---
Влада / Суспільство

"РеабіЦентр" забезпечить реабілітацію понад тисячі поранених на рік

"РеабіЦентр" забезпечить реабілітацію понад тисячі поранених на рік
Триває робота над першим проєктом у межах глобальної ініціативи Олеся Довгого «РеабіЦентр», де буде оновлено простір для фізичної реабілітації на базі Інституту травматології та ортопедії НАМНУ. 
Офіційним стартом проєкту стало підписання 4 серпня 2023 року тристороннього меморандуму між Міністерством охорони здоров'я України, Інститутом травматології та ортопедії НАМНУ та Благодійним фондом Родини Довгих «Можемо разом». На базі Фонду, який виконує роль адміністративно-технічної платформи для ініціативи «РеабіЦентр», вже об’єдналися партнери, які значно підсилять проєкт. Серед них: Міністерство охорони здоров’я України, СBM Forum (провідне проєктно- конструкторське бюро для медичної галузі в Україні), Благодійний Фонд «Спільна справа» та Олександр Бондар (технічний супровід).

Потреба у швидкому збільшенні реабілітаційних потужностей у масштабах країни настільки велика, що знадобляться сотні програм, аби її задовільнити.

За оцінкою Houp Foundation з Києва, число українців, які зазнали на війні серйозних травм, сягає 200 тисяч. За 17 місяців повномасштабної війни близько 50 тисяч українців втратили руки чи ноги, повідомляє американське видання The Wall Street Journal із посиланням на оцінку найбільшого у світі виробника протезів — німецької компанії Ottobock — та її медичних партнерів. 62,22% — отримали пошкодження верхніх кінцівок, а нижньої — 37,78%. Більшість військових мають множинні та складні ампутації, через це потребують тривалого періоду фізичної та психологічної реабілітації. Із розуміння цього завдання і народилася ініціатива «РеабіЦентр», а в її межах як перший крок — проєкт з Інститутом травматології.  

У першому проєкті ініціативи заплановано створити: лікувальний зал, масажний зал, зал механотерапії, кабінет фізіотерапії, два кабінети психолога, кабінет лікаря ФРМ, ординаторську та інклюзивні вбиральні. 

«Наразі наша команда вже провела первинну оцінку потреби в модернізації, а також проаналізувала можливі варіанти постачання обладнання. Пропрацьовуємо конкретні деталі і крок за кроком реалізуємо проєкт. Уже розпочато підготовчі роботи, демонтаж. Планується, що у І півріччі 2024 року Інститут травматології та ортопедії НАМНУ отримає новий простір для реабілітації поранених бійців. Унікальною особливістю є лікування та фізичне відновлення людей із бойовими травмами в одному медичному закладі в стаціонарних умовах. Завдяки цьому проєкту Інститут зможе проводити високопрофесійну реабілітацію для майже 1000 поранених на рік, включаючи амбулаторне лікування», — підкреслив Олесь Довгий.


Ініціатива «РеабіЦентр» є логічним продовженням попередніх програм Олеся Довгого військово-медичного напряму. Зокрема вже в перші дні повномасштабного вторгнення разом із партнерами передали на передову надсучасну пересувну хірургію. Системно здійснюється різностороння підтримка медичного добровольчого батальйону «Госпітальєри», який очолює Яна Зінкевич.

Спільно з Православною церквою України, Православною церквою України у США та МОЗ вдалося передати необхідні ліки для понад 100 лікарень, зокрема для прифронтових шпиталів. Крім того, завдяки партнерству з австрійською компанією BASU забезпечили доставку в прифронтові регіони інноваційного реагенту-знезаражувача для одержання 12 мільйонів літрів чистої питної води. Подібний реагент на 800 тисяч літрів очищеної води після підриву ворогом Каховської ГЕС передали Херсонській обласній лікарні.

Проєкт «РеабіЦентр» не лише реагує на виклики, а й демонструє важливість співпраці та підтримки в умовах війни, надаючи значущі можливості для фізичного відновлення наших захисників і захисниць.

"ВК" у PDF