---
Влада

Управління Держпраці в області розпочинає перевірки підприємств

Управління Держпраці в області розпочинає перевірки підприємств
Про це начальник управління Держпраці в області Сергій Подорожній повідомив під час прес-конференції в облдержадміністрації. За його словами, мораторій щодо перевірок підприємств на 2016 рік не було подовжено, отже складено відповідний графік перевірок, суб’єктам господарювання направлено відповідні попередження.
- Ми не ставимо за мету заважати роботі підприємств, наше завдання – допомогти керівникам підприємств діяти у правовому полі, захистити інтереси працівників, - наголосив Сергій Подорожній.

Він закликав усіх працівників, у разі порушення їх прав, звертатися до Управління або повідомляти про порушення обласний контактний центр.

Посадовець розповів, що постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 року утворено Державну службу України з питань праці, реорганізувавши шляхом злиття Державну інспекцію з питань праці та Державну службу гірничого нагляду та промислової безпеки.

Основними завданнями та діяльністю органів Держпраці с реалізація державної політики у сфері промислової безпеки, охорони праці, гігієни праці, а також з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, зайнятість населення, загальнообов'язкове державне соціальне страхування в частині призначення, нарахування та виплати допомоги, компенсацій, надання соціальних послуг за інших видів матеріального забезпечення з метою дотримання прав і гарантій застрахованих осіб.

В умовах дії мораторію на проведення перевірок до початку липня поточного року проводилися позапланові перевірки суб'єктів господарювання за зверненнями громадян, підприємств та на вимогу правоохоронних органів.

На Кіровоградщині під наглядом Управління знаходиться 8777 суб'єктів господарювання та 40160 виробничих об'єктів. З липня 2015 року розпочато планові перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців з обсягом доходу понад 20 млн.грн. Загалом було перевірено 259 виробничих об'єктів. Виявлено 2522 порушення законодавства з охорони праці.

До адміністративної відповідальності притягнуто 23 працівників.

За словами Сергія Подорожнього у 2016 році перевірятимуться всі підприємства, незалежно від обсягу їх доходу. Розроблено відповідний план на І квартал 2016 року. Перевірки проводитимуться за участю представників Федерації профспілок області та страхових експертів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань України в області.

У Кіровограді, зокрема, перевірятимуть Пологовий будинок № 2 ім. Святої Анни, ПрАТ "Гідросила АПМ", обласний онкодиспансер, ліфтові господарства. Серед суб'єктів перевірок, які проводяться під керівництвом посадових осіб Держпраці України - ПАТ "Укртелеком", ПАТ ДАК "Автомобільні дороги України", ПАТ "Укрнафта" ПАТ "Київ-Дніпропетровське міжгалузеве підприємство промислового залізничного транспорту".

"ВК" у PDF