---
Влада / Суспільство / Благодійність

Спинятися не можна. Фонд родини Довгих продовжує працювати задля української перемоги

Спинятися не можна. Фонд родини Довгих продовжує працювати задля української перемоги
Уже понад 600 днів триває широкомасштабна російсько-українська війна. Родина Довгих та її Благодійний Фонд «Можемо разом» про- довжують підтримувати українських військовослужбовців, медичні заклади та роти, парамедичні батальйони та вразливі категорії населення. Ще з перших днів війни Родина Довгих спільно із партнерами передала на передову пересувну мобільну хірургію, яка врятувала понад 1000 життів і продовжує працювати. У співпраці із австрійською компанією Basu доставили в Україну унікальний реагент для знезараження води. Завдяки цьому змогли забезпечити 12 млн літрів питної води для військових і людей, які були відрізані від водопостачання. Фонд на постійній основі підтримує проєкт #ArmWomenNow, батальйони «Гонор», добровольчий батальйон «Госпітальєри», громадські організації та волонтерів.
Халати, тонометри й медичні засоби для військових і цивільних

Працівники Благодійного Фонду «Можемо разом» (далі — Фонд) із власного досвіду знають, що сьогодні всі благодійні організації, волонтери — як одна команда. Кожен і кожна намагаються поділитися надлишком певної групи товарів, допомогти закрити потреби іншого і не соромиться звернутися до колег при необхідності самим закрити гарячу потребу.

Нещодавно такий обмін відбувся між Фондом «Можемо разом» і фондом «Голос України». Команда «Можемо разом» передала «Голосу України» медичні халати та тонометри, щоб ті мали змогу забезпечити військові формування і медичні заклади, з якими співпрацюють вони, а взамін отримали ліки, які «Можемо разом» передасть до тих лікарень, які охоплюють його волонтери.

Тонометри та медичні халати також допоможуть у роботі медиків медичної роти в/ч №3027 Національної гвардії України. Це те військове формування, яке, ризикуючи власним життям, рятує і зберігає життя наших захисників і захисниць на передовій. Серед його медиків є давні знайомі Фонду, які ще з 2014 року допомагають з реабілітацією військових. Один з них — Андрій Гук, завідувач відділення, нейрохірург, онколог Інституту нейрохірургії ім. академіка А.П. Ромоданова НАМН України, який зараз мобілізований і служить у складі цієї медичної роти.

Днями відбулася чергова велика відправка. Цього разу до лікувальних закладів Київської, Житомирської та Полтавської областей направили близько 500 тонометрів та 21 ящик медичних халатів. Переважно це лікарні та фельдшерські пункти у маленьких містах та містечках, які не часто отримують допомогу. На їхній запит відгукнувся Фонд, щоби доставити цільову допомогу саме туди, де її потребують.

Минулого року під час передачі фільтрів для води до деокупованого Херсона працівники Фонду познайомилися із його жителькою Любов'ю Шаповаловою, яка зі своїми колежанками опікується мешканцями одного із мікрорайонів міста. Знаходячись під постійними обстрілами, люди там часто мають проблеми з тиском, а щоб не перевантажувати лікарів, які і без того мають багато справ, на допомогу приходять такі, як пані Люба. Щоб зменшити навантаження на медиків і на пані Любу, відправили до Херсона понад 200 тонометрів. Вистачить на весь мікрорайон, та ще й із сусідніми поділяться.

Нещодавно від американської компанії Americans for Ukraine та Закарпатського фонду підтримки підприємництва «ТЕС Фонд» Благодійний Фонд «Можемо разом» отримав медичні засоби та препарати, серед яких пластирі, перев’язувальні матеріали, ранозагоювальні мазі, знеболювальні та протизапальні препарати, протиалергійні засоби, засоби для зняття симптомів застуди, ортопедичні та реабілітаційні засоби для лікування та реабілітації травм. Усе це передали військовослужбовцям на передову через волонтерів та військових, які приїздили у відпустку, а також у лікувальні заклади Кіровоградської області. Також милиці, ходунки та ортопедичні засоби передали до Гядяцької міської лікарні на Полтавщині. Нехай пацієнти цих закладів якнайшвидше одужують!

Капсули для посудомийних машин у заклади для дітей з інвалідністю

Війна несе людські жертви та руйнування, змінює побут кожної людини. Найбільше при цьому страждають вразливі категорії. Серед них люди з інвалідністю, які потребують допомоги.

Завдяки співпраці та підтримці партнера Роберта Щесни, віцепрезидента некомерційної американо-польської організації «Humanitarian Innovation Group», який допомагає українцям з перших днів широкомасштабної війни, Фонду вдалось отримати величезну партію допомоги, а саме — побутову хімію та засоби гігієни. Частину цієї допомоги раніше передали до медзакладів, хлопців та дівчат на передовій. А нещодавно капсули для посудомийних машин надіслали громадській організації «Родина для осіб з інвалідністю», комунальному закладу «Сосницький навчально-реабілітаційний центр» Чернігівської обласної ради, Житомирській міській дитячій громадській організації «Все робимо самі» та дитячим лікарням Житомира, де проживають чи перебувають діти з інвалідністю, аби їхній побут став було комфортнішим. На що Фонд отримав такий теплий відгук:

«Педагогічний та учнівські колективи КЗ «Сосницький НРЦ» висловлюють вдячність за цю безкорисну допомогу нашому НРЦ. Ви передаєте не просто матеріальні цінності, а даєте надію, що разом ми подолаємо будь-які негаразди».


80 000 пакетиків чаю MONOMAX роз’їдуться із волонтерами Кіровоградщини

Дізнавшись про благодійний проєкт української чайної компанії MONOMAX «10 млн чашок тепла для наших героїв», у межах якого від початку повномасштабної війни вже відправлено понад 25 мільйонів пакетиків чаю MONOMAX, команда Фонду звернулася із відповідною заявкою і 9 жовтня отримала 80 000 пакетиків на загальну суму (за оптовими цінами) 120 000 гривень.

У результаті Фонд отримав чай і передав його разом із іншими потрібними речима волонтерам Кіровоградщини, які з перших днів повномасштабного вторгнення самовіддано працюють на перемогу.

Продукти і випічка на передову

За останній рік Фонд відпрацював власний формат взаємодії з волонтерами. Переважна їх більшість — з Кіровоградщини, також з Київщини, Харківщини, Черкащини.

Зі Світловодська, де базується один із осередків Фонду, відбувається 15-20 видач на місяць. Останні місяці спостерігається тенденція до збільшення кількості запитів. До прикладу, за два тижні жовтня Фонд вже встиг попрацювати з олександрійськими волонтерками Людмилою Буяковою та Інною Порошиною, із Ксенією Агафоновою-Цірик з Приютівки на Олександрійщині, з Ларисою Ляшенко і Мариною Салабутіною зі Світловодська, з якими співпрацюють достатньо давно. Цього разу передали чай та газовані напої. Уже отримали фотозвіти з доставки, за що надзвичайно вдячні, адже прозорість — основа довіри до діяльності.

Уперше співпрацювали з Лесею Балою з Нового Стародуба, Олександрійщина. Також вперше передали продукти для виготовлення консервів, напівфабрикатів жительці Павлиша на Онуфріївщині Наталії Ключці; Катерині Фурман, теж з Павлиша, також передали продукти. Домовилися про постійну співпрацю.

Забезпечили олією і цукром Світловодське професійно-технічне училище №5, аби викладачі й учні, які готують випічку, котлети і передають через волонтерку Дарію Ільїну, могли продовжити свою допомогу.

Через громадську організацію «Спілка учасників АТО і ООС та волонтерів Олександрівського району Кіровоградської області "Нескорені"» Фонд передав на Куп’янський напрямок тушонку, цукор, чай, ліки, газовані напої. Подібні передачі отримали військові і через громадську організацію «Волонтерська група доброї волі» села Михайлівки Олександрівської громади.

Борошно, цукор, олію для випікання здоби на передову від Фонду отримали: комунальна установа «Олександрівський центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)», комунальний заклад «Олександрівський ліцей №2», Голиківський сільський Будинок культури, Єлизаветградківський психоневрологічний інтернат, представники Цвітненського старостинського округу.

Повезли волонтери Олександрівщини у підшефні підрозділи й жіночу гігієну та футболки. Футболки Благодійному Фонду «Можемо разом» передав Закарпатський фонд підтримки підприємництва «ТЕС Фонд». Цей комфортний елемент одягу для тих моментів, коли військові не на завданні, а мають можливість перепочити. В одному із випусків новин на телебаченні військовий, який давав інтерв’ю, був у такій футболці, що доводить, що допомога потрапила за призначенням.

У найближчих планах на місяць — передати продукти для громадської організації «Знам’янське об’єднання "Майдан"», з яким тісно співпрацює Фонд.

Раз на два місяці відбувається велика відправка для військових із 28-ї бригади, яка утримує надзвичайно спекотну ділянку фронту. Днями до них поїхали чай, тушонка, консерви.

У Фонді говорять: шукаємо можливості і продовжуємо працювати, є що передавати зараз і є напрацювання для того, щоби максимально продовжувати допомагати там, де це потрібно. Раді тому, що маємо можливість допомагати нашим захисникам і захисницям, вони наше все.

"ВК" у PDF