---
Актуально / Надзвичайні події

Ракета впала в Польщі — і зруйнувала порядок денний на Балі

Ракета впала в Польщі — і зруйнувала порядок денний на Балі
15-16 листопада в Індонезії проходив саміт "Великої двадцятки". Як і застерігали напередодні наші військові, в цей час РФ знову влаштувала українцям ракетний терор, намагаючись вплинути на міжнародну спільноту. Але не так сталося, як гадалося — "вплив" виявився зовсім не на користь Росії.
Понад 90 ракет та іранських дронів, які прямо під час проведення форуму летіли, щоб вбивати мирних громадян, руйнувати їхні житлові будинки та критичну інфраструктуру в багатьох регіонах України, звісно, вразили членів G20. Які, до речі, і до цього були критично налаштовані по відношенню до РФ. Як нагадує Главком, напередодні Генасамблея ООН ухвалила резолюцію щодо створення реєстру збитків, завданих Україні внаслідок російської війни. За резолюцію проголосували 94 країни.

Ставлення до Росії яскраво ілюструє й те, що керівник МЗС РФ Лавров, що був присутній на форумі замість голови держави, мав мінімум зустрічей: лише з главою МЗС Китаю, генсеком ООН та послом Індії в РФ. Щоправда, голова МЗС розповідав про "короткі бесіди" з президентом Франції Макроном та главою уряду Німеччини Олафом Шольцем. Втім, ані німецька, ні французька сторони не підтвердили цього, повідомляє видання з посиланням на The Guardian. Після ракетної атаки України і попадання двох ракет на землі Польщі увага учасників форуму була прикута до цих подій. (Коли верстався номер, стало відомо, що українські фахівці візьмуть участь у розслідуванні падіння ракет у Польщі. По це заявив президент Володимир Зеленський).

"Велика двадцятка" ухвалила спільний документ: засудила масовані удари Росії по території України і висловила співчуття Польщі.


"Ми підтверджуємо нашу непохитну підтримку України та українського народу перед обличчям триваючої російської агресії, а також нашу незмінну готовність притягнути Росію до відповідальності за її зухвалі напади на українські громади, навіть коли G20 збирається для вирішення ширших наслідків війни. Ми всі висловлюємо співчуття родинам загиблих у Польщі та Україні", — говориться в заяві, яку цитує Главком.


За даними Reuters, учасники саміту також ухвалили заяву, у якій, зокрема, засудили війну Росії проти України і згадали резолюцію Генасамблеї ООН із закликом до РФ вивести війська з міжнародно визнаної території України.

Відомо також, що лідери країн вітають продовження роботи "зернового коридору" через Чорне море.

Як сподіваються українські експерти, з якими за підсумками саміту поговорили журналісти Укрінформу, "завдяки" агресії и відкритого нехтування нормами міжнародного права з боку РФ поступово змінюються навіть позиції країн-миротворців.

"Не скажу, що офіційні Пекін та Нью-Делі були шоковані, але точно роздратовані діями Москви. Бо російські представники їм говорять одне, а роблять зовсім інше. Тому те, що зробила РФ, зіграло їй просто у величезний мінус. І ті можливості, ті шпаринки, які ще залишалися у форматі спілкування G20, вони для них, як мені здається, на сьогоднішній день практично закрилися", — зокрема заявив виданню політолог Ігор Рейтерович.


Масований обстріл нашої держави, а також влучання ракети на територію Польщі не призведе до послаблення підтримки України. Навпаки — підтримка лише посилиться, вважають фахівці.

Тим часом:
Якщо Росія нібито хоче завершити війну, то має довести це діями, тоді як Україні "не варто пропонувати компроміси із совістю, суверенітетом, територією та незалежністю". Про це в своєму онлайн-виступі під час саміту G20 сказав президент України Володимир Зеленський. Він запропонував "українську формулу миру", яка передбачає десять складових. Це радіаційна і ядерна безпека, продовольча безпека, енергетична безпека, звільнення всіх полонених і депортованих, виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку, виведення російських військ і припинення бойових дій, повернення справедливості, протидія екоциду, недопущення ескалації та фіксація закінчення війни.

"ВК" у PDF