.

Нагадаємо, 29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації "зернової угоди" через так званий "теракт" у Севастопольській бухті в суботу вранці. У Міноборони РФ заявили, що один із морських безпілотників, які атакували кораблі в Севастополі, нібито був запущений із судна, що перевозило сільгосппродукцію "зерновим коридором", пише Forbes.

Росія навіть запросила засідання Ради безпеки ООН у зв’язку з атакою українських безпілотників на російські кораблі.

Президент України Володимир Зеленський назвав таки заяви заявами "хворих людей".

"Але ці хворі люди знову ставлять світ на межу жорсткої продовольчої кризи", — підкреслив він.


Литва заявила, що необхідно організувати військовий супровід судам з українським зерном. Польща наголосила, що готова разом з іншими країнами ЄС продовжити роботу, щоб допомогти перевозити товари першої необхідності Україні та тим, хто їх потребує. У НАТО закликали Росію терміново продовжити свою участь у зерновій угоді і підкреслили її підтримують всі країни Альянсу.

"Ми твердо дотримуємося думки, що Чорноморська зернова ініціатива залишається в силі, незважаючи на призупинення участі в ній Росії", — наголосив заступник генерального секретаря Організації з гуманітарних питань Мартін Гриффітс після завершення засідання Ради безпеки, повідомила "Європейська правда".


Судна під турецьким прапором продовжать експортувати українське зерно після виходу Росії з угоди, заявив міністр оборони Туреччини Хулусі Акар. Про це повідомило 1 лістопада УНІАН.

"Ми вважаємо, що підписана угода вигідна для всіх сторін і її порушення буде проблемою для кожної зі сторін. Ми хочемо продовжити транспортування зерна, і ми вкладатимемо у це свою лепту", — зазначив турецький міністр.

"ВК" у PDF