---
Влада

Відділення фізичної та реабілітаційної медицини в Олександрівці продовжує оновлюватися

Відділення фізичної та реабілітаційної медицини в Олександрівці продовжує оновлюватися
У січні цього року в КНП «Олександрівська лікарня» відкрили відділення фізичної та реабілітаційної медицини, аби надавати медико-соціальну допомогу військовим та цивільним, які отримали поранення під час війни, жителям громади та внутрішньо переміщеним особам. Як працювали над його створенням медики і селищна рада, які результати мають за майже рік роботи та чи очікувати на розвиток послуг у найближчий час — читайте в матеріалі. 
Які завдання виконує відділення

У відділенні фізичної та реабілітаційної медицини КНП «Олександрівська лікарня» надають медико-соціальну допомогу. Вона полягає в тому, щоб допомогти пацієнту після основного лікування підтримувати, а то й підвищувати рівень самопочуття, аби не сталося погіршення стану або інвалідизації. Реабілітаційні процеси носять комплексний характер — зміцнення, психологічну підтримку та соціалізацію.

Тепер пацієнти після травм, інсультів, які мають відповідні показання, отримують допомогу в новому відділенні. Реабілітаційне лікування, як стаціонарно, так і амбулаторно, можуть проходити військові і цивільні, які отримали поранення під час війни, жителі громади та внутрішньо переміщені особи. Зауважимо, що до цього в лікарні працювало фізіотерапевтичне відділення, де пацієнти отримували вужче коло послуг амбулаторно.

Фінансово-матеріальна складова 

Аби розпочати роботу, олександрівські медики отримали відповідний пакет Програми медичних гарантій від Національної служби здоров'я України (НСЗУ): «Реабілітаційна допомога дорослим і дітям в стаціонарних умовах», який з’явився у переліку державних послуг наприкінці 2022 року. 

Підписанню договору з НСЗУ передувала значна робота: вивчали вимоги НСЗУ, безпосередньо знайомилися з досвідом подібних лікарень у Кропивницькому та онлайн — із зарубіжним досвідом. 

Врешті облаштували належний простір, який на сьогодні займає два поверхи, де розміщені палати, реабілітаційні зали та кабінет апаратного лікування. Усього розгорнули 20 ліжок відновлювальної терапії. Десять з яких придбали за кошти місцевого бюджету, витративши 369 тисяч гривень. Ще
10 отримали як гуманітарну допомогу від декількох благодійних організацій та фондів. 

Згодом встановили кабіну для підвісної терапії, пристрій для реабілітації рук та ніг, бруси для відновлення навиків ходьби та мануальний столик для реабілітації. Їх закупили за гроші у сумі
636 тисяч гривень, які надійшли на рахунки лікарні від НСЗУ за результатами роботи закладу.

Наступний суттєвий етап розвитку можливостей для закладу відбувся наприкінці листопада, коли на пленарному засіданні сесії селищної ради депутати ухвалили рішення про перенаправлення КНП «Олександрівська лікарня» коштів державної субвенції на соціально-економічний розвиток у розмірі 1 мільйон 998 тисяч гривень. 

Як роз’яснила «Віснику Кіровоградщини» секретарка селищної ради Тетяна Половенко, ці кошти завдяки сприянню та допомозі народного депутата України Олеся Довгого надійшли на рахунок громади наприкінці 2021 року і первинно їх планували на ремонт іншого соціального об’єкта. Оскільки тоді часу на освоєння цільової субвенції було мало, залишкові кошти перенесли на 2022 бюджетний рік. Але широкомасштабне вторгнення Росії зупинило будь-які плани, тож гроші перехідними залишками увійшли до бюджету 2023 року. Зважаючи на останні зміни в Бюджетному кодексі України, які визначили чіткі напрямки, куди можуть бути використані залишки коштів за субвенціями з державного бюджету місцевим бюджетам, що були збережені на рахунках місцевих бюджетів станом на 1 січня 2022 року, депутати селищної ради вирішили спрямувати їх на поліпшення умов у відділенні фізичної та реабілітаційної медицини.

Завдяки залученому Олесем Довгим фінансуванню у відділенні зараз проводять  капітальний ремонт тренажерної зали, одномісної палати з усіма зручностями та санітарно-гігієнічного вузла, де будуть спеціально обладнані душові кабіни, туалетна кімната та санітарна кімната для білизни. Також за кошти соцеконому закупили комплект медичного обладнання фізичної та реабілітаційної медицини для тренажерного залу. Днями він має надійти до закладу, адміністрація лікарні розраховує, що монтажні роботи завершать до Нового року.

Людські ресурси

Окрім матеріально-технічної бази не менш важливою є фаховість медиків. Для надання якісних медичних послуг увесь персонал протягом майже року проходив відповідне навчання. Зараз у відділенні, яке очолює лікар травматолог-реабілітолог Євгеній Дяченко, працюють шість лікарів та дванадцять працівників середнього медичного персоналу, також є медики, що працюють за сумісництвом. За договорами до роботи залучені логопеди, ерготерапевти, психотерапевти тощо. 

Перші підсумки

За дев’ять місяців поточного року у відділенні отримали лікування 30 пацієнтів стаціонарно і 204 — амбулаторно. У більшості — демобілізовані через поранення військові.

Відділення фізичної та реабілітаційної медицини в Олександрівці продовжує оновлюватися

«Тішить, що менше ніж за рік діяльності нам телефонують з госпіталів в інших областях та запитують, як можна потрапити на реабілітацію. Позитивні відгуки демобілізованих з Олександрівщини, котрі перебували у нас, ширяться Україною, — розповідає головна лікарка КНП «Олександрівська лікарня» Алла Гресь. — Одразу відповім, що на сьогодні ми приймаємо тільки жителів нашої громади і тільки демобілізованих. Але ми працюємо над розширенням компетенцій, і, можливо, ситуація в майбутньому зміниться».


Плани 2024

Хоч умови у відділенні достатні для надання медичних послуг, в Олександрівці не зупиняються. Мають плани і сподіваються, що в наступному році продовжать роботи з покращення умов для лікування пацієнтів та роботи персоналу.

"ВК" у PDF